Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś używa lub używał oprogramowania Carsfot ???

Ściągnąłem wersję 6.5... mam kabel RS... więc to i owo można by było sprawdzić...

Czy używając tego oprogramowania diagnostycznego nie ma niebezpieczeństwa, że coś może się... "niechcący" schrzanić?

A może polecicie jakieś inne programy do samodzielnej diagnostyki?

Z góry dzięki za opinie...

Opublikowano

carsoft jest dobry, ale jeszcze lepsza jest INPA.

nic sie nie stanie od grzebania, bo generalnie tymi programami jestes w stanie jedynie odczytac kody usterek i pokasowac ewentualne błedy.

programiki bywają pomocne jak cos niedomaga- czsami samemu mozna zdiagnozowac usterke i zaoszczedzic pare $$, nie wspominam o radości z samodzielnego wykasowania np palącej się kontrolki od airbaga...

Opublikowano
Ściągnąłem wersję 6.5... mam kabel RS... więc to i owo można by było sprawdzić...

Czy używając tego oprogramowania diagnostycznego nie ma niebezpieczeństwa, że coś może się... "niechcący" schrzanić?

A może polecicie jakieś inne programy do samodzielnej diagnostyki?

Z góry dzięki za opinie...

Skontaktuj się z Kolegą Nervusem z tego forum, on z tego co się zorientowałem oferuje najlepszy interface za bardzo rozsądne pieniądze, który pracuje z INPA...

Odnośnie CS 6.5 to mam interface od ponad roku i już kilkakrotnie zwrócił mi się, a kosztował 199 PLN. Daje się odczytać i pokasować wszystkie błędy ze wszystkich modułów, LiveData, kodowanie (język, zmiana jednostek na zegarach, automatyczne ryglowanie), testowanie modułu komfortu, odczyt przebiegu zapisanego w LCM, kasowanie inspekcji i takie tam drobne rzeczy, zgodne z tym co opisują sprzedawcy interface'ów pracujących z CS 6.5 na Allegro...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
ja 1,5 roku temu kupiłem sobie na początek fejsa od owianego złą sławą "viakena" był to fejs z wyprowadzonymi liniami k+l do carsofta 6.5 i z początku nie chciało to chodzić póki nie zacząłem mostkować w okrągłym gnieździe pinów 17 i 20 czyli linii k takim sposobem w mojej bmw diagnozowałem wszystkie moduły(w bmw kupla z 2001 już ze złączem obd II żeby załapało wszystkie moduły musiałem zmostkować pin 7 i 8 ) potem zacząłem szperać przy inpie i o dziwo inpa też na tym fejsie chodzi przy zmostkowanych pinach 17 i 20 a co ciekawe ten sam fejs leci też koncern vag do 2004 r i koncern opla od 94 do 2005 r a zapłaciłem za niego 160
Opublikowano

Rzeka? Sam interfejs, to żaden cud techniki. Założe się, że są tam zwykłe konwertery typu MAX232 + jakieś wzmacniacze linii na bramkach i za to zdzierać 200zł? Czy nawet 300 gdzieś widziałem.

Dochód tego typu to żaden przejaw sprytu czy błyskotliwości. To bezczelność oparta na ludzkiej niewiedzy.

To coś, jakbyś zupełnie niekumaty poszedł do mechanika, a ten wymienia bez opamiętania kolejne podzespoły, a ty zgadzasz się, bo co masz zrobić..

Opublikowano

O i tu się zgodze na niewiedzy a jako że wiedza kosztuje to trzeba za nią zapłącić te 200 300 zł a jak ktoś nie chce niech sam kombinuje i się uczy :) Nie sądzę żeby to była bezczelność to jest najnormalniejszy w świecie zarobek o ile ktoś sprzedaje coś co działa tak jak powinno.

Jest wiele zawodów które żerują na czyjejś niewiedzy np radca prawny :) i nikt nie powie mu że jest bezczelny bo kasuje za to kasę ma wiedzę i kasa mu się za to należy.

Inna sprawa że nikt nie każe nikomu tego kupować :)

A jak ktoś daje sobie wymieniać pół samochodu u mechanika to jest frajerstwo za przeproszeniem a nie brak wiedzy chyba logiczne że jak jadę do eksperta to chciało by się żeby się na tym znał i płacimy mu za usługę- usunięcie usterki a nie za zgadywankę czy grę w kalambury.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano

Chyba nie do końca sprecyzowałem myśl.

Bezczelnością jest wykorzystanie czyjegoś pomysłu w celach zarobkowych. Chętnie zapłacę twórcy projektu, który podpisał się swoim nazwiskiem.

