Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie odnośnie numeru vin ... w mojej e 46 320 d przy wykonaniu testu zegarów nie zgadza się data produkcji samochodu z dowodem rejestracyjnym czy to jest normalne ? czy poprzedni właściciel kombinował tam coś ?. Dodam że ostatnie 7 znaków numeru vin na teście zgadza się z dowodem . Z góry dziękuje za odpowiedzi .
Opublikowano
W dowodzie jest data pierwszej rejestracji...to może się różnić kilka miesięcy od produkcji.
... hominis est errare, insipientis in errore perseverare
Opublikowano
hmm niestety?? jeżeli wychodzi tobie czerwiec 98 a sprzedana została w 1999 to chyba norma, samochód wyjeżdża z fabryki zanim spłynie zamówienie od dealera może potrwać, i zanim dealer sprzeda zdarza że postoi w salonie trochę czasu, więc w czym problem??
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Co myśleć jeżeli według vin rok produkcji to grudzień 2003, a w dowodzie rejestracyjnym rok produkcji 2004,

a data pierwszej sprzedaży w salonie PL to styczeń 2005.

Pozdrawiam.

Edytowane przez frack

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie masz auto z niemiec a tam jako data produkcji jest data sprzedaży. Różnice zawsze będą, przecież nie składają auta 1/6/1999 i od razu trafia do salonu a tam ktoś już czeka i je odbiera. Różnice w poszczególnych sterownikach mogą byc nawet do roku.
Krzysztof
Opublikowano
Prawdę mówiąc to bałem się że moje autko jest składane z dwóch innych BMW po jakiejś kolizji albo coś tego typu... i stąd moje pytanie Teraz się trochę uspokoiłem :) dziękuje za rozwianie moich wątpliwości... Pozdrawiam
Opublikowano

Postprzez frack » Śro Gru 30, 2009 9:01 pm

Witam,

Co myśleć jeżeli według vin rok produkcji to grudzień 2003, a w dowodzie rejestracyjnym rok produkcji 2004,

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez frack, Śro Gru 30, 2009 11:31 pm, edytowano w sumie 1 raz

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
Panowie bez paniki ,samochód po wyprodukowaniu rzadko jest sprzedany niemal że od razu,choć mój porównując vin z datą pierwszej rej.byl kupiony po miesiącu od daty produkcji ale moją BeMe kupiłem w niemczech .
Opublikowano

Witam!

Vader, wydaje mi się, że w przypadku BMW wcale nie tak rzadko. Mam drugą trójkę (obie z niemiec), w pierwszej od momentu produkcji do rejestracji upłynęły 3 tyg., w obecnej miesiąc. Trzeba pamiętać, że BMW są mocno konfigurowane pod klienta. Wyposażenie standardowe jest dość ubogie za to lista opcji długa, więc auto robione jest pod konkretnego klienta już w fabryce. To nie np. Fiat, gdzie natrzaskają 10 000 samochodów w tej samej specyfikacji i później sprzedają przez rok czy dłużej.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
Postprzez frack » Śro Gru 30, 2009 9:01 pm

Witam,

Pozdrawiam.

Frack znając urzędy komunikacji powiem jedno mogli wstawić rok produkcji jako 2004 czyli sobie zaokrąglając(doprawdy różnie to bywa). z tego co wiem w większości krajów liczy się data pierwszej rejestracji a nie data produkcji, ale nie w Polsce. data produkcji przeważnie różni się o parę miesięcy od daty sprzedaży przez salon. W twojej kwestii na początek zgłosiłbym się do urzędu który po raz pierwszy zarejestrował auto, i złożył reklamację na dowód z powodu błędnych danych. I wtedy oni sobie poszperają w dokumentach i sprawdzą jaka była data produkcji na fakturze z salonu które te auto sprzedał klientowi. Sprawa szybka do wyjaśnienia jeżeli to było auto zarejestrowane w Polsce.

Pozdro