Skocz do zawartości

Czy to normalne 80km/h 3500obr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam niedawno włożyłem silnik do mojej bawarki 2,0 i manuala. Ciekaw jestem czy to normalne ze podczas jazdy na 5biegu przy predkosci ok 80km/h mam obroty jakies 3500 tak powinno byc??? czy cos jest nie tak???

Edytowane przez buszi44

Opublikowano
a skrzynie masz jaka ?? sprzeglo ci nie slizga
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
napewno nie jest to normalne.
Opublikowano
Witam niedawno włożyłem silniki do mojej bawarki 2,0 i manuala. Ciekaw jestem czy to normalne ze podczas jazy na 5biegu przy predkosci ok 80km/h mam obroty jakies 3500 tak powinno byc??? czy cos jest nie tak???

A zegary pewnie zostały od 4-cylindrowca?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zegary miedzy 4 a 6 nie beda miały aż tak dużego wpływu. Jedne są do 240 a te od 6 cylindrów do 260. Jeśłi sprzęgło jest całe i moc jest przenoszona jak należy to szukał bym problemu w moście (trzeba wymienić most na taki z odpowiednim przełożeniem).
Opublikowano
  • Autor
zegary zmieniłem działają normalnie a skrzynia niewiem od jakiego silnika jest
Opublikowano
Zegary miedzy 4 a 6 nie beda miały aż tak dużego wpływu. Jedne są do 240 a te od 6 cylindrów do 260. Jeśłi sprzęgło jest całe i moc jest przenoszona jak należy to szukał bym problemu w moście (trzeba wymienić most na taki z odpowiednim przełożeniem).

Akurat nie chodziło mi o prędkość maxymalną (bo niektóre 320i miały też cyferblaty do 240) a o wskazania obrotomierza.

A przy ilu obrotach masz odcięcie zapłonu?

Przełożenie mostu możesz sprawdzić na tabliczce obok korka wlewowego - nie trzeba od razu przekładać mostu :wink:

Opublikowano
  • Autor
normalnie przy ok 7000 obr. odcina mi sie zapłon. podobno to może być coś nie tak ze skrzynią
Opublikowano
normalnie przy ok 7000 obr. odcina mi sie zapłon. podobno to może być coś nie tak ze skrzynią

A powinno przy 6500 obr/min

Opublikowano
witam ja mam 318 i m40 i przy 2250 na piątym biegu osiągam 80 km/h więc musisz coś mieć nie tak na początek sprawdz sprzęgło czy jest dopasowane do mocy silnika. pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A powinno przy 6500 obr/min

wiec zegar nie ma nic do tego, moim zdaniem. Bo przy 3 tysiacha bedzie przakłamywał o 250 obrotów. Wiec dalej coś nie tak. A jeśli sprzęgło się nie ślizga to raczej skrzynia lub most. Może byćcoś z elektroniką ale by musiał jechać z drugim i porównać prędkości lub prędkość sprawdzić za pomocą gps. A kwestia odcięcia to jest temat rzeka. Ile dobremu elektronikowi zajmnie czasu przesunięcie odcinki??? Wiec o kolegi tam po prostu jest ze w kompie ktoś grzebał i przesuną odcinke na 7

Opublikowano
  • Autor
aha i jeszcze jedna sprawa wcześniej miałem automata ale zmieniłem na manual
Opublikowano
No to może być most kolego,bo automat ma inne przełożenia :/
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
  • Autor
to co musze cały most wymienić???? :?
Opublikowano
Przy silniku 2.0 przełożenie mostu powinno być 3,45 na tylnej części mostu jest blaszka z wybitym przełożeniem
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Zdaje się że na 5 biegu przy 100km/h powinno być na zegarach równo 3 tys. obr. TO SPRAWDŹ.

1. Albo sprzęgło Ci się ślizga

2. Albo źle dobrana skrzynia

3. Albo czujnik zczytujący obroty?

4. założyłeś za małe koła? Zdaje sie że od malucha nie pasują :-D