Skocz do zawartości

Obroty wentylatora falują!! o co kaman?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu zaczęły mi falować obroty wentylatora nawiewu. Szukałem na forum i nic ciekawego nie znalazłem. Czy może być to jeż? Wentylator poza ta dolegliwością działa prawidłowo no trochę zaczyna piszczeć.

Opublikowano

Jeż ma różne objawy - także falowanie obrotów. Skoro tez piszczy to równie dobrze wentylator może też już być mocno zawalony syfem i na osi obrotu ciężko chodzi - może i stąd falowanie...?

U mnie objawem padniętego jeża był akurat brak nawiewu - klimatronik działał/reagował na przycisk zwiększania mocy nawiewu ale nawiew w ogóle nie działał.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obstawiam jeza. Jesli na panelu klimatronika masz caly czas te same obroty a wiatrak raz daje mocniej raz slabiej, to bedzie jez. Jez tez moze piszczec - moj ostatni grzal sie do takich temperatur, ze az stopil zlaczke.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam pytanie odnośnie jeża, czy to że dmucham mi chłodnym powietrzem gdy auto stoi a dopiero jak wskoczy na obroty no powiedzmy 2000 to zaczyna lecieć ciepłe powietrze, to tez jest wina jeża? Drugie pytanie co do jeża , dziś go wyjąłem i pomiędzy tymi kolcami sa szczeliny takie jakby pęknięcia, czy to normalne czy jez do wymiany?
Opublikowano
Mam pytanie odnośnie jeża, czy to że dmucham mi chłodnym powietrzem gdy auto stoi a dopiero jak wskoczy na obroty no powiedzmy 2000 to zaczyna lecieć ciepłe powietrze, to tez jest wina jeża? Drugie pytanie co do jeża , dziś go wyjąłem i pomiędzy tymi kolcami sa szczeliny takie jakby pęknięcia, czy to normalne czy jez do wymiany?

Podepne sie pod temat bo koleżka w swojej 528i ma podobny problem na wolnych obrotach leci tylko zimne powietrze trzeba ją lekko przegzować tak chociaż do 1500 obr/min żeby zaczęlo lecieć ciepłe, co może byc przyczyną takiego stanu rzeczy? Pompa wody pracuje wporządku i termostat zmieniany był a poprawy nie ma?

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jesli chodzi o falowanie obrotów nawiewu, to na 99% jest to sprawka "jeża".

Jeśli zaś chodzi o brak nawiewu ciepłego powietrza, i pojawiania się dopiero po przegazowaniu, to może być to kwestia zapychania się lub elektrycznego zawieszania elektrozaworów: element Nr 1 na rys.: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD11&mospid=47537&btnr=64_0676&hg=64&fg=18

Opublikowano

nie wiem jak można nie znaleźć tematów związanych z jeżem?

pojawiają się regularnie

wymieniałem jeża w e46

objawy, falujący nawiew, później w ogóle nie działa,

albo np. włącza się sam od siebie i żłopie akumulator :)

po wymianie jeża warto zobaczyć filtr kabinowy,