Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Przy wymianie kół na zimowe "mechanik" nie mógł zdjąć lewego tylnego koła po odkręceniu śrub, więc pojechał nieco młotkiem gumowym. Od tego czasu słychać rytmiczne delikatne głuche dudnienie w okolicy tego właśnie koła, przyspieszające wraz z zwiększaniem prędkości.

Diagnoza to uwalone łożysko, czyli problem żaden, wymiana i po krzyku. Ale na mój gust wadliwe łożysko nie dudni, tylko szumi/trze? Tak wynikałoby również z lektury forum. U mnie wyraźnie słychać rytmiczne dudnienie. Dodam, że słychać je bardziej na zakrętach w prawo, więc tak jakby lewe łożysko.

Wszelkie porady mile widziane, nie chciałbym wymieniać łożyska, jeśli to coś innego. Mogło siąść coś innego przy nawalaniu gumowcem w koło?

Edytowane przez zielo
Opublikowano
a może masz koła popuszczone albo nie przeczyścił i jakoś krzywo siadło lub jakieś zabezpieczeni np od ręcznego wypadło ale to tez by szumiało sprawdź tez śrubę trzymająca półoś może się poluzowała
Opublikowano
mialem u siebie podobnie wlasnie dudnienie a nie huczenie tylko ze z przodu i bylo to wlasnie lozysko po wymianie piasty cisza :lol:

bmw e46 330d automat 204 ps

bmw e46 320d manual 150 ps

a3 110 ps ahf

suzuki gsxr 1000 k3 175 ps 0-200 7sek :P

bylo a6 c5 2.5 tdi quattro ake -mile wspomnienie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To dobry znak, chyba w końcu wymienię to łożysko.

Koła siedzą dobrze, dokręcone itd.

Wszelkie dalsze porady mile widziane. Ja ze swej strony dam znać, czy wymiana łożyska pomogła.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koła były przekładane i dalej dudni tylko jedna strona. Wymienię łożysko i zobaczę efekty. Tylko musze jakieś dobre namierzyć, bo na allegro królują takie jednorazówki po 70zł. Może takie:

http://www.allegro.pl/item551458477_lozysko_kola_tyl_skf_bmw_z1_z4_e46_e36_316_324.html

Opublikowano
skf bardzo dobra firma :!: :!:

bmw e46 330d automat 204 ps

bmw e46 320d manual 150 ps

a3 110 ps ahf

suzuki gsxr 1000 k3 175 ps 0-200 7sek :P

bylo a6 c5 2.5 tdi quattro ake -mile wspomnienie

Opublikowano
Zielo bedziesz sam wymienial to łożysko czy dajesz do warsztatu auto? Mi tez cos dudni w lewym kole i tez postanowilem wymienic łozysko, tylko nie wiem czy dam rade czy to jakas wieksza filozofia?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie, sam się nie bawię. Ciężko ściągnąć, w razie problemów bym się bez ściągacza bujał z rozebranym autem. Mam dość dobry zakład, zrobią za 120zł, więc szkoda moich nerwów. Teraz czekam na łożysko (SKF) i w przyszłym tygodniu wymiana. Dam znać czy pomogło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Łożysko mam, kupiłem SKF. W czwartek mam termin u mechanika. Zakład robi różne fury ale mam o nim dobrą opinię. Dzisiaj byłem się umówić, a tam m. in. rozgrzebana 320d na warsztacie. Chyba ćwiczą przed moją wizytą :twisted2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Już zrobione. Łożysko wumienione i cisza :clap: .

Operacja trwała 1.5h, koszt 120zł, żadnych problemów czy niespodzianek przy wymianie. Jak pisałem wcześniej, występowało delikatne głuche dudnienie, przyspieszające wraz z prędkością. Teraz zniknęło całkowicie.

Dudnienie powstało w skutek zmęczenia materiału, powstał piękny wżer na łożysku. Oto winowajca zaznaczony strzałką (reszta śladów to błysk lampy):

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0309/new15d38.jpg

Oczywiście cieszę się niezmiernie, że to nie dyfer, zawieszenie czy opony :roll2: Powodzenia wszystkim borykającym się z podobnym problemem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja w moim w sobote zabralem sie za to łożysko, mialem podobny wżer, czy dudnienie ustalo to jeszcze nie wiem bo byly drobne komplikacje i samochod stoi na razie rozebrany z wyjetym wachaczem, ale nowe łożysko założone, jutro po szkole zabieram sie za składanie:)