Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem e39 525d (kombi) na oponach 235/45 R17 i stwierdzam, że tym "nie da się jeździć". Wymieniłem 4 gumy wózka z tyłu i minimalnie się poprawiło, ale nadal nie jest zbyt dobrze.

Na szarpakach w stacji diagnostycznej u znajomego sprawdziliśmy zawieszenie i nie ma luzów.

Na dobrej drodze można podchodzić spokojnie pod 200 km/h i wszystko jest ok, ale gdzie w Polsce są takie drogi.

Wystarczą małe koleiny - jeszcze ich nie widzę, a już czuję, że coś ciągnie.

Na zimówkach 205/65 R15 było znacznie lepiej, ale czy idealnie, nie mam pewności.

Wiem, że to odczucia subiektywne, ale czy na takich oponach tak rzeczywiście ciągnie w koleinach, czy może jednak gdzieś jest luz.

Przecież to duży kawał bryki dość wysokiej klasy i żeby tak myszkował jak 126p :mad2:

Na pewno nie na końcówkach drążków, ani na maglu (wzdłuż). Znajomy coś mówił, że tak jakby wyczuwa luz na maglu w poprzek (prostopadle do "kierunku działania"), ale czy to możliwe? nic nie wycieka, płynu nie ubywa i bez kolein prowadzi się świetnie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Kolego u mnie było to samo,mając felgi zimowe 15cali jeździło mi sie świetnie-żadnego noszenia w koleinach.Gdy pprzyszła wiosna zmieniłem na alusy 16x225 i zaczeła sie prawdziwa walka z utrzymaniem auta na jednym pasie :oops: Może zostaje nam tylko jazda na wąskich simeringach przez te nasze piękne autostrady?
Opublikowano
To pomyśl co ja przeżywam, mając szerokość opony 255 :P

Wyobrazam sobie. Ja mam tylko 245 a jezdze tylko po lewym pasie jak jest wiecej niz jeden.

Jedyne co moge poradzic to jazda z szybkoscia nie wieksza niz 50 km/h czyli ekonomicznie bo nie zaplacisz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupiłem e39 525d (kombi) na oponach 235/45 R17 i stwierdzam, że tym "nie da się jeździć". Wymieniłem 4 gumy wózka z tyłu i minimalnie się poprawiło, ale nadal nie jest zbyt dobrze.

Na szarpakach w stacji diagnostycznej u znajomego sprawdziliśmy zawieszenie i nie ma luzów.

Na dobrej drodze można podchodzić spokojnie pod 200 km/h i wszystko jest ok, ale gdzie w Polsce są takie drogi.

Wystarczą małe koleiny - jeszcze ich nie widzę, a już czuję, że coś ciągnie.

Na zimówkach 205/65 R15 było znacznie lepiej, ale czy idealnie, nie mam pewności.

Wiem, że to odczucia subiektywne, ale czy na takich oponach tak rzeczywiście ciągnie w koleinach, czy może jednak gdzieś jest luz.

Przecież to duży kawał bryki dość wysokiej klasy i żeby tak myszkował jak 126p :mad2:

Na pewno nie na końcówkach drążków, ani na maglu (wzdłuż). Znajomy coś mówił, że tak jakby wyczuwa luz na maglu w poprzek (prostopadle do "kierunku działania"), ale czy to możliwe? nic nie wycieka, płynu nie ubywa i bez kolein prowadzi się świetnie.

wg mnie przekładnia kierownicza nie ma nic do rzeczy, mialem luz w E39 i nie pływał, opony 205/65/15, teraz mam E60 225/50/17 i w koleinach pływa, jezdziłem tez E39 z oponami 235/45/17 i pływa

Opublikowano
ja mam 205 oponki i to juz mnie wkurza :shock: a co u was musi byc to nawet nie mysle... to jest 100 procent wina opon i nie tylko bmw ma ten problem... szerokie opony po prostu tak maja
Opublikowano
Zastanawiałem się nawet, czy w przyszłym roku nie zmienić opon na węższe, ale jak tak czytam, że co niektórzy przy 205 mają ten problem to widzę, że się nie opłaca. A ma ktoś w E46 taką szerokość? Jeśli tak, to były jakieś problemy np. ze sprężynami?
E46 330D :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Zastanawiałem się nawet, czy w przyszłym roku nie zmienić opon na węższe, ale jak tak czytam, że co niektórzy przy 205 mają ten problem to widzę, że się nie opłaca. A ma ktoś w E46 taką szerokość? Jeśli tak, to były jakieś problemy np. ze sprężynami?

Pytasz o szerokość jaką Ty masz czy o 205?

205 to standard dla Twojego E46 na zimę.

U mnie lato 225, zima 205. Oprócz tego, że na 205 częściej DSC mruga i lżej się kręci, to większych różnic w wożeniu nie czuję...

Na lato, jak się skończą te co mam, tylne zakładam 245 - tak jak powinno być.

Zalew - :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam 225/55/16. NOKIAN-y nóweczki.

Nie mogę powiedzieć by auto pływało w koleinach.

Owszem wcześniej miałem z tym kłopot ale wyszło , że mam lekko rozbite tuleje górnych wahaczy z przodu.

To nie jest łatwo wykryć bo trzeba doświadczonego mechanika żeby wiedział , że te tuleje nie mogą się zbyt łatwo ruszać.

Większość uznaje , że tak może być.

A jeśli na tuleja ma cokolwiek popękaną gumę to jest do wymiany i tyle.

Ja po zmianie nie mam kłopotu z pływaniem w koleinach ani w czasie jazdy ani podczas ostrego lub słabego hamowania.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Mam też 225/55/16 i wozi mnie w każdych koleinach, że muszę się zmagać z kierownicą.

Popatrzę na te wachacze w takim razie.

A może jest to spowodowane tym, że mam zawieszenie M Sport ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Oglądałem u siebie zawieszenie, ale nie widzę żadnych luzów. Niebawem oddaję auto na duży przegląd do specjalisty od BMW, może on coś znajdzie.

Auto pływa w koleinach jak pływało.