Skocz do zawartości

Używanie Carsoft-u -czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś używa lub używał oprogramowania Carsfot ???

Ściągnąłem wersję 6.5... mam kabel RS... więc to i owo można by było sprawdzić...

Czy używając tego oprogramowania diagnostycznego nie ma niebezpieczeństwa, że coś może się... "niechcący" schrzanić?

A może polecicie jakieś inne programy do samodzielnej diagnostyki?

Z góry dzięki za opinie...

Opublikowano

carsoft jest dobry, ale jeszcze lepsza jest INPA.

nic sie nie stanie od grzebania, bo generalnie tymi programami jestes w stanie jedynie odczytac kody usterek i pokasowac ewentualne błedy.

programiki bywają pomocne jak cos niedomaga- czsami samemu mozna zdiagnozowac usterke i zaoszczedzic pare $$, nie wspominam o radości z samodzielnego wykasowania np palącej się kontrolki od airbaga...

Opublikowano
Ściągnąłem wersję 6.5... mam kabel RS... więc to i owo można by było sprawdzić...

Czy używając tego oprogramowania diagnostycznego nie ma niebezpieczeństwa, że coś może się... "niechcący" schrzanić?

A może polecicie jakieś inne programy do samodzielnej diagnostyki?

Z góry dzięki za opinie...

Skontaktuj się z Kolegą Nervusem z tego forum, on z tego co się zorientowałem oferuje najlepszy interface za bardzo rozsądne pieniądze, który pracuje z INPA...

Odnośnie CS 6.5 to mam interface od ponad roku i już kilkakrotnie zwrócił mi się, a kosztował 199 PLN. Daje się odczytać i pokasować wszystkie błędy ze wszystkich modułów, LiveData, kodowanie (język, zmiana jednostek na zegarach, automatyczne ryglowanie), testowanie modułu komfortu, odczyt przebiegu zapisanego w LCM, kasowanie inspekcji i takie tam drobne rzeczy, zgodne z tym co opisują sprzedawcy interface'ów pracujących z CS 6.5 na Allegro...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
hehe albo ze mną i dosnaniesz pod usb jeszcze taniej :D

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
u mnie 180 jak jesteś zainteresowany ale fury śmiga tylko po obd2 okrągły wtyk pod maską odpada

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

To strasznie szkoda bo w mojej rodzinie jest tylko jedno OBDII...

No trudno, pozostanę przy Carsoft`cie...

Opublikowano
ja 1,5 roku temu kupiłem sobie na początek fejsa od owianego złą sławą "viakena" był to fejs z wyprowadzonymi liniami k+l do carsofta 6.5 i z początku nie chciało to chodzić póki nie zacząłem mostkować w okrągłym gnieździe pinów 17 i 20 czyli linii k takim sposobem w mojej bmw diagnozowałem wszystkie moduły(w bmw kupla z 2001 już ze złączem obd II żeby załapało wszystkie moduły musiałem zmostkować pin 7 i 8 ) potem zacząłem szperać przy inpie i o dziwo inpa też na tym fejsie chodzi przy zmostkowanych pinach 17 i 20 a co ciekawe ten sam fejs leci też koncern vag do 2004 r i koncern opla od 94 do 2005 r a zapłaciłem za niego 160
Opublikowano
Czyli viakenowy ifejs jest identyczny do VAG i BMW z obd2 ?
Opublikowano
ogólnie temat rzeka myślę że mało osób śmigających w temacie się wypowie z wiadomych względów :D

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

Rzeka? Sam interfejs, to żaden cud techniki. Założe się, że są tam zwykłe konwertery typu MAX232 + jakieś wzmacniacze linii na bramkach i za to zdzierać 200zł? Czy nawet 300 gdzieś widziałem.

Dochód tego typu to żaden przejaw sprytu czy błyskotliwości. To bezczelność oparta na ludzkiej niewiedzy.

To coś, jakbyś zupełnie niekumaty poszedł do mechanika, a ten wymienia bez opamiętania kolejne podzespoły, a ty zgadzasz się, bo co masz zrobić..

Opublikowano

O i tu się zgodze na niewiedzy a jako że wiedza kosztuje to trzeba za nią zapłącić te 200 300 zł a jak ktoś nie chce niech sam kombinuje i się uczy :) Nie sądzę żeby to była bezczelność to jest najnormalniejszy w świecie zarobek o ile ktoś sprzedaje coś co działa tak jak powinno.

Jest wiele zawodów które żerują na czyjejś niewiedzy np radca prawny :) i nikt nie powie mu że jest bezczelny bo kasuje za to kasę ma wiedzę i kasa mu się za to należy.

Inna sprawa że nikt nie każe nikomu tego kupować :)

A jak ktoś daje sobie wymieniać pół samochodu u mechanika to jest frajerstwo za przeproszeniem a nie brak wiedzy chyba logiczne że jak jadę do eksperta to chciało by się żeby się na tym znał i płacimy mu za usługę- usunięcie usterki a nie za zgadywankę czy grę w kalambury.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

Chyba nie do końca sprecyzowałem myśl.

