Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 525i. W trakcie jazdy zapalila sie kontrolka od ABS i zgasl silnik. Nie moge go uruchomic, kreci ale nic sie nie odzywa a na wyswietlaczu pojawia sie komunikat "OELDRUCK SENSOR" czy cos takiego (dokladnie nie pamietam) i nie mam pojecia co to znaczy. Do mechanika z glowa mam troche daleko, zacholowalbym ale ma automatyczna skrzynie a walu nie chce mi sie narazie odkrecac. Jezdzic mi trzeba i nie mam czym. Moze to jakies glupstwo a ja nie moge dojsc co jest? POMOZCIE mi

Z gory dzieki za kazda podpowiedz

Pozdrawiam wszystkich

Narka

Opublikowano
Padł Ci czujnik ciśnienia oleju i prawdopodobnie komputer nie pozwala Ci zapalić silnika i dobrze, bo byś go zatarł jeśli coś z ciśnieniem nie tak.
Opublikowano
Ten komunikat pojawi się również jak już dłuższy czas kręciłeś rozrusznikiem a silnik nie odpalił. Sprawdż ładowanie akumulatora i akumulator. Mi to wygląda na brak ładowania + słaby akumulator.
Opublikowano

A co z kontrolka od ABSu? czemu jak sie zapalila to zgasl silnik? Jak sprawdzic czujnik cisnienia oleju domowym sposobem?

Komunikat pojawia sie wlasnie jak krece rozrusznikiem ale kontrolka od smarowania gasnie. Akumulator ma pol roku i jest dobry. raczej nie jego wina.

Opublikowano

Kontrolka ABS mogła się zapalić ze względu na spadek napięcia i komputer wykazał błąd, ale to nie ma wpływu na prace silnika i hamulce działają poprawnie, tylę że nie załączy Ci sie układ antypoślizgowy. Co do czyjnika, to nie wiem czy dasz rade sam go tak dobrze sprawdzić, nie musisz jechać do serwisu, jest wiele zakładów elektroniki pojazdowej i oni też mają kompy, bo sam nie wykasujesz błędów komputera, mało tego, po podłączeniu sie pod komputer sam powinien wykazać co go boli!

Przede wszystkim zacznij od posprawdzania bezpieczników, sprawdz czy przekaźniki dobrze siedzą w gniazdach i czy któryś sie nie zawiesił, a co do akumulatora to nikt nie mówi że jest zły, tylko jak długo kręciłeś to poprostu siadło napięcie.

Opublikowano
Bezpieczniki sa wporzadku przekazniki siedza dobrze tylko jeden pod tylna kanapa byl troche cieply. Czy ma prawo sie deczko zagrzac? Czy tam sie znajduja przekazniki odpowiedzialne za prace silnika czy raczej pod maska w skrzynce pod szyba po prawej stronie (tam gdzie chyba komputer siedzi)? Troche zamienialem te przekazniki i nic nie reagowal.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Stawiam na problem z elektryką. Przy słabym ładowaniu [min.] zapala się kontrolka ABS, zanim zaczniesz holować do mechanika sprawdź:

- osadzenie klem akumulatora

- przewód masowy silnika

- przewód ładowania [ ten od alternatora]

- odłącz aku na 15 minut

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Bezpieczniki sa wporzadku przekazniki siedza dobrze tylko jeden pod tylna kanapa byl troche cieply. Czy ma prawo sie deczko zagrzac? Czy tam sie znajduja przekazniki odpowiedzialne za prace silnika czy raczej pod maska w skrzynce pod szyba po prawej stronie (tam gdzie chyba komputer siedzi)? Troche zamienialem te przekazniki i nic nie reagowal.

Niektore przekazniki i moduly podczas pracy maja prawo sie robic

zupelnie mocno cieple - patrz np przekaznik pompy paliwa ktory

w sposob ciagly przewodzi prad powyzej 10 amperow - bylo by dziwne,

jesli by sie nie zagrzal.

