Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mozna zrobic skrzynke na wymiar ... - wtedy nie ma problemow ze szczelnoscia ....

tak - pojemnosc skrzynki musi byc wyliczona - sa na to wzory w internecie i fachowej literaturze - o budowie kolumn glosnikowych ... do odpowiedniej srednicy glosnikow ( a takrze ich wydajnosci itd....) sa odpowiednie pojemnosci skrzyn rezonacyjnych - obliczysz i wtedy budujesz skrzynke - szerokosc i wysokosc juz znasz ( wymiary bagaznika w miejscu gdzie ona bedzie ) pozostaje jedynie glebokosc - wlasnie ja musisz odpowiednio dobrac zeby wszystko gralo jak nalezy........

jeszcze jedno zamierzasz sluchac radia glosno czy cicho0 to tez wazne , bo od tego zalezy rodzaj glasnikow...

aha - jeszcze jedna wazna sprawa - odradzam glosniki o duzej srednicy - < fi 30 , bo bas staje sie wtedy ospaly i malo precyzyjny... chyba ze taki lubisz..

• Członkowie klubu
Opublikowano
Nie wiem jeszcze jaki głośnik, nie mam czasu teraz się z tym bawić ale napewno wrócę do tego tematu jeszcze. Myślę, że to jest najsensowniejsze rozwiązanie.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano

Juz teraz jestem madrzejszy o pare doswiadczen i wiem jak naglosnic sedana:

1. Skrzynka robiona pod wymiar z glosnikiem min 25 cm w dziurze podlokietnika - zdecydowanie lepiej zagra w obudowie BR.

2. Glosnik w tylniej polce z podwieszona skrzynka w bagazniku - w przypadku glosnika ktory moge polecic najbardziej JL Audio 12W6v2 to tylko 34 litry skrzyneczka zamknieta.

pozdrawiam

mavic

• Członkowie klubu
Opublikowano
Dzisiaj przy okazji wizyty w sklepie ze sprzętem car audio podpytałem pana jak można zroobić sobie porządnie basik. Powiedział, że np Pioneer ma w swojej ofercie głośniki przystosowane to pracy bez żadnej zabudowy tzw. free air chyba - nie pamiętam :doh: Powiedzial również, że taki głośnik można sobie zamocować na płycie MDF i jakiej konstrukcji podtrzymującej właśnie tuż za otworem podłokietnika. Wtedy cały bagażnik pełni rolę skrzyni a takie głośniki podobno nie potrzebują wyliczonych pojemności w litrach skrzyni, w której będzie pracował. Spotkaliście się z czymś takim ? Bardzo polecał tego typu rozwiązanie oczywiście najpierw zaprosił do siebie na testy jak to zadziała :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano
Takie coś - Pioneer Free Air 30 cm na płycie MDF przytwierdoznej do blachy bagażnika za oparciem kanapy i oczywiscie otwór w tej blasze co by sie bas przedostał sparwniej do kabiny - niałem kiiedyś w e30 i grało bardzo ładnie.

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

• 1 rok później...
Opublikowano
Ja się wpiąłem między radiem a DSP.Z radia wychodzą 4 sygnały.Dwa przody i dwa tyły.Ja mam podłączone pod któryś tył i tyle.Nie wiem czy to jest najlepsze miejsce do wpięcia ale działa.Próbowałem też kiedyś na wyjściu z DSP pod soobwoofer seryjny,ale nic z tego nie wyszło bo dzwięk był taki cyfrowy :D
Opublikowano
w moim aucie też mam to hi fi czy coś tam dsp na tylnej pułce org głośniki w takim plastiku schwane i gra to jako tako ale do czego zmierzam kolega ma E 39 ma ten sam sprzęt ale te tylne głośniki w tym plastiku ma w bagażniku podwieszone a bas ma tak piękny że aż mie szag trafia ,że ja niemam tak jak on a niby to samo. miesiąc temu jego E 39 sie popsuło oj mocno sie popsuło i powyjmowałem te wszyskie badziewia tzn navi cd wzmacniacze i te głośniki w plastiku ale nie pasuje szkoda bo bym miał piękny bas no i moje pytanie czemu E 38 niema takiego basu jak E 39
BMW sie nie psuje
Opublikowano
czemu E 38 niema takiego basu jak E 39

Dobre pytanie.Nie słyszałem jak to gra w E-39 ale faktycznie bass w E-38 mógł by być lepszy.Tak samo też ma się sprawa z bassem z przodu. W starszych modelach głosnik niskotonowy był w słupku i jakoś to grało.W E-39,E-38 jest w dzwiach ale wcale to nie jest niskotonowy tylko średni.To też jest moim zdaniem na nie.Nawet w passatcie gra lepiej przód.

Ja mam dołożony bassik 30 cm w bagażniku i jakoś to tam gra,ale bardzo brakuje przodu.Było by już na moje potrzeby niemal idealnie.Oczywiście można wstawić coś lepszego w drzwi ale tam są te tunele w których są zamontowane głośniki a oprócz tego jest jeszcze DSP z którego też płynie jakiś dziwny sygnał.

Opublikowano
w moim aucie też mam to hi fi czy coś tam dsp na tylnej pułce org głośniki w takim plastiku schwane i gra to jako tako ale do czego zmierzam kolega ma E 39 ma ten sam sprzęt ale te tylne głośniki w tym plastiku ma w bagażniku podwieszone a bas ma tak piękny że aż mie szag trafia ,że ja niemam tak jak on a niby to samo. miesiąc temu jego E 39 sie popsuło oj mocno sie popsuło i powyjmowałem te wszyskie badziewia tzn navi cd wzmacniacze i te głośniki w plastiku ale nie pasuje szkoda bo bym miał piękny bas no i moje pytanie czemu E 38 niema takiego basu jak E 39
Nie jest powiedziane, że E38 ma gorszy bas. To, jaki jest dzwięk, zależy od :

- jaki jest sprzęt (CD, kaseta, radio)

- rocznika (modelu sprzętu grającego)

- jak są ustawione parametry dzwięku (bass, wysokie tony itd.)

- nie ma uszkodzeń membran, mocowań głośników itd.

Np. E38 ze standardowym nagłośnieniem bez DSP, subwoofera itd. potrafi lepiej zagrać niż np. E39 z DSP i subem (jak i na odwrót), tylko dlatego, że ma np. wymieniony sprzęt na taki z roczników np. 2003 ... 2006

Porównywałem trochę sprzętu - np. taki sam typ i model CD-ka z 2002 roku i z 2006 - i ten ostatni lepiej grał, podobnie radia itd. Ogólnie głośniki ma znacznie lepsze E38 (te w drzwiach) od E39 ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)