Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuje zakup e46 i jedna sztuka jest dosc ciekawa, ale niestety nie trzyma serii. Na hamowni wyszlo 146 km (wykresu nie posiadam). Czy to przekresla zakup tego auta? Rocznik 02 przebieg 159 tys. Auto nie kopci i ogolnie ok, ale martwi mnie ta moc, bo przewaznie auta w dieslu maja delikatne nadwyzki nawet po kilku latach uzytkowania. Prosze o rade.

Pozdrawiam

Opublikowano
Też mi duże niedomaganie. Wystarczy że zalane było nie za rewelacyjne paliwo i już mogła wyskoczyć taka różnica. Wg mnie nie ma czym się martwić
Opublikowano

W swoim (niestety nie na obciążeniówce) miałem bodajże 146,9KM w serii. Poza tym żadnego z problemów omawianych tutaj na forum, które dotykają 320d, prócz termostatu. Rogal powiedział, że może przepływka odrobinę niedomaga. Teraz mam 175KM i to podczas hamowania w temp. ok. 20*C.

Jak tylko moc Cię martwi, a poza tym auto jest ok - bierz.

Zwróć uwagę, czy nie ma turbodziury, czy dobrze przyspiesza itd

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Nie ukrywam, ze ucieszyly mnie te opinie, ale pooczekam jeszcze na opinie innych.

Burner moglbys wkleic wykres z hamowni przed i po chipie?

Opublikowano
nadwyzki w CR przy 159 tys przebiegu ? to chyba jakis joke ... strata mocy rzedu 2.5% to chyba powod do radosci a nie placzu.
Opublikowano
Nie ukrywam, ze ucieszyly mnie te opinie, ale pooczekam jeszcze na opinie innych.

Burner moglbys wkleic wykres z hamowni przed i po chipie?

Jednak miałem nawet mniej, bo 145,7KM.

Wykres nie jest żadnym koxem. Pierwsza modyfikacja dała mu jakoś 202KM, ale mocno dymił. Różnica jest bardzo wyraźna w stosunku do serii, moment mógłby być ciut wyższy.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img178.imageshack.us/img178/4364/wykresoz4.jpg

Opublikowano

Nie wiem jak to jest w CR, ale w TDI po 80 tys przebiegu mialem nadwyzke 20 km i 40 nm, to byl dopiero powod do radosci.

Burner to jest program bezdymny? 180 km i 380 nm nie dalo rady zrobic? Bo napisales ze przy 200 mocno dymila... a czy wszystko powyzej tego programu zaczynala kopcic?

Opublikowano
Nie wiem jak to jest w CR, ale w TDI po 80 tys przebiegu mialem nadwyzke 20 km i 40 nm, to byl dopiero powod do radosci.

Burner to jest program bezdymny? 180 km i 380 nm nie dalo rady zrobic? Bo napisales ze przy 200 mocno dymila... a czy wszystko powyzej tego programu zaczynala kopcic?

Gdybym go shamował dzisiaj na MAHA, na 99% hamownia pokazałaby 180KM. Hamownia Witka zaniża kilka KM w stosunku do MAHA (sprawdzone), poza tym teraz mamy +2*C, wtedy było +24*C.

Moment też da się wyżej, mi zależało na jak najbardziej płaskim, a nie żeby mieć 400Nm w górce przez 200obr/min. Są właściciele mający 380 czy 400Nm po programie w 320d, nawet miałem podjechać pod koniec ubiegłego roku na korektę (moment wyżej), ale jak nie sprzedam auta być może zrobię to na wiosnę :wink:

Opublikowano
Wlasnie mnie tez cos takiego interesuje 180 km i 380 nm jak najbardziej plasko :) Ogolnie wykres mi sie podoba tylko jakby go podniesc o te 20 nm w gore byloby swietnie :)
Opublikowano
Wlasnie mnie tez cos takiego interesuje 180 km i 380 nm jak najbardziej plasko :) Ogolnie wykres mi sie podoba tylko jakby go podniesc o te 20 nm w gore byloby swietnie :)

Myślę, że nie byłoby problemu z 180KM pociągnietymi ponad 4000obr/min i w miarę płaskie 380Nm :)

Opublikowano
Witam skoro to temat o mocy w 320D(150KM) to mam pytanie czy wasze tez zaczynają ciągnąć powyżej ok.2700obr/min czy muszę zacząść sie martwić i szukać przyczyny ? Szczerze mówiąc to jeździłem wcześniej 320D(136KM) i tam zaczyna jechać wcześniej :?
Opublikowano
Właśnie ją kupiłem i z tego co wiem to jest w serii.Tak więc coś chyba nie tak,może przepływka?

Może przepływka , bo jak widzę masz problem z ciągiem , moja rwie jak wściekła od ok 1500 obr/min , tylko cholerna trakcja się zbyt czesto włącza :mad2:

Opublikowano
A u mnie właśnie zaczyna się trochę za późno ,a najgorzej na 2 pierwszych biegach później przy większych prędkościach jest całkiem nieźle ale mam wrażenie że to nie to bo wcale nie jest lepiej niż w 320D(136KM).
Opublikowano
nasuwa mi się jedna myśl . Zaserwuj mu chip to zmienia całkowicie mapy wtrysku ale możesz na początek zresetować komputerek była chyba instrukcja na forum czy podpinałeś go pod komputer ? Powinien coś pokazać ja mimo wszystko bym wolał wyssać mapy i wgrać już lepsze tak na ok.180 KM a przy okazji i tak sprawdzą wszystko na hamowni a przepływke przede wszystkim
Opublikowano
Mike - jedna rada - nie sugeruj się wykresami ani danymi firmy V-tech czy też pomiarami na hamowni V-tech'u. Koloryzują rzeczywistość, szczególnie Nm :twisted:
Opublikowano
U mnie na hamowni wyszlo idealnie 150 ps, i to na filtrze powietrza ktory mial 20tys przebiegu. Niewiem jaki wplyw ma filtr na moc w gornym zakresie obrotów, ale w dolnym tak do 2000obr po wymianie filtra normalnie auto odżylo. przebieg przy pomiarach 171kkm.
Opublikowano
U mnie na hamowni wyszlo idealnie 150 ps, i to na filtrze powietrza ktory mial 20tys przebiegu. Niewiem jaki wplyw ma filtr na moc w gornym zakresie obrotów, ale w dolnym tak do 2000obr po wymianie filtra normalnie auto odżylo. przebieg przy pomiarach 171kkm.

Przy jakich obrotach? tak samo moment (?) Wklej wykres jak możesz :)

Wynik na hamowni zależy nie tylko od samochodu i jego stanu, ale od wielu czynników, takich jak temp. zewnętrzna, rodzaj paliwa, ciśnienie atm., rodzaj użytego nawiewu, bieg na jakim było hamowane auto, szerokość i wielkość opon, rodzaj opon etc, ale najważniejsze to hamownia (hamownia hamowni nierówna) oraz osoba, która hamuje auto :wink:

Za chyba najbardziej wiarygodne uważa się wyniki na MAHA, ale nie znaczy to, że wszystkie inne hamownie są bee.