Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

jak to jest z wentylatorami elektrycznymi w e36

wiem ze moga byc 2 rtodzaje : przed i za chlodnica

według mnie jest tak : przed chlodnica jest od klimy, a za chlodnica (od strony silnika) zastepuje wisko, zgadza sie ?

ale teraz pytanie: jesli jest klima to czy :

1) jest wisko + wentylator przed chlodnica ?

2) sa 2 wentylatory elektryczne ?

3) jest jeden wentylator elektryczny (za czy przed chlodnica ?) ?

jest ktos w stanie wyjasnic mi jakie sa seryjne rozwiazania BMW ??

pozdr

Opublikowano

Witaj !

1. Wisko + wentylator przed chłodnicą

2. Nie ma dwóch wentylatorów elektrycznych

3. Jeden wentylator elektryczny za chłodnicą zamiast wisko (w E36 o ile się nie mylę tylko w 4-ro cylindrowych było takie rozwiązanie, 6-cio cylindrowe zawsze miały wisko - co innego w E46, gdzie zamiast wisko stosowany był pojedyńczy elektrowentylator z 12-stopniową regulacją sygnałem napięciowym z DME)

Pozdr

M.K.

Opublikowano
Hmmm ja mam 4 cylindrowy i jest wisko, ale coś też słyszałem że dawali chyba elektryczne-nie wiem od czego to w sumie zależało-rocznik może?
Opublikowano
U mnie w 1.8 M43 z 98 roku byl elektryczny i dzialal jak powinien. Szesciocylindrowce za to chyba wszystkie byly z visco.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
JA mam m43 1600 z 94 i mam patrzac od przodu wentylator elektryczny do chlodnicy klimy chlodnica klimy chlodnica cieczy wisko z wentylatorem:)