Bezczelnością jest wykorzystanie czyjegoś pomysłu w celach zarobkowych. Chętnie zapłacę twórcy projektu, który podpisał się swoim nazwiskiem.

I na przykład, producent wymyślił odpowiednią ogólnie niedostępną pinologię, ktoś się o tym dowiedział, ukrywa wiedzę i przekaże ją komuś dopiero za odpowiednią opłatą.

I ktoś inny potrzebując łamie się i kupuje od bystrzaka. To dopiero frajerstwo!

Prawnik nie ukrywa wiedzy, nabył ją ciężką pracą na studiach z DOSTĘPNYCH materiałów, do których każdy ma dostęp. Dałeś całkiem inny przykład nieadekwatny do głównego.

Opublikowano

a kto tu kopiuje czyjeś pomysły

Większość patentów na allegro to Fejsy z chin prosto z fabryki łącznie z głowicami do disa

A cena uzależniona jest od kursu dolca.

Pinologii nikt nie ukrywa wpisz hasło w googlach poświęć kilkanaście minut i bedziesz miał z 10 stron z których jak zbierzesz informację i masz wiedzę na temat elektroniki to sam sobie trzaśniesz fejsa o możliwościach takich jak głowica.

Na samym forum są chyba ze 3 tematy które dają duuuuużo informacji.

Ja swoją wiedzę na temat fejsów zdobyłem też z ogólnie dostępnych materiałów trzeba tylko poszukać

Pokaż że też dasz radę i opublikuj w tym temacie schemat działającego fejsu i instrukcję do tego żeby biedni uciemiężeni koledzy mogli sobie po jednym sklecić i nie przepłacać frajerom :)

Myślę że zanim dokopiesz się do info zaczynając od zera minie od paru dobrych godzin do paru dni. A zanim przetestujesz wszystko na swoim samochodzie minie kolejny tydzień. O ile odważysz się podłączyc wynalazki do samochodu.

Pozniej instrukcję można sklecić jak krok po kroku instalować programować kasować itd i wtedy podaj to na tacy kolegom. razem z plikami konfiguracji ediabasa itd.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano
  • Autor

Osobiście uważam, że nie ma nic złego i zdrożnego w przekazywaniu wiedzy innym i pomaganiu... Zawodowo zajmuję się eksploatacją, konserwacją i serwisowaniem central elektronicznych PBX, PSTN... i nigdy nie miałem problemów czy rozterek etycznych, w podpowiadaniu innym jak i co zrobić by działało...by prawidłowo funkcjonowało...itp.. A już na pewno nigdy nie myślałem o tym w kategoriach komercyjnych :D

Choć z drugiej strony, jeśli ktoś tak chce i lubi...to przecież to wolny kraj...i każdy robi to co chce.

Opublikowano
Czyli viakenowy ifejs jest identyczny do VAG i BMW z obd2 ?

tak viakenowy fejs śmiga z tymi markami(szczególnie chodzi o protokół transmisji iso9141/iso14230-kwp2000) a dodatkowo wczoraj robiłem testy i działa też z niektórymi instalacjami gazowymi np bingo S itp

wszystko zależy od softu jaki zapodamy

Edytowane przez sebek2407

Opublikowano
co nie zmienia faktu że nadal jest to przepłacanie :D są tańsze interfejsy chodzące na usb które też robią wszystko

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
u mnie 180 jak jesteś zainteresowany ale fury śmiga tylko po obd2 okrągły wtyk pod maską odpada

Ale jak się dokupi kabelek z wtyczką OBD2 na okrągłą to też nie zadziała?

Jak ma się ten twój interfejs do viakena za 249zł z carsoftem 6.5 i INPA, ...?

Gdzie można znaleźć ofertę twoją?

Andrzej
Opublikowano
Mogę poprosić kontakt do kolegi Nervus ? jestem zainteresowany tym interfejsem a nie mogę go znaleść na forum :P ja bym potrzebował interfejs do e34

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
Mogę poprosić kontakt do kolegi Nervus ? jestem zainteresowany tym interfejsem a nie mogę go znaleść na forum :P ja bym potrzebował interfejs do e34

To poszukaj Nerwusa... Na pewno znajdziesz...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Ale jak się dokupi kabelek z wtyczką OBD2 na okrągłą to też nie zadziała?

Jak ma się ten twój interfejs do viakena za 249zł z carsoftem 6.5 i INPA, ...?

Gdzie można znaleźć ofertę twoją?

Zadziała wczoraj testowane :)

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

Wie ktoś może do czego jest w carsofcie Sync.EWS<-->Engine Control Unit

co dokładnie ta funkcja robi?

Opublikowano
Synchronizacja EWS czyli immobilizer do ECU engine control unit czyli sterownik silnika przydatne gdy chcemy wymienić ECU

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

panowie, czytam czytam i mam już w głowie bałagan że wogóle nie wiem ocb, też chciałbym kupić sobie taki interface, mam e39 z '98, gniazdo okrągłe pod maską,

jaki, za ile i gdzie lub od kogo?

BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p