Kontrolka od ABS w takiej sytuacji to jedynie efekt spadku napiecia na

akumulatorze. Czujnik - do komputerowej diagnozy i ew,. wymiana.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Niemozliwe zeby spadlo napiecie w akumulatorze bo bardzo ladnie kreci Rozrusznik zasuwa jak trzeba i po wlaczeniu wszystkich swiatel nawiewow ogrzewanie szyb itp. (czyli probowalem mocno obciazyc akumulator) dalej ladnie kreci. Czyli wydaje mi sie ze z napieciem wszystko wporzadku, a kontrolka dalej swieci.
Opublikowano
Sam nic nie wymodzisz, poproś o pomoc elektryka. Ja bym tak zrobił na Twoim miejscu, a myśle że podłączenie pod kompa powinno wykazać jaki jest błąd, to może być jakaś pierdoła, brak styku, brak zasilania cewki zapłonowej - sprawdz czy jest iskra, mógł też paść któryś z czujników np położenia wału - jest ich wiele, to co opisujesz wskazuje na problem z elektryką.
Opublikowano
Dzis rano podszedlem przekrecilem kluczyk i kontrolka od ABS zgasla przekrecilem dalej i odpalila. Po chwili zgasilem silnik i sprobowalem ponownie ale kontrolka juz nie zgasla a silnik nie odpalil. Sprawdzilem iskre i NIE MA. Podejrzewam jakis przekaznik, tylko ktory moze byc odpowiedzialny za iskre? W niedziele nie znajde mechanika a autko potrzebne, az sie plakac chce.
Opublikowano

witam

jak u mnie zapaliła sie czerwona kontrolka od tmp to tez nie dało sie odpalic silnika

dopiero jak temp opadła to odpalił

ten komunikat oznacza ze masz za mało oleju w silniku !!

i ci nie odpali !!

albo masz za moło oleju albo padł ten czujnik albo wtyczka nie łaczy

dopuki ci sie ten komunikat wyswietla nie odpalisz silnika

na 100 %

sprawdz poziom oleju, wtyczke ocz czujnika poziomu oleju

a co do abs to nie wiem chyba ze problem w jakiej wtyczce która ma kable odpowiedzialne od tego i tego

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
czujnik cisnienia oleju jest chyba wporzadku bo juz przy kreceniu rozrusznikiem kontrolka od smarowania gasnie, wiec chyba wskazuje ze cisnienie jest. Na 100% jest to uzaleznione od tej nieszczesnej kontrolki od ABS jak zgasnie jest ok jak swieci to tylna czesc ciala na 4 litery
Opublikowano

zerwi

czujnik POZIOMU oleju a nie cisnienia

kumpel jak wjedzie do kauzy to tez ma taki problem

i jak ten kod sie wyswietla to nie zapali auta

sprawdz wiazke czujnik itp

nie wiem skad ten abs

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

Gwozdziu

powiedz mi gdzie ten czujnik sie znajduje, gdzie go szukac?

Widze ze masz taki sam silniczek jak u mnie.

Nie mozna jakos tego obejsc zeby odpalic i pojechac na warsztat a nie holowac go

Najlepszego

Opublikowano

Olej jest a co do czujnika to jakis rok temu wymienialem tam oring bo sie saczyl olej. Dzieki za wskazowki. Sprobuje jeszcze go poobmacywac bo nic wiecej mi chyba nie zostalo

Pozdrowionka

Najlepszego

Czesc

Opublikowano

Tak ten czujnik znajduje się z lewej strony bloku, (oczywiście jak byś siedział w samochodzie), a jego wtyczka znajduje się chyba przy miarce oleju, możesz ją zmostkować komunikat powinien zgasnąć.

Jeżeli chodzi o kontrolkę ABS to wygląda mi to na jakiś zbieg okoliczności, a to że motor nie odpala może być skutkiem ingerencji w elektrykę np.(odcięcie zapłonu domowym sposobem) poprzedniego właściciela.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Nie poprzedniego wlasciciela tylko sam porobilem sobie zabezpieczenia i wlasnie tak to sie objawialo po wlaczeniu tego zaswiecala sie kontrolka od ABSu i motor nie odpalil Trzeba bylo wlaczyc odpowiedni przycisk kontrolka gasla i odpalalem Teraz zrobilo mi sie samo ze nie chce zgasnac ale pierwsze co zrobilem to odrazu wyrzucilem swoje prztyczki i podlaczylem jak bylo wczesniej Czy moglem spierniczyc cos przez to ze dalen cieniutki kabelek na to. Chodzil na tym 2 lata i bylo wporzo.
Opublikowano

Prawdopodobnie wykombinowało się jakieś zwarcie.

Na początek odłącz ABS, być może on powoduje zakłócenia które objawiają się brakiem iskry.

Jeszcze raz dokładnie przejrzyj twoje podłączenia, a właściwie ich demontaż.

Ewentualnie skontroluj ten czujnik ilości oleju w misce.

Pozdrawiam.

Opublikowano

W jaki sposob odlaczyc ABS? Probowalem kiedys wyciagajac bezpieczniki zeby kola zblokowac i nic nie wyszlo.

Ktore to sa bezpieczniki? moze nie te wyciagalem?

Opublikowano

Sprawdzilem wszystkie (tak myslalem) Potem bylem w serwisie i... moge to opisac bo ciekawa sprawa Niewiele szarych urzytkownikow to wie. Tylko nie wiem gdzie i jak zeby dotarlo do jak najwiekszej ilosci kierowcow.

Gdzie moge bo nowy jestem

Pozdrawiam