Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Idzie coś z tym zrobić czy konieczna jest wymiana tarczy i klocków na obu kołach? Pękniecia są 4 na prawym tylnim bębnie nie tarczy .

Przy okazji czy przy wymianie klocków muszę dokupić do nich czujnik?

0ee5de03a3729bf3med.jpg

63024943d73f8dc9med.jpg

Opublikowano
Wielokrotnie pisalem ze te klocki to najgorszy s.h.a.j.s. I nie powinny byc dopuszczone do sprzedazy

Masz na myśli konkretnie Juridy czy ogólnie niepylące, które ceramikę mają tylko w nazwie?

Opublikowano
Uzywalem ate ceramic I jurid jeden I drugi ma beznadziejna sile hamowania I mocno grzeja tarcze.... te pekniecie to tarcza szrot jak ci peknie podczas jazdy moze nie byc czego zbierac
Opublikowano

Witam

Pękł mi bemben z prawej strony jakiej firmy nie wiem. Chce wymienic tarcze i klocki. Pytanie czy miał ktośstyczność z tarczami i klockami firmy A.B.S? Sprzedawca polecał opinie też w miarę a cena nie jest duża.

Opublikowano

Panowie, pacjent e92 335i, klocki ebc yellow już czekają.

Z tył zostaje tarcza OEM i szukam czegoś na przód, rozważam DBA STREET T2 / T3 ? a może coś innego?

Pozdr.

Opublikowano
Na tył też kup podobne klocki jak na przód. Jeżdżenie na sportowych klockach na jednej osi i na zwykłych na drugiej, może zniszczyć albo jedne albo drugie tarcze, tsk mi tłumaczył gość ze sklepu z hamulcami.

Klocki oczywiście mam komplet na przód i tył. Z tył zostaje tylko tarcza a na przód muszę coś kupić :)

Opublikowano
Co możenie polecić do e70 3.0si, chodzi o tarcze i klocki przód? Proszę też o jakieś adres zaufanego sklepu.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam.

Ostatnio zmieniałem klocki w mojej E91 2009r

Zakupiłem oryginalne klocki BMW (OEM) 34216774692

W pudełku były TEXTARY 23927 173 0 5 epad

Zużyte ściągnąłem też TEXTARY 23927 173 0 5 epad

Hamują super nie pylą, polecam.

Pozdrawiam.

Czołem,

Tez musze zmienic klocki z tylu. I jak patrze to nierozumiem jednej rzeczy.

Jak szukam 34216774692 na czescidobmw.pl to pojawia sie duza ilosc klockow roznych firm:

https://czescidobmw.pl/partscatalogue/wyniki-wyszukiwania,12-34216774692.aspx?

I jedne pasuja do systemu ATE a jedne do TEVES.

To jak sie zdecyduje kupic : "34216774692 ORYGINAŁ BMW" to to pasuje do ATE czy TEVES ?

Po tym co napisal MarioN47 mozna by wprost wywnioskowac ze "34216774692 ORYGINAŁ BMW" (czyli Textrary) przeznaczone sa do TEVES. To dlaczego wyswietlane sa takze te do systemu ATE?

W sensie nie jestem pewnien czy jak zamowie TEXTARY 23927 173 0 5 epad to sie jednak nie okaze ze mam system ATE u siebie i bedzie problem.

Da sie jakos na oko odroznic TEVES od ATE ?

Pozdr

Tomek

• Partnerzy klubu
Opublikowano
Witam.

Ostatnio zmieniałem klocki w mojej E91 2009r

Zakupiłem oryginalne klocki BMW (OEM) 34216774692

W pudełku były TEXTARY 23927 173 0 5 epad

Zużyte ściągnąłem też TEXTARY 23927 173 0 5 epad

Hamują super nie pylą, polecam.

Pozdrawiam.

Czołem,

Tez musze zmienic klocki z tylu. I jak patrze to nierozumiem jednej rzeczy.

Jak szukam 34216774692 na czescidobmw.pl to pojawia sie duza ilosc klockow roznych firm:

https://czescidobmw.pl/partscatalogue/wyniki-wyszukiwania,12-34216774692.aspx?

I jedne pasuja do systemu ATE a jedne do TEVES.

To jak sie zdecyduje kupic : "34216774692 ORYGINAŁ BMW" to to pasuje do ATE czy TEVES ?

Po tym co napisal MarioN47 mozna by wprost wywnioskowac ze "34216774692 ORYGINAŁ BMW" (czyli Textrary) przeznaczone sa do TEVES. To dlaczego wyswietlane sa takze te do systemu ATE?

W sensie nie jestem pewnien czy jak zamowie TEXTARY 23927 173 0 5 epad to sie jednak nie okaze ze mam system ATE u siebie i bedzie problem.

Da sie jakos na oko odroznic TEVES od ATE ?

Pozdr

Tomek

Witam

Wszystkie klocki hamulcowe w przesłanym przez Pana linku to odpowiedniki klocków hamulcowych Oryginalnych BMW nr 34216774692. Większość modeli BMW jest wyposażonych w układ hamulcowy z zaciskami pływającymi ATE. Marka ATE jest własnością Continental Teves AG & Co. oHG., dlatego w opisach poszczególnych klocków hamulcowych nazwy systemów hamulcowych ATE oraz TEVES są stosowane zamiennie.

Pozdrawiam

Maciej Ziółkowski

.

