Skocz do zawartości

320d 1998 Termostat pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Mam pytanie co do termostatu glownego wiem ze jest tego duzo na forum ale mam male pytanie. Otoz dowiedzialem sie z forum ze mam do wymiany termostat glowny. Dowiedzialem sie ze moze byc peknieta obudowa od termostatu tzn. uszy. I ztym wiaze sie moje pytanie. Czy jezeli by byla peknieta obudowa to wyciekal by plyn?? U mnie plyn nie wycieka a mam sam termostat nowy bez obudowy i czy da sie go zalozyc.

Opublikowano

To jak masz obudowe walnieta (ja tak mialem) to ci sam termostat niewiele da.

BTW: plyn nie bedzie wyciekal jak obudowa bedzie walnieta. Bo jest uszczelka na krawedzi obudowy. Termostat bedzie caly czas otwarty.

Opublikowano

To chyba będziesz miał problem, bo mogą być pęknięte w obudowie właśnie uszy, trzymające ten wkład termostatu i w takim przypadku nowy termostat bez obudowy nie wystarczy.

Popatrz na zdjęcia w tym wątku (dotyczy E36) - analogiczne uszkodzenie:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=440

Dopóki nie rozbierzesz to się nie dowiesz, bo może być uszkodzony sam termostat a nie obudowa.

Opublikowano
U mnie przy wymianie termostatu co prawda w M44 obudowa pękła właśnie przy uszku i jeszcze w jednym miejscu. Okropnie kruchy materiał (temperatury pewnie też już swoje zrobiły). Pękniętego pewnie nie masz jeśli Ci nie leje, ale okropnie uważaj przy dokręcaniu (z czuciem).
Opublikowano
Wiec rozebralem dzisiaj i okazalo sie ze jednak mam ulamane te "uszy" mocujące. Tylko powiedzcie mi panowie czy te odlamki nie uszkodza pompy bo przy wyciaganiu termostatu ich nie bylo
Opublikowano

witam,

co prawda mam benzynę 2.5l R6, ale być może obudowa termostatu w dieslu jak i w benzynie jest podobna, otóż mam właśnie wyciek płynu chłodniczego gdzieś z obudowy termostatu, na górnej cześci widać zielone ślady płynu, sam termostat działa ok, silnik jak i wnętrze nagrzewa się szybko, trzyma temp. płynu, jednak płynu ubywa tamtędy...

tak się zastanawiam czy wyciek jest z obudowy czy może spod jej uszczelki, i nie zastosować płynnego uszczelniacza do układu chłodzenia np. http://allegro.pl/item875475678_kleen_flo_uszczelniacz_ukladu_chlodzenia_711.html

stosował może ktoś taki wynalazek ? pytam z ciekawości,

bo jak to jakiś syf i może co najwyżej zapchać nagrzewnicę i przepływ płynu w wężach, to kupie nową obudowę z termostatem i wymienię.

pozdr.

Opublikowano
Niektórzy mówią że te preparaty tylko zamulają układ chłodzący, ja wlewałem chyba u dwóch znajomych którzy mieli wyciek z chłodnicy i pomogło także można wlać :)
Opublikowano
nie wlewaj , w ten sposób zatkałem sobie nie tylko dziurę w chłodnicy ale też nagrzewnicę .... czeka mnie teraz prócz wymiany chłodnicy , płukanie całego układu ... i dodam jeszcze że specyfik który wlałem to Prestone uszczelniacz do chłodnic ...ODRADZAM!!!!!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

hmm, sam już nie wiem, wyciek mam ewidentnie z obudowy termostatu, lub od dołu spod jej uszczelki.

widze na allegro używki po 80-100 zł same obudowy, a zamiennik wahlera za ok 140 zł z termostatem ?!

http://www.allegro.pl/item861041960_termostat_bmw_3_e46_5_e39_e60_e61_7_e38_e65_x3_x5.html

stosował ktoś te zamienniki wahlera ? zawsze moge przełożyć stary termostat do nowej obudowy, jakby ten był jakiś lichy

pozdrawiam,

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam wszystkich

zamienniki to zamienniki... użyjesz zamiennika i za rok bedziesz musiał robić to samo! :mad2: jak masz zamiar jeździć tym autem jakiś czas jeszcze to lepiej nie stosuj ich.