Skocz do zawartości

E39 konieczna wymiana licznika, jaki kupic ? jakiego nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, musze wymienic liczni (nie do naprawy). Z tylu na liczniku na nalepcje jest napisane BMW 62.11-8 375 669 i nizej VD0 110.008.735/031

Czy musze kupic dokladnie z takimi samymi oznaczeniami ? Bo widzialem prawie identyczny na allegro tylko ten drugi symbol byl troszke inny VD0 110.008.735/041 (041 zamiast 031) i nie wiem czy bedzie pasowal.

Co ze starego licznika musialbym przelutowac aby pokazywal prawidlowy (faktyczny) przebieg i nie bylo zadnyc problemow?

Dziekuje za pomoc i zycze radosci z jazdy.

Opublikowano
z tego co wiem to jakies moduly chyba musisz przerobic/zamienic!!! czytalem o tym gdzies na forum niedawno dlatego o tym cos wiem!!! a co do nr to odpadam niewiem w tym temacie nic sorki!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano

Witaj

Ja wymienialem licznik oddalem samochod do elektronikow od bmw. Wiem na pewno ze musieli przeprogramowywac zegary i na pewno ten symbol ktory podales o musi byc taki sam ale nie jestem tego pewien. Szkoda ze nie mieszkasz w lodzi to podal bym ci namiary do tych elektronikow sa najlepsi w lodzi. pozdr

Opublikowano

W zegarach oprócz przebiegu jest również VIN.

Wiem że zegary są robione w wersji low i high (high jest bogatsza)

Najlepszy sposó to wymiana samej obudowy i zegarów jeśli to możliwe,

tzn jeślisama płytka elektroniki zegarów przeżyła ...

Sprzedam oryginalną nową cewkę zapłonową (1szt.) do E39.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Te zegary ktore chce upic wygladaja identycznie roznia sie tylko troche symbolem z tylu (biala naklejka). Nie chce nic ulepszac, poprostu wsadzic sprawne zegary i przelutowac uklady w ktorych zapisany jest przebieg, vin czy co tam. Tylko nie chce wtopic niepotrzebnie pieniadzy w licznik w ktory okaze sie ze nie bedzie dzialala tak jak nalezy. Niestety musze zajac sie tym sam wiec prosze was jeszcze o jakies wskazowki.
Opublikowano

Kiedys zmieniałem licznik w E38 740iA - miałem padniete piksele.

Zamontowałem licznik z E39 540iA i wszystko pieknie poza kontrola trakcji (nie działała - przycisk nieaktywny)

Spece od elektroniki chcieli cos ok 500zł za przelutowanie i odpuściłem temat.

Licznik byl przed liftowy a E38 po lifcie i mozliwe ze to byl problem.

Opublikowano
Zrobiłem taką operacje na alegro kupiłem licznik który wyglądał dokładnie tak samo ale pochodził z innego silnika .zadzwonilem do goscia któty naprawia liczniki i powiedział ze powinien działać tylko musze zwrucić uwagę na to zeby skrzynia biegów była taka sama to znaczy automat do automatu , manual do manualu . licznik kupiłem wszystko działa tylko swieciła się czerwona kropka koło licznika kilometrów ( trzeba wpisać do licznika win samochodu i problem znika) zostaje zmiana przebiegu i znowu fahowiec lub przelutowanie eproma .
Opublikowano
Kiedys zmieniałem licznik w E38 740iA - miałem padniete piksele.

Zamontowałem licznik z E39 540iA i wszystko pieknie poza kontrola trakcji (nie działała - przycisk nieaktywny)

Spece od elektroniki chcieli cos ok 500zł za przelutowanie i odpuściłem temat.

Licznik byl przed liftowy a E38 po lifcie i mozliwe ze to byl problem.

Do puki nie wkodujesz nr vin itd taki będzię efekt. Po wgraniu problem z niedziałającą kontrolą trakcją znika.

Opublikowano

w liczniku z tyłu jest naklejka

nr elementu

i numery softów

numer HW

numer SW

jek te numery się zgodzą z twoim to licznik będzie działał

dane vin datę produkcji i inne pokarze oczywiście z auta z jakiego był wyjęty

trzeba wgrać ze starego lub przelutować kość pamięci i będzie OK

• 6 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam mam do wymiany licznik w tds,gdzie kupic/

No w ASO . A gdzież by indziej?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!