Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może ktoś z was wie ile kosztuje zakodowanie nowego klucza do bmw e 46,zamierzam kupić kluczyk z elektroniką(ten z trzema przyciskani)naciąć i zakodować niestety koleś który ma klucze potrafi tylko naciąć grot ale nie koduje,czy z tym kodowaniem jest dużo zabawy ile to kosztuje i gdzie się udać? od razu do ASO? tak na marginesie ile można dać z a taki oryginalny klucz do bmw z 2001r czy 500zł to nie za dużo (beż zakodowania) może ma ktoś namiary na coś tańszego godnego uwagi,
Opublikowano
do e39 za zwykły kluczyk zapłaciłem rok temu 150zł a ten z trzema przyciskami miał wtedy kosztowac cos ponad 500pln dorabiany był po vin i był juz oczywiscia zakodowany
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano

500zł za kluczyk taki sam jak oryginalny to raczej normalna cena. W ASO podobno życzą sobie około 700zł. Nie wiem jak w przypadku takiego dorabianego kluczyka, ale taki oryginalny można w bardzo prosty sposób samemu sobie zakodować.

Oto znaleziona na forum instrukcja kodowania kluczyka:

Kodowanie kluczyka (inicjalizacja pilota) w przypadku, gdy wymiana baterii w kluczyku trwała dluzej niż 1 min - cop spowodowało rozkodowanie kluczyka- obowiązuje rownież przed użyciem nowego nadajnika (kiedy np. poprzedni miał usterkę):

1. Wsiąść i zamknąć drzwi kierowcy.

2. Kluczyk zapłonu obrócić w zamku w kierownicy na chwilę (maks.5sek) w polozenie "1" i z powrotem ustawić na "0".

3. Przycisk "1" pilota( na kluczyku z lewej strony pod przyciskiem głównym) nacisnąć i przytrzymać. Przycisk "2" (po prawej stronie poniżej przycisku głownego w kluczyku) nacisnąć krótko tzrykrotnie ( x 3) raz za razem w ciągu 10 sekund nie puszczając przy tym przycisku "1".

4. Puścić przycisk "1".

5. Centralne ryglowanie sygnalizuje ryglując i natychmiast odryglowując, że inicjalizacja pilota jest skuteczna.

W razie braku reakcji centralnego ryglowania trzeba ponownie przeprowadzić inicjalizacje pilota.

Jeżeli posiadacie inne kluczyki z pilotem (łącznie do 4 szt. do tego auta!!), trzeba je równiez inicjalizować, każdy w ciągu 30 sekund po poprzednim. Nie wolno przy tym poruszyć zamka kierownicy!!

Opublikowano

Kolego ja poleciłbym Ci jednak wizytę w ASO, z dorobieniem kluczyka do e46 jest trochę "zabawy". Wizyta w ASO z dokumentami auta i za 3 dni masz nowy kluczyk u siebie - koszt takiej imprezy to z tego co pamiętam około 670 zł. Kodowanie na miejscu oczywiście za free :)

Pozdrawiam,

Opublikowano
500zł za kluczyk taki sam jak oryginalny to raczej normalna cena. W ASO podobno życzą sobie około 700zł. Nie wiem jak w przypadku takiego dorabianego kluczyka, ale taki oryginalny można w bardzo prosty sposób samemu sobie zakodować.

Kodowanie kluczyka (inicjalizacja pilota) w przypadku, gdy wymiana baterii w kluczyku trwała dluzej niż 1 min - cop spowodowało rozkodowanie kluczyka- obowiązuje rownież przed użyciem nowego nadajnika (kiedy np. poprzedni miał usterkę):

2. Kluczyk zapłonu obrócić w zamku w kierownicy na chwilę (maks.5sek) w polozenie "1" i z powrotem ustawić na "0".

3. Przycisk "1" pilota( na kluczyku z lewej strony pod przyciskiem głównym) nacisnąć i przytrzymać. Przycisk "2" (po prawej stronie poniżej przycisku głownego w kluczyku) nacisnąć krótko tzrykrotnie ( x 3) raz za razem w ciągu 10 sekund nie puszczając przy tym przycisku "1".

4. Puścić przycisk "1".

5. Centralne ryglowanie sygnalizuje ryglując i natychmiast odryglowując, że inicjalizacja pilota jest skuteczna.

W razie braku reakcji centralnego ryglowania trzeba ponownie przeprowadzić inicjalizacje pilota.

Jeżeli posiadacie inne kluczyki z pilotem (łącznie do 4 szt. do tego auta!!), trzeba je równiez inicjalizować, każdy w ciągu 30 sekund po poprzednim. Nie wolno przy tym poruszyć zamka kierownicy!!

Czy ktoś z was juz próbował tego sposobu?moze ma ktoś namiary gdzie można dostać oryginalny kluczyk w dobrej cenie,skoro to takie proste to po co wydawać w aso 700zł,skoro można kupić klucz z elektroniką i samemu zakodować...?Próbował już ktoś?

Opublikowano
Witam , na sobotę jestem umówiony na dorabianie kluczyka we Wrocławiu , na surówkę czekam już ponad miesiąc ( nareszcie dostali ) koszt dorobienia z kodowaniem 450 zł :norty: , warsztat zajmuje się tylko BMW :mrgreen: , na serwisie we Wrocku czas oczekiwania do 2 tygodni i cena ok 1000zł :duh:
Opublikowano

4. Puścić przycisk "1".

Czy ktoś z was juz próbował tego sposobu?moze ma ktoś namiary gdzie można dostać oryginalny kluczyk w dobrej cenie,skoro to takie proste to po co wydawać w aso 700zł,skoro można kupić klucz z elektroniką i samemu zakodować...?Próbował już ktoś?

Ja tak robiłem tylko ze starym działającym kluczykiem faktycznie efekt końcowy był taki ze drzwi się zaryglowały i odryglowały więc chyba działa. Tylko w temacie w którym znalazłem tę metodę było napisane że po wyjęciu kluczyka i zamknięciu drzwi trzeba czekac 15min :) i tam było tez napisane że trzeba furke otworzyc z kluczyka.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

4. Puścić przycisk "1".

Dodam małą korektę bo właśnie jestem po zabiegu, postąpiłem tak jak tu opisane i jedyny działający do tej pory kluczyk mi się rozkodował :/

Kombinowałem i w końcu doszedłem, trzeba wyjąć kluczyk ze stacyjki po powrocie na 0 bo inaczej operacja się nie udaje. Ja tak zrobiłem i przyuczyłem 2 kluczyki, działają więc to najlepsze potwierdzenie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładnie tak trzeba wyjąć kluczyk i wszystko śmiga:D nie wiem czemu wy wogole zastanawiacie sie na dorabianiem w ASO??? Ja kupiłem na allegro kluczyk z elektroniką orginalny BMW z innego auta za całe 49 zł pojechałem do pana Włodka który dorabia klucze na PKP dorobił mi nowy grot i zaprogramował imobilaizer poźniej zakodowalełem na nowo kluczyk i działa:))) Koszt całkowity operacji wyszedł mnie jakieś 100 zł a nie 600 czy 700 jak pisza w ASO!!

Pozdrawiam