Skocz do zawartości

Ile pokazują wasze ekonomizery ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie ekonomizer pokazuje spalanie 20l/100km przy prędkości ok 180km/h na piątym biegu i wcisniętym pedale do oporu, przy wyzszej prędkosci juz nie testowalem bo nie ma gdzie sie rozpedzić. Natomiast na 4 biegu pokazuje 19,5l/100km też przy wcisnietym pedale do oporu. Na Youtubie można zobaczyć filmiki na których widać że ekonomizer nie pokazuje wiecej niż 16l/100km przy predkosci ok 200km/h. Czy to sonda nawala? Silnik to 318i M40. Testy robiłem jadąc z pasażerem na prostym odcinku drogi. Ile pokazują Wasze ekonomizery ?

Opublikowano

wszystko zalezy od warunków pogodowych (czy jedziesz z wiatrem czy pod wiatr), terenu (czy jedziesz po płaski czy pod górke czy moze z górki) od tego jakie masz opony, rodzaju nawierzchni i nawet jakosci paliwa (zauwazyłem ze jak do siebie zaleje jakiegos syfu to mi wiecej pali i na ekonomizerze to widac) i tak dalej i tak dalej składa sie na to wiele czynników więc stąd te rozbieżnosci ;)

Ale wracajac do tematu to mi (silnik M50B25 z Vanosem) na kapciach 205/65/15 przód i 225/65/15 tył przy 160 km\h pokazuje około 15 litrów ale juz przy 235-240 km/h to tak około 23-24 litry...

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
Sonda nie ma tu nic do rzeczy. Ekonomizer nie pokazuje rzeczywistego spalania jakość paliwa, warunki pogodowe czy drogowe nie mają najmniejszego wpływu na jego wskazania. Pracuje on wyłącznie na podstawie wskazan drogomierza i częstotliwosci pracy wtryskiwaczy (nie ilosci podawanego paliwa, w ukladzie paliwowym nie ma zadnego przepływomierza zreszta i tak wiekszosc podawanego przez pompe paliwa trafia z powrotem do zbiornika). Podejrzewam ze masz instalacje gazową i to emulator, który "udaje" prace wtryskiwaczy jest przyczyna tych rozbieznosci
Opublikowano
Nie posiadam instalacji gazowej i nigdy jej nie było, czyli emulatora również nie ma. Test wykonałem na drodze prostej przy temp. ok 5 stopni. Opony 195/65R15 zimowe, ciśnienie w oponach jednakowe, wiatr bardzo bardzo słaby, nawierzchnia była sucha, więc skąd tak duże wychylenia ekonomizera ?
Opublikowano

Pojedź 90km/h a potem 120km/h - ale po równym i tak, żeby nie wiało mocno z przeciwka.

A jak spalanie - wskazania ekonomizera przekładają się na nie? Przy takich prędkościach nie patrzę na ekonomizer - pamiętam, że przy równym 160km/h z klimą i doładowanym samochodzie coś koło 12-14 mi pokazuje.

Opublikowano
Ja ma M40 1,6 i pokazuje od 100 do 120 km/h od 8L w ciągłej zeździe jedną prędkościę schodzi do 7L raz przy 100km/h miałem 6L. Pokazuje na oponach zimowych 195/65 R16. Nie miałem okazji sprawdzić na szerszych bo zegary niedawno temu zmieniłem. Przy 140km/h cały czas 9-10L. Jak cisnąłem 200km/h(max) to ok 24L
Opublikowano
Ja ma M40 1,6 i pokazuje od 100 do 120 km/h od 8L w ciągłej zeździe jedną prędkościę schodzi do 7L raz przy 100km/h miałem 6L. Pokazuje na oponach zimowych 195/65 R16. Nie miałem okazji sprawdzić na szerszych bo zegary niedawno temu zmieniłem. Przy 140km/h cały czas 9-10L. Jak cisnąłem 200km/h(max) to ok 24L

I taka jest prawda o M 40.

pozdrawiam

Opublikowano
. Ostatnio wyszło mi spalanie w moim M40 11L na 100km - czasami przyciskałem.
hmm mi w swieta jak sobie spokojnie jechalem(mega spokojnie nie przekraczalem 100km/h i ledwo gaz dotykalem noga)wyszlo 6,83l :8) mozecie wiezyc lub nie ale zrobilem to samo w 2strone i wyszlo 7 litrow z groszami :!: i dbam o autko i o silnik tez :!: nie zyluje i nie przekraczam140km/h :D :D

...mimo staran otoczenia nie udało mu sie zmadrzec...BMW

http://allegro.pl/show_item.php?item=641252496

http://img.userbars.pl/80/15963.png

Opublikowano
Witam

Panowie ekonomizer pokazuje spalanie 20l/100km przy prędkości ok 180km/h na piątym biegu i wcisniętym pedale do oporu, przy wyzszej prędkosci juz nie testowalem bo nie ma gdzie sie rozpedzić. Natomiast na 4 biegu pokazuje 19,5l/100km też przy wcisnietym pedale do oporu.

Zawsze byłem pełen podziwu dla osoby, która na wskaźniku wyskalowanym co 2 - umie odczytać z dokładnością do 0,5:P:P:P.

To taka dygresja - ze studiów.

Pzdr,

P.S. A skąd wiesz, że nie jest to 19,31L/100km ?????

