Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zadzwoniłem do serwisu tak z głupia Franc-coby sie dowiedzieć.

Usłysząłem odpowiedź: Panