Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://moto.onet.pl/132926,5589976,1,zdjecie.html?node=27#id5589985

Co warte zauważenia tylko BMW i Mercedes dysponują silnikami, które zapewnią sensowne osiągi tak dużym samochodom. Droga Skody i Volvo to już dla mnie lekka przesada - 109KM w S80...chyba że jako samochód dla administracji publicznej w ramach taniego państwa :)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
http://moto.onet.pl/132926,5589976,1,zdjecie.html?node=27#id5589985

Droga Skody i Volvo to już dla mnie lekka przesada - 109KM w S80...chyba że jako samochód dla administracji publicznej w ramach taniego państwa :)

Kolego bo dla nich liczy się właśnie to spalanie 3,9 do max 4 l a nie 250 KM silnik :)

Jak jedziesz takim volvo 109 KM i chcesz wyprzedzić 2 czy 4 samochodu to po :

1. Musisz mieć przed sobą pas startowy aby ten zamulacz się zebrał

2. z 6 biegu musisz wsadzić 2 albo mieszać jak w garnku

3. Dźwięk silnika = gdyby już wyskoczył i był na kolanach :P

Te auta to tzw. ECO

Czasami jest to i w auta które mają nawet i 160 KM i więcej , gdy np. 160 KM jest osiągane przy 7 tys obrotów a auto kręci się do 6,5 :) teraz żart ale czasami aby uzyskać maksymalnie fabryczną moc to kręci się to auto po odcięcie a efekt tych 160 KM jest niewidoczny ale w trasie załączysz tempomat na 50-60km/h nie więcej bo będzie litr więcej w spalaniu wkładasz 6-bieg i jedziesz z Krakowa do Warszawy 10 godzin ale cieszysz się że auto spaliło ci 3,5 litra na 100km , ale znowu ja nie toleruje tych EKO którzy gdy widzą czerwone hamują silnikiem robią odstępy i czekają żeby zapaliło się zielone a za nim 10 samochodów i robi się korek jeszcze kij jak jezdzie prawym pasem ale takie ECO-wcy wywalają się na lewy pas i udają że jadą

Praktycznie jest to nie możliwe aby osiągnąc dane w spalaniu z katalogu na trasie czy mieście zawsze jest większe jak by się nie jechało co prawda ja kiedyś na pustej drodze na trasie pokazało mi się katalogowe 5,1 ale wstyd się przyznać , to nie można nazwać jazdą :)

Opublikowano
ale znowu ja nie toleruje tych EKO którzy gdy widzą czerwone hamują silnikiem robią odstępy i czekają żeby zapaliło się zielone a za nim 10 samochodów i robi się korek jeszcze kij jak jezdzie prawym pasem ale takie ECO-wcy wywalają się na lewy pas i udają że jadą

Najczęściej i tak dojeżdżam do świateł gdy pali się czerwone więc i tak muszę sie zatrzymać, więc czasowo wychodzi tak samo. Ale gdy zapali się zielone gdy jeszcze można jechać dalej na dwójce to na pewno przejadę skrzyżowanie szybciej niż przy ruszaniu spod świateł.

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

przyczepię się... e60 pokazana na zdjęciu to nie jest wersja 520d.

po wyniku spalania jaki uzyskałem moją 530d doszedłem do wniosku że nie chcę mniejszego silnika.

średnie 5,6l na trasie 1500km to efekt mojej jazdy ekodrivingowej.

udowodniłem sobie, że się da ale na codzień nie korzystam z tej możliwości ;)

Opublikowano

po wyniku spalania jaki uzyskałem moją 530d doszedłem do wniosku że nie chcę mniejszego silnika.

Volvo z tym podwójnym wydechem i sporawymi felgami też nie wygląda na 1.6D ;)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

A na jakiej trasie Ty zrobiłeś takie spalanie? Mi się maksymalnie udało zejść do 6.8 i to naprawdę trudno nazwać jazdą... normalnie koło 8.

Kal

Opublikowano
6,5 miasto - hmmy... mam problem żeby zejść poniżej 8,5-9 na mieście a nie cisnę więc 6,5 to chyba na jakiejś długim odcinku miedzy dzielnicami - kilka kilometrów bez świateł, korków etc.
Opublikowano

A na jakiej trasie Ty zrobiłeś takie spalanie? Mi się maksymalnie udało zejść do 6.8 i to naprawdę trudno nazwać jazdą... normalnie koło 8.

pomyłka, to było 5,7l/100km

tu masz cały wątek:

viewtopic.php?f=73&t=112721

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego bo dla nich liczy się właśnie to spalanie 3,9 do max 4 l a nie 250 KM silnik :)

Jak jedziesz takim volvo 109 KM i chcesz wyprzedzić 2 czy 4 samochodu to po :

1. Musisz mieć przed sobą pas startowy aby ten zamulacz się zebrał

2. z 6 biegu musisz wsadzić 2 albo mieszać jak w garnku

3. Dźwięk silnika = gdyby już wyskoczył i był na kolanach :P

Te auta to tzw. ECO

Z tym rozpędzaniem się to aż tak bym nie przesadzał. To auto ma około 12 sekund do setki. Szału nie ma ale jeździć się da, szczególnie że jak każdy TD ma dobry dół i całkiem sprawnie się można przemieszczać po mieście. Na trasie przy większych prędkościach już niestety trochę gorzej, ale dramatu nie ma. Auto to jest wersją na maksa ekonomiczną jak sama jego nazwa wskazuje "1.6D DRIVe". Te auta "DRIVe" Volvo wypuszcza bardziej dla zasady i mody niż dla sprzedaży. Podobnie jak VW swoje bzdurne Bluemotion. BMW jak wprowadza systemy oszczędnościowe to w każdym modelu i nie robi z tego afery, ale jak widać inni muszą. :)