Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie Automatu Pomocy???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .mam E39 Step -tronic 160 tys km.do tej pory wszystko było OK ale ostatnio byłem w górach i skrzynia dziwnie sie zachowuje.

-dziwnie zmienia biegi tj nawet jak nie dodaje gazu na prostej drodze to raz redukuje na niższy bieg później na wyższy

na step-tronicu jest ok

zawsze po jekimś czasie zapala mi sie kontrolka ASC -i to mnie dziwi bo nie tryb awaryjny tylko ASC

byłem na kompie u jednego mechanika i pokazało nastepujące błędy:

31

35- Wiring betwen ECM / TCM or TP sensor IECM

19

197

31/19/197 nie były opisane.

po skasowaniu 4 dni skrzynia chodziła ok dzisiaj znów to samo

Czy to moze byś coś zwiazanego ze sterownikiem ABS skoro zapala się kontrolka ASC.

Czy ktoś zna kodoś kto potrafi zdiagnozować co jest usterką??? Dzieki za pomoc

Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano
Abs Asc korzysta z tych samych czujników. Skrzynia może świrować.
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.jak się okazało dziwne działanie skrzyni było przyczyną wadliwie działającego czujnika położenia pedału przyspieszenia. na kompie to bardzo ładnie było widać.w miarę dodawania gazu wartosc czujnika wzrastała i nagle spadała.

po wymianie wszystko wróciło do normy.

Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano

Dołączę do tematu.Moje BMW E39 520 M52MTU 99R AUTOMAT

Wczoraj podczas powolnej jazdy na parkingu marketu zapaliły mi się trzy kontrolki:ASC,ABS i tryb awaryjny(wykrzyknik w zębatym kółku).

Tak nagle???Przestało mi działać kilka rzeczy:Prędkościomierz,chwilowe spalanie,kontrolka stanu paliwa świrowała(raz pól baku raz pusto),

licznik przestał naliczac przejechane kilometry.

Dodam że po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu ciągle to samo.Odłączyłem akumulator i po ponownym podłączeniu bez zmian.

Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dołączę do tematu.Moje BMW E39 520 M52MTU 99R AUTOMAT

Wczoraj podczas powolnej jazdy na parkingu marketu zapaliły mi się trzy kontrolki:ASC,ABS i tryb awaryjny(wykrzyknik w zębatym kółku).

Tak nagle???Przestało mi działać kilka rzeczy:Prędkościomierz,chwilowe spalanie,kontrolka stanu paliwa świrowała(raz pól baku raz pusto),

licznik przestał naliczac przejechane kilometry.

Dodam że po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu ciągle to samo.Odłączyłem akumulator i po ponownym podłączeniu bez zmian.

Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem?

Ja bym obstawił awarię czujnika abs.

nie obejdzie się bez diagnozy komputerowej, ona wszystko wyjaśni.

Opublikowano
Mi jak padł czujnik ABS-u (lewy tylni) to skrzynia też bardzo dziwnie się zachowywała i po jego wymianie wszystko wróciło do normy,ale sama skrzynia trybu awaryjnego mi nie wyświetliła,a dodam jeszcze że także prędkościomierz,ekonomizer nie był sprawny.