Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam tak mi się wydaje banalne dwa pytania a mianowicie-

czy wymienia się rozrzad w e38 95r.740 m60???I czy ustawia się zawory?Ciągle mnie męczą te pytania.To moja pierwsza siódemka,miałem inne modele BMW ale każdy mimówił że nie trzeba wymieniać.

Opublikowano

Odpowiedz na oba pytania brzmi: nie.

Zawory maja popychacze hydrauliczne, ktore dbaja same o odpowiednia regulacje.

A rozrzad w M60/M62 jest lancuchowy i wymienia sie go albo przy remoncie kapitalnym silnika, albo jezeli zaczyna halasowac. W praktyce oznacza to przebieg paruset tysiecy kilometrow.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Ja mam na liczniku 320 000 tyś.

I bez problemu zrobisz drugie tyle ale pod warunkiem, że sprawdzisz śruby mocujące pompę oleju. Przy najbliższej wymianie oleju odkręć dolną miskę...Moja 740ka zbliża się do 510 tys. a łańcuch jest jak nowy :D

Opublikowano

I bez problemu zrobisz drugie tyle ale pod warunkiem, że sprawdzisz śruby mocujące pompę oleju. Przy najbliższej wymianie oleju odkręć dolną miskę...Moja 740ka zbliża się do 510 tys. a łańcuch jest jak nowy :D

Dokładnie - to jest niestety stała wada/bolączka silników M60. Te śrubki się wykręcają i robią "zadyme" w silniku.

Też to przerabiałem, ale u mnie na szczęście to tylko 2 były lekko wysunięte.

Jak zdejmiesz mise, to nawet jak trzymają, to profilaktycznie je wykręć, oczyść i na kleju dokręć na nowo

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, koledzy mają rację. nie jestem co prawda super szpecem od tego, ale to przerabiałem. Mam 740i e 38, zaworów się nie ustawia, a rozrząd zalecają wymienić przy przebiegu 500 tyś. o ile oczywiście wszystko chodzi bez zarzutu. Moja fura ma "dopiero" 305 tyś. i wszystko jest ok. Nie warto nic grzebać bez potrzeby. Pozdro.
Opublikowano
Jak to jest, piszecie że wasze fury maja po 300tys i więcej przebiegu,a na allegro ciężko znaleźć taką co ma więcej niż 170tys? :):)
Opublikowano
Jak to jest, piszecie że wasze fury maja po 300tys i więcej przebiegu,a na allegro ciężko znaleźć taką co ma więcej niż 170tys? :):)

"chłyt marketingowy" :mrgreen: heh...

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Witam. Allegro to jest jedna wielka ściema. 15 letni samochód z przebiegiem poniżej 200 tyś. to wyjątkowa rzadkość. Niemcy jeżdżą o wiele więcej niż Polacy. Poza tym każdy kombinuje, żeby łatwiej sprzedać. Ja mam prawdziwy przebieg 305 tyś. i taki podam jak będę sprzedawał. Za mały przebieg zawsze powinien budzić wątpliwości kupującego, chyba, że jest udokumentowany książką serwisową.
Opublikowano
Sama książka serwisowa to nie wszystko. Wpisy bardzo łatwo zrobic samemu, a wyrobienie pieczątki kosztuje grosze. Przebieg trzeba weryfikowac w ASO w Polsce.
Opublikowano
Koledzy luzująca się pompa dotyczy z tego co sie orientuję tylko i wyłącznie modelu M60 w M62 problem ten został poprawiony. no chyba ze ja się mylę to niech mnie ktoś poprawi.