Opublikowano
Własnie zakupiłem tarcze do przodu ATE są sygnowane marka ATE z kodem 4 czyli niemcy ale można znależć małym druczkem PRC czyli chiny , ale co nie jest dziś produkowane w chinach .Pojeżdzę i się przekonam co są warte te które mam obecnie są jeszcze oryginał przejechane 270000 km w Szwecji, są cieńsze od grubości granicznej o 3mm zamiast 22,4mm mają 19,5mm i tak w Szwecji robią przeglądy nadmieniam że mam jeszcze ważny przegląd do grudnia .
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

czy mógłby ktoś polecić jakiś zestaw na przód do e46 320i z 2001 roku :)?

nie wiem jak tego na allegro szukac zeby dobrze dobrac.

z bmwstore -

34112157570 - Kpl. kloc. ham. z czujnikiem kloc. ham. ( https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/34_1761-zestaw-serw-klockow-ham-value-line/vCF27108 )

34116864060 - Tarcza hamulcowa, wentylowana ( https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/34_0758-ham-przedniego-kola-tarcza-hamulcowa/vCF27108 )

czy mogli byście polecić jakiś zestaw :)?

http://allegro.pl/ate-tarcze-286x22-klocki-przod-bmw-3-e36-e46-z4-i7178621381.html

czy taki zestaw warto kupić ?

Opublikowano

Witam koledzy.

Stoję obecnie przed dylematem- jakie tarcze i klocki wybrać. Przeczytałem cały wątek ( tak, 92 strony) i wiem jeszcze mniej niż na początku.

Mianowicie, czeka mnie wymiana tarcze + klocki przód i klocki tył. Na początku planowałem założyć ATE, ale po podzielonych opiniach o tarczach i info o pyleniu klocków, zrezygnowałem.

I zastanawiam się, czy dobrym wyborem będą:

Wariant 1- Tarcze Zimmerman gładkie i klocki Textar P+T (jak jest na nich z pyleniem?)

Wariant 2- Tarcze TRW i klocki TRW P+T.

Wariant 3-Tarcze ATE gładkie + klocki Textar P+T

Jazda spokojna, bez szaleństw. Nie chcę ceramicznych klocków, bo hamowanie na nich podobno gorsze od zwykłych. Zwykłe klocki jak najbardziej ok o ile pylenie będzie w granicach normy, a z czego czytałem o ATE, to felgi czarne w moment.

Pozdrawiam !

Opublikowano
Witam koledzy.

Stoję obecnie przed dylematem- jakie tarcze i klocki wybrać. Przeczytałem cały wątek ( tak, 92 strony) i wiem jeszcze mniej niż na początku.

Mianowicie, czeka mnie wymiana tarcze + klocki przód i klocki tył. Na początku planowałem założyć ATE, ale po podzielonych opiniach o tarczach i info o pyleniu klocków, zrezygnowałem.

Wariant 1- Tarcze Zimmerman gładkie i klocki Textar P+T (jak jest na nich z pyleniem?)

Jazda spokojna, bez szaleństw. Nie chcę ceramicznych klocków, bo hamowanie na nich podobno gorsze od zwykłych. Zwykłe klocki jak najbardziej ok o ile pylenie będzie w granicach normy, a z czego czytałem o ATE, to felgi czarne w moment.

Pozdrawiam !

To Twojego autka bierz textara. Ja na tyl za jakiś czas będę zakładał. Przód wymieniałem i tarcze wlecialy ori ale u mnie 3.0. Poza tym odezwij się to Pana Maćka z czescidobmw.pl. ja tam przed każdym zakupem konsultuje mailowo i zawsze wszystko ok.

BTW. Texas troszkę pyli,ale za to brak piskow i innych takich chociaż dużo zależy od montażu tutaj.

Opublikowano
Witam koledzy.

Pozdrawiam !

To Twojego autka bierz textara. Ja na tyl za jakiś czas będę zakładał. Przód wymieniałem i tarcze wlecialy ori ale u mnie 3.0. Poza tym odezwij się to Pana Maćka z czescidobmw.pl. ja tam przed każdym zakupem konsultuje mailowo i zawsze wszystko ok.

BTW. Texas troszkę pyli,ale za to brak piskow i innych takich chociaż dużo zależy od montażu tutaj.

Dzięki kolego za szybką odpowiedź. Też typowałem Textara, wiadomo - jakieś pylenie zawsze będzie, ale wole to niż często opisywane 'drewniane' czucie hamulców.

Teraz jeszcze tarcze, pójdę za Twoją radą i napiszę do Pana Maćka. Pozdrawiam

Opublikowano
Witam koledzy.

Stoję obecnie przed dylematem- jakie tarcze i klocki wybrać...

Przy tym co opisujesz to myślę, że klocki Textar.

Nie piszczą, dobre klocki. Minusem jest to, że troszkę pylą ale z drugiej strony jakie nie pylą.

Opublikowano

Maciek ogarnia :cool2:

Ważne żeby Textar był faktycznie Textarem a nie jakiś bubel z portalu aukcyjnego. Chociaz tu też nie można wszystkich w wrzucać do jednego wiadra. Adam z Legionowa tez ma aukcje na znanym portalu i części ma 100% (uzytkownik: gorik79) . tez ma wszystko ale nie wszystko wystawia na aukcjach. Trzeba dzwonić jak coś. To nie reklama dla tych ludzi. Miałem porostu styczność z jednym i drugim. U Adama byłem osobiście, wymienial mi olej w skrzyni asb i wywalal klapki z kolektora.