I na przykład, producent wymyślił odpowiednią ogólnie niedostępną pinologię, ktoś się o tym dowiedział, ukrywa wiedzę i przekaże ją komuś dopiero za odpowiednią opłatą.

I ktoś inny potrzebując łamie się i kupuje od bystrzaka. To dopiero frajerstwo!

Prawnik nie ukrywa wiedzy, nabył ją ciężką pracą na studiach z DOSTĘPNYCH materiałów, do których każdy ma dostęp. Dałeś całkiem inny przykład nieadekwatny do głównego.

Opublikowano

a kto tu kopiuje czyjeś pomysły

Większość patentów na allegro to Fejsy z chin prosto z fabryki łącznie z głowicami do disa

A cena uzależniona jest od kursu dolca.

Pinologii nikt nie ukrywa wpisz hasło w googlach poświęć kilkanaście minut i bedziesz miał z 10 stron z których jak zbierzesz informację i masz wiedzę na temat elektroniki to sam sobie trzaśniesz fejsa o możliwościach takich jak głowica.

Na samym forum są chyba ze 3 tematy które dają duuuuużo informacji.

Ja swoją wiedzę na temat fejsów zdobyłem też z ogólnie dostępnych materiałów trzeba tylko poszukać

Pokaż że też dasz radę i opublikuj w tym temacie schemat działającego fejsu i instrukcję do tego żeby biedni uciemiężeni koledzy mogli sobie po jednym sklecić i nie przepłacać frajerom :)

Myślę że zanim dokopiesz się do info zaczynając od zera minie od paru dobrych godzin do paru dni. A zanim przetestujesz wszystko na swoim samochodzie minie kolejny tydzień. O ile odważysz się podłączyc wynalazki do samochodu.

Pozniej instrukcję można sklecić jak krok po kroku instalować programować kasować itd i wtedy podaj to na tacy kolegom. razem z plikami konfiguracji ediabasa itd.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

Osobiście uważam, że nie ma nic złego i zdrożnego w przekazywaniu wiedzy innym i pomaganiu... Zawodowo zajmuję się eksploatacją, konserwacją i serwisowaniem central elektronicznych PBX, PSTN... i nigdy nie miałem problemów czy rozterek etycznych, w podpowiadaniu innym jak i co zrobić by działało...by prawidłowo funkcjonowało...itp.. A już na pewno nigdy nie myślałem o tym w kategoriach komercyjnych :D

Choć z drugiej strony, jeśli ktoś tak chce i lubi...to przecież to wolny kraj...i każdy robi to co chce.

Opublikowano (edytowane)
Czyli viakenowy ifejs jest identyczny do VAG i BMW z obd2 ?

tak viakenowy fejs śmiga z tymi markami(szczególnie chodzi o protokół transmisji iso9141/iso14230-kwp2000) a dodatkowo wczoraj robiłem testy i działa też z niektórymi instalacjami gazowymi np bingo S itp

wszystko zależy od softu jaki zapodamy

Edytowane przez sebek2407
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
u mnie 180 jak jesteś zainteresowany ale fury śmiga tylko po obd2 okrągły wtyk pod maską odpada

Ale jak się dokupi kabelek z wtyczką OBD2 na okrągłą to też nie zadziała?

Jak ma się ten twój interfejs do viakena za 249zł z carsoftem 6.5 i INPA, ...?

Gdzie można znaleźć ofertę twoją?

Andrzej
Opublikowano
Mogę poprosić kontakt do kolegi Nervus ? jestem zainteresowany tym interfejsem a nie mogę go znaleść na forum :P ja bym potrzebował interfejs do e34

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
Mogę poprosić kontakt do kolegi Nervus ? jestem zainteresowany tym interfejsem a nie mogę go znaleść na forum :P ja bym potrzebował interfejs do e34

To poszukaj Nerwusa... Na pewno znajdziesz...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
u mnie 180 jak jesteś zainteresowany ale fury śmiga tylko po obd2 okrągły wtyk pod maską odpada

Ale jak się dokupi kabelek z wtyczką OBD2 na okrągłą to też nie zadziała?

Jak ma się ten twój interfejs do viakena za 249zł z carsoftem 6.5 i INPA, ...?

Gdzie można znaleźć ofertę twoją?

Zadziała wczoraj testowane :)

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

panowie, czytam czytam i mam już w głowie bałagan że wogóle nie wiem ocb, też chciałbym kupić sobie taki interface, mam e39 z '98, gniazdo okrągłe pod maską,

jaki, za ile i gdzie lub od kogo?

BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p