Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka.

Czy, poza olejem i filtrem oleju, jest coś jeszcze potrzebne, żeby zrobić poza ASO serwis olejowy?

Gdzie kupujecie filtry i jakiej firmy? Na allegro znalazłem tylko firmy KNECHT... nada się?

Wymieniał ktoś olej samodzielnie? To poprosze o krótki przepis... :D

Z góry to wiem, znalazłem już. Wkład jest po taką sporą półokrągłą kopułką, mniej więcej na środku komory,

na prawo (patrząc od przodu auta) od silnika...

A co trzeba zrobic pod spodem? Bo jeszcze tam nie zaglądałem... brak kanału... a wolałbym się przygotować...

Pozdroofka

TT

Opublikowano

podjedx do punktu wymiany oleju, za 20-30 zeta wymienią CI olej i ine bedziesz musiał sie brudzić. Bez kanału albo najazdu ja bym sie za to nie zabierał.

Wymiana:

1. wyciągasz bagnet i wycierasz go, odkladasz

2. odkręcasz korek wlewu oleju, odkladasz

3. wchodzisz pod auto i odkręcasz śrube w misce, możliwe, ze w oslonie pod silnikiem jestklapka, zeby dostac sie do miski, u mnie ona zaginela ;]

4. Odkręcasz puszke z filtrem oleju i wyciągasz filtr, dibrze jest wyssać olej z puszki filtra ale nie jest to absolutnie niezbędne.

5. Pozwól, zeby olej porządnie zleciał

6. Jak już zleci wkręcasz z powrotem śrube w miske wymieniajac uszczelke pod nia jesli to konieczne. Uszczelak powinna być w zestawie filtra.

7. Wkladasz nowy filtr do obudowy filtra oleju, zakladasz nową uszczelke na zakrętke, upewnij sie, ze nie bedzie zawinięta. Zakrecasz puszke filtra, wkladasz bagnet.

8. Wlewasz olej najlepiej przez lejek bo porozlewasz, najlepiej mniej niż miesci układ smarowania czyli nie 5,5 l tylko 5.

9 Uruchamiasz na chwile silnik, patrzysz czy kontrolka oleju gaśnie

10. czekasz 5-10 min, sprawdzasz stan oleju, ew. uzupełniasz. Stan między min a max a najlepiej zeby bylo 80% na miarce.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Wielkie dzięki... :D

Bałem się jakiś niespodzianek, ale widzę, że nie ma...

Dodam tylko jeszcze, że mam benzynę, więc nie ma bagnetu i wchodzi 4,25 litra oleju...

A o filtrach nic nie wiecie?

:x

Pozdroofka

TT

Opublikowano
w którym miejscu ? w e60 też nie ma

W moim E60 też jest bagnet :)

Nie wiem jak się dokładnie sprawa ma w E60, ale w E87 po liftingu rzeczywiście nie ma bagnetu. Podejrzewam, że w E60 zastosowali ten sam manewr po liftingu.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Owszem - w dieslach sprzed FL jest bagnet. Ja w swojej 318dT z 2007r. mam bagnet.

A mam pytanie - czy auto mimo że ma bagnet poinformuje o zbyt niskim poziomie oleju?

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

procedura standardowa dla wymiany oleju praktycznie w każdym aucie

...jesli nie ma bagnetu, to nie da sie wymienić oleju bo nie przebrniesz przez ten punkt mojej instrukcji

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

a co ma obecnosc bagnetu o wymiany oleju??

u mnie tez nie ma bagnetu ale ostatnio patrzylem jak robi to moj mechanik... robi tak jak pisze Natek, wlewa pol litra oleju mniej niz jest w instrukcji, odpala silnik i chwile czeka az sie olej zlapie temperature, poczym wchodzi do menu i tak wszystko widac jaki jest stan, akurat komp pokazuje ile trzeba dolac,np +0,5l , +1l itd, uzupelnia olej prawie na maks na skali

pozdrawiam

Krzysiek

Sprzedam do E90 pre lift:

1. Pasek wielorowkowy do benzyniaków N52

2. Lampy komplet ori tył, używane w bdb stanie

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

to dlatego że Turasy szykowały auto na sprzedaż i oryginalny silnik był w zbyt dobrym stanie, więc wsadzili ten sprzed liftu z 500tys. przebiegu. :mrgreen:

a tak serio to trzeba dobrze poszukać :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 -ro cylindrowe silniki diesla mają bagnet, a benzynowe nie mają. To jeszcze jedna wyższość benzyny nad dieslem :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 -ro cylindrowe silniki diesla mają bagnet, a benzynowe nie mają. To jeszcze jedna wyższość benzyny nad dieslem :D

albo odwrotnie :lol: zależy czy ktoś ufa elektronice, czy rozwiązaniu typowo mechanicznemu

Opublikowano

czyli 5 litrow spokojnie wystarczy? bo nie wiem czy kupic 5 czy 6, bo pól litra nie sprzedają,

castrol edge 5w30

" Ser feliz no es conseguir lo que deseas, es desear lo que tienes. "
Opublikowano
czyli 5 litrow spokojnie wystarczy? bo nie wiem czy kupic 5 czy 6, bo pól litra nie sprzedają,

castrol edge 5w30

Strona Castrol Polska -> "Dobierz olej do swojego samochodu" -> wybrać model -> odczytać pojemność.

Trudne?

E30, E36, E60, E87, F48