Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze skrzynią biegów po dłuższym postoju, zwłaszcza w zimne noce...

Chodzi o to, że kiedy odpalam samochód rano i chce wrzucić wsteczny lub pierwszy bieg żeby ruszyć muszę się strasznie siłować z drążkiem zmiany biegów... biegi wchodzą dość ciężko i zauważyłem, że podczas wciskania biegu samochód rusza delikatnie do przodu lub do tyłu w zależności od tego jaki bieg wrzucam... po chwili kiedy silnik się trochę nagrzeje wszystko wraca do normy i biegi wchodzą płynnie i beż najmniejszego problemu... W czym szukać przyczyny? Jeździć się da ale niechałbym zajechać skrzyni :/ Nie jestem specem w mechanice pojazdów także jeśli to możliwe prosiłbym o jakąś podpowiedź ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

kolego albo to jest stary olej w skrzyni biegów albo docisk sprzęgła? ja bym najpierw sprawdził olej w skrzyni biegów zawsze trzeba szukac przyczyny najbliżej rozwiązania ja tak miałem w passacie b5 po wymianie oleju obiaw ustał a w dodatku miałem lekki ubytek oleju i tak się właśnie działo

spróbuj powodzenia

Opublikowano
... biegi wchodzą dość ciężko i zauważyłem, że podczas wciskania biegu samochód rusza delikatnie do przodu lub do tyłu w zależności od tego jaki bieg wrzucam...

Mam ten sam problem. Wymiana oleju w moim przypadku nie dała oczekiwanego efektu. Obecnie pojawiły się szarpania przy ruszaniu i juz jestem pewien że sprzegło sie kończy. Na dniach będę zmieniał

Opublikowano
kolego u mnie podobnie się działo ale ja traciłem sprzęgło robił się jak flak i zszedł mi płyn hamulcowy wystarczy dolać płyn hamulcowy i pompować sprzęgło tak żeby zaczęło normalnie pracować (odpowietrzasz tak układ hydrauliczny sprzęgła) i jak ci się to powtórzy do znaczy że masz do wymiany wysprzęglik bo on cieknie pozdrawiam.
Opublikowano

mialem problem taki sam, po wymianie oleju na pelen syntetyk - chyba mobil jakis wlalem i z rana ciezko biegi chodzily

i szybciutko zmienialem spowrotem na czerwony atf i biegi luzniutko czy to zima czy lato :)

wez sie za olej

pozdro

Opublikowano
Witam . Mam ten sam problem , po nocy jedynka ciężko wchodzi jak tylko trochę pojeżdże silnik nagrzeje się to jest ok. Przejechałem już tak z 30tyś km. Olej oczywiście był zmieniany . Oprócz tego jak skrzynia się mocno nagrzeje (szczególnie latem) to na postoju im więcej mam odbiorników włączony to bardziej terkocze. Byłem z tym u mechanika który tylko zajmuje się bmw i powiedział że mam z tym tak jeździć i zrobie ze 150tyś zanim skrzynia klęknie . Mówił że jest to wina jakiegoś wałka w skrzyni (dostał luzu) a jak kupie używaną skrzynie to nie mam pewności że będzie to samo. Ponoć w e36 często ten problem występuje.