Opublikowano
Generalnie ekonomizer to raczej bajer... Wskazuje jak najbardziej chwilowe spalanie ale prawidłowy wynik mieli byśmy podczas jazdy ze stałą prędkością, na prostym odcinku drogi... Przydatniejszy byłby wskaźnik spalania średniego... Choć i on (miałem w calibrze) potrafi sobie dodać sporo rezerwy :duh:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
Witam

Panowie ekonomizer pokazuje spalanie 20l/100km przy prędkości ok 180km/h na piątym biegu i wcisniętym pedale do oporu, przy wyzszej prędkosci juz nie testowalem bo nie ma gdzie sie rozpedzić. Natomiast na 4 biegu pokazuje 19,5l/100km też przy wcisnietym pedale do oporu.

Zawsze byłem pełen podziwu dla osoby, która na wskaźniku wyskalowanym co 2 - umie odczytać z dokładnością do 0,5:P:P:P.

To taka dygresja - ze studiów.

Pzdr,

P.S. A skąd wiesz, że nie jest to 19,31L/100km ?????

No wiesz nie każdy ma sokoli wzrok. A może ktoś rozebrał zegary i np od 6 do 8 narysował kreski. Hehehe. Co do wypowiedzi mikiegi to też się z tym zgodze. Samochód jak puści mu się gaz na biegu wskazuje zero, a jak byśmy ruszyli z miejsca i puścili auto na samym biegu nawet i na trzecim to będzie wskazywać ok 12L. Ekonomizer działa tylko poprawnia jak się jedzie z jedną prędkością na trójce w górę. Właśnie wróciłem z trasy i przejechałem ok 5km z prędkoscią 140km/h i wskazywał na początku 10 a 12, tak pomiędzy ale już pod końcem rowne 10,83L. hehehe 10L. Na dłuższym odcinku było by mniej

Opublikowano
Ogólenie chodziło o to że jeśli wcisnę gaz do oporu przy dużych prędkściach to ekonomizer pokazuje 20l/100km, jesli troszkę ujme gazu to pokazuje 12l/100km a prędkość utrzymuje się. Dziwi mnie to że w innych modelach 318i M40 przy wcisnietym gazie do oporu wychylenie ekonomizera nie przekracza 16l przy wysokich prędkosciach, pomijam małe prędkości na 1 lub 2 biegu.
Opublikowano
witam.ekonomizer pokazuje wspolczynnik otwarcia przepustnicy(pedal gazu)do pretkosci i obrotow silnika(ekonomizer w mercedesie jest podlaczony pod podcisnienie,wydaje sie ze w BMW tez i nie jest on miarodajny)mozna to zaobserwowac podczas pokonywania wzniesienia,utrzymujemy predkosc (obroty oczywiscie tez)a spelanie rosnie,bo cisniemy pedal gazu(otwiera sie przepustnica i rosnie podcisnienie w dolocie)silnik zasysa wieksza dawke mieszanki paliwowo-powietrznej.i dlatego jak wcisniesz do oporu to pokazuje duze zuzycie paliwa(przepustnica tez jest wtedy otwarta do oporu).wiec delikatnie z prawym pedalem :lol:
Opublikowano
Dokładnie, ktoś wcześniej pisał że warunki zewnętrzne nie mają wpływu na wskazania ekonomizera, a przecież nie trudno zaobserwować że mają.
Opublikowano
witam.ekonomizer pokazuje wspolczynnik otwarcia przepustnicy(pedal gazu)do pretkosci i obrotow silnika(ekonomizer w mercedesie jest podlaczony pod podcisnienie,wydaje sie ze w BMW tez i nie jest on miarodajny)

Skoro tak to chyba był by zamontowany gdzieś czujnik podciśnienia , a raczej w M40 nie ma? Jeśli wskazania ekonomizera zależą od czasu otwarcia wtrysków to wniosek wysówa się taki że sterownik podaje więcej paliwa do silnika czyli za dużo, a to oznacza że może sonda źle działa, lub któryś z czujników temperatury ?

Opublikowano
bo do puki trzymasz pedal do dechy a auto sie rozpedza to ekonomizer pokaze ogromne wartosci.ale najpierw sprawdz:czy po rozpedzeniu sie do 200km/h tak jak mowiles z pedalem w deche a potem odpusc troszke pedal,i zobaczysz co pokaze ekonomizer i odpuszczaj pedal do puki auto nie zwalnia(puszczaj bardzo delikatnie).jesli po minimalnym ujeciu gazu auto zwalnia a ekonomizer wskazuje wartosci ok 20l to masz z czyms problem.bo BMW nie sa mistrzami oszczednosci ale bez przesady.pozdrawiam
Opublikowano
Przy 200km/h tego nie sprawdzałem ale przy 180km/h tak, i po ujęciu nogi z gazu ( tak żeby prędkość utrzymać ) ekonomizer jak dobrze pamiętam pokazywał 12l/100km.
Opublikowano

panowie a w mojej m40 ekonomizer pokazuje mi na pełnym gazie, przy rozpędzaniu się czyli 5bieg przy 90km\h i cały czas jest spalanie 24l!!!na niższych biegach wychodzi wogóle poza skale:(pozatym silnik ma bardzo słaba reakcję na dodanie gazu, ktoś mi powie co to moze byc?sonda i przepływka są ok:)może wtryski?

P.S.

24l pokazuje na gazie a 22l na bęzynie!!!

(OO( )( )OO)
Opublikowano
A może ty miałes seryjnie auto bez obrotomierza i ktoś kiedys lub moze ty wymianiał\eś zegary. Moze one pochodza od r6 i tu moze tkwić problem. M 40 z tego roku miału 220 na skali ale wiem ze na 100 procent 1.6 M40 ale już nie dam sobie ręki uciąć ze i 1.8. Dowiedz się dokładnie jakie masz zegary jak były one wcześniej z zegarkiem a teraz są zmienione.