Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kilka dni temu wymieniłem filtr paliwa [na manna] (od nowości kayser, nie wymieniany, przebieg 242 tys, benzyna).

Po rozcięciu wyglądał tak:

http://images41.fotosik.pl/102/7c3dd0b0f1f66e51.jpg

http://images40.fotosik.pl/102/a1607fd6699020a6.jpg

http://images47.fotosik.pl/106/0086e92afa746a72.jpg

Po rozcięciu widać było "tarkę" całą jakby ze smoły, mimo iż samochód dopiero od 1,5 roku tankuje na naszych stacjach. Po przełamaniu filtra jego środek nie był już czarny lecz brązowy. Nie było tam żadnych paprochów itp, jednak ta smoła...

Czy ktoś "badał" kiedyś filtr paliwa i ma podobne spostrzeżenia w tym temacie:)?

Opublikowano
wymieniałem filtr jakis miesiac temu, jeszcze gdzies w garazu lezy chociaz nie zagladałem do srodka. przebieg auta mam podobny do twojego jedynie filtr młodszy o rok... mysle ze moj jest identyczny bo gdy przechyliłem i z WLOTU wypłynęła resztka benzyny wygladała jakby ja zmieszano z czarna farba. mysle ze benzyna nawet na najlepszych stacjach ma swoja norme zanieczyszczen a jesli brac pod uwage minimalne spalanie 10 litrow na sto km to wychodzi nam 25 tys litrow ktore ten filtr oczyscił :jawdrop: raczej nie moze wygladac inaczej po takiej pracy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
apropos filtru paliwa, co ile go powinnosie wymieniac???

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Czujesz jakąś różnicę w osiągach/pracy silnika po zmianie już tak wysłużonego filtra ? Pytam bo zastanawiam się czy zmienić tak profilaktycznie jednak nie wiem czy cokolwiek odczuje po tej wymianie ? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
Opublikowano

Ja wczoraj z nudów postanowiłem wymienić filtr paliwa. Auto sprowadziłem sobie z niemiec pół roku temu - serwisopwane było prawie do samego końca więc podejrzewałem że filtr paliwa zmieniano już parę razy (obecny przebieg 222tys km). Jakie było moje zdziwienie gdy na filtrze zobaczyłem datę 11.12.1996 :shock: Od wyjazdu z fabryki (czyli przez 12 lat) filterek spełniał swoje zadanie i nie było żadnych niepokojących objawów że nadaje się do wymiany. Po wymianie oczywiście nie zaobserwowałem jakiejkolwiek poprawy.

Zszokowany wiekiem filterka również postanowiłem zajrzeć do środka :D Wypłynęła z niego czyściutka benzynka a po jego rozcięciu papierowy wkład wyglądał podobnie do tego na zdjęciach powyżej - z zewnątrz ciemno-brązowy, prawie czarny ale bez żadnej smoły czy drobinek czegokolwiek.

Opublikowano
Poprawa będzie zawsze, bo jak filtr brudny to i przepływ utrudniony i pompa musi się bardziej napracować:)

To może opisz czy wyraźnie coś się zmieniło w pracy silnika ?

Opublikowano
Poprawa będzie zawsze, bo jak filtr brudny to i przepływ utrudniony i pompa musi się bardziej napracować:)

To może opisz czy wyraźnie coś się zmieniło w pracy silnika ?

W pracy silnika w moim przypadku nic się nie zmieniło. Pompa paliwa pewnie i ma trochę lżej ale przed wymianą jak i po wymianie wcale nie słyszę jej pracy

Opublikowano
Czujesz jakąś różnicę w osiągach/pracy silnika po zmianie już tak wysłużonego filtra ? Pytam bo zastanawiam się czy zmienić tak profilaktycznie jednak nie wiem czy cokolwiek odczuje po tej wymianie ? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Takie rzeczy nie wymienia się po to aby polepszyć parametry silnika a po to aby je utrzymać :wink:

Opublikowano

ja wymieniam co druga wymiane oleju, razem z filtrem odmy i powietrza. Tez nie czuje zeby przed i po wymianie byly roznice w pracy silnika czy pompy, ale filtry to nieduzy koszt wiec wg mnie warto dbac zeby byly swieze.

240kkm na jednym filtrze nawet sobie nie wyobrazam :)

Opublikowano

Osobiście nie odczuwam znaczącej zmiany po wymianie filtra paliwa.

Po wymianie oleju silnikowego też nie wyczuwam poprawy, a wymieniam regularnie :)