Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem zainstalowć tylnie światła LED w moim E38. Musze zakodować je w LCM żeby nie męczyło mnie komunikatem o problemie ze światłami. Szukałem opcji w NCSEXPERT ale nie znalazłem - chyba chodzi o wyłączenie monitorowania tylnich świateł pozycyjnych.

Gdzie szukać takiej opcji w NCS EXPERT lub EasyDIS v44?

Opublikowano
Chciałem zainstalowć tylnie światła LED w moim E38. Musze zakodować je w LCM żeby nie męczyło mnie komunikatem o problemie ze światłami. Szukałem opcji w NCSEXPERT ale nie znalazłem - chyba chodzi o wyłączenie monitorowania tylnich świateł pozycyjnych.

Gdzie szukać takiej opcji w NCS EXPERT lub EasyDIS v44?

w NCSie musisz tego szukać pod opcją: "KALTUEBERWACHUNG_xxx"

na razie

Opublikowano

odpalasz ncs następnie ładujesz profil expertmode po załadowaniu lecisz F1 (Vin.....) następnie F3 (ZCS f. Ecu) tu wyskoczy okienko wybierasz swój model E38 i dalej moduł z jakiego ma pobrać dane (EWS, KMB) możesz wybrać co chcesz po tym zabiegu klikasz F6 back teraz przechodzisz do lokalizacji na dysku C:\ncsexpert\work i odnajdujesz tam plik FSW_PSW.TRC skopiuj sobie ten plik na pulpit i zmień mu rozszerzenie na MAN czyli FSW_PSW.MAN tak zmieniony plik skopuj do C:\ncsexpert\work

plik FSW_PSW.MAN edytujesz za pomocą notatnika i szukasz w nim opcji tak jak kolega klubau podpowiada KALTUEBERWACHUNG_xxx (nie jestem tylko pewny nazwy tej opcji i tu przyda ci się słownik niemieckiego :)) jeśli przy tej opcji jest active to przepisz na nicht_active i zapisz zmiany w pliku FSW_PSW.MAN następnie wracasz do ncs edytujesz profil expertmode(hasło do edycji to repxet) podczas edycji wchodzisz w opcję individualsierung i zaznaczasz ptaszek przy opcji pracy z plikiem FSW_PSW dajesz ok i teraz klikasz code car i powinno załadować nowe ustawienia

po tym linkiem masz kilka pdf opisujący kodowanie itp może się przydadzą http://rapidshare.com/files/159076435/Ncs_doc.rar

powodzenia

Opublikowano

Dziekuje Sebek2407. Poszło idealnie wg. Twojego opisu.

Zakodowałem tylko LCM-a nie kodowałem całej reszty.

Opublikowano

to ja się podepnę, chciałem wyłączyć sprawdzanie pozycji, tylnych i przednich przeciwmgielnych oraz świateł mijania w e39, spokojnie zrzucam co trzeba z auta, zmieniam rozszerzenie i co dalej.

próbowałem zmieniać wartości z xxxachungxxx na nicht_active ale nie jestem pewien które dokładnie muszę zmienić..

na probe zmieniłem wartość KALTEBERWACHUNG_AL na nicht_activ ale po code car dalej wywala błąd..., nie chce poprzestawiać czegoś innego...

Opublikowano

dziś w ferworze walki wyłączyłem dziś chyba wszystkie komunikaty od sprawdzania lamp, niestety dalej wala mi stop-y, postojowi tylne i przeciwmgielne tylne, jak się nazywają opcje do wyłączenia wyżej wymienionych??

poradziłem sobie ze stopami, dalej odzywają się pozycyjne i przeciwmgielne, wyłączyłem sprawdzanie wszystkiego na zimno i na ciepło... co dalej?? :mad2: :mad2:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Dziekuje Sebek2407. Poszło idealnie wg. Twojego opisu.

Zakodowałem tylko LCM-a nie kodowałem całej reszty.

Witam.

Kolego mbbrzoza mógłbyś napisać którą funkcję KALTUBERWACHUNG dokładnie wyłączyłeś.Najlepiej jakbyś mógł to wklej tutaj FSW_PSW z Twojego LCM bo ja też chcę wyłączyć sprawdzanie na zimno w mojej e39 99r i mam z tym problem..

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak ustawić w e46 coupe lamy diodowe z tyłu. Z przodu mam fabryczne xenony, z tyłu oryginalne ledy, które sam wstawiłem. Lampy nie palą się jednolicie - jakby mrużą, kierunkowskaz szybko miga a do tego jest oczywiście błąd spalonej żarówki.

Co i jak powinienem zrobic z tym calym przełącznikiem świateł??? :duh: prośba o wsparcie! :cry:

Bardzo Mądry Wybór ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam sorry że odgrzebuje temat ale mam ten problem w e38 ponieważ mam z tyłu lampy diodowe i wyświetla mi bremslicht pr. i standlicht pr. i po edycji pliku jest kilka KALTUEBERWACHUNG z różnymi końcówkami i teraz które zrobić na nicht aktiv żeby było dobrze i jeszcze jedna opcja czy robić to w ncs na expertmode czy na expertmode witch indyvidual.... ?
Opublikowano
Witam sorry że odgrzebuje temat ale mam ten problem w e38 ponieważ mam z tyłu lampy diodowe i wyświetla mi bremslicht pr. i standlicht pr. i po edycji pliku jest kilka KALTUEBERWACHUNG z różnymi końcówkami i teraz które zrobić na nicht aktiv żeby było dobrze i jeszcze jedna opcja czy robić to w ncs na expertmode czy na expertmode witch indyvidual.... ?

pocztyaj ten wątek:http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=130913

Opublikowano
Podepne sie pod wątek....mam uszkodzony LCM ( cały czas pali się długie z prawej strony auta),to LCM III czyli z ksenonem,mam zamiar wymienić go na inny,sprawny i tu pytanie : czy dam rade zaadoptowac nowy moduł Carsoftem?Jeżeli nie,to czym?pozdr...
Opublikowano
Podepne sie pod wątek....mam uszkodzony LCM ( cały czas pali się długie z prawej strony auta),to LCM III czyli z ksenonem,mam zamiar wymienić go na inny,sprawny i tu pytanie : czy dam rade zaadoptowac nowy moduł Carsoftem?Jeżeli nie,to czym?pozdr...

VIN i przebieg wpisze PA SOFT(bez tego masz czerwona kropkę) a reszte danych o twoim BMW może zrobić NCS expert

http://www.bmw5er.pl/

http://img201.imageshack.us/img201/4793/p5010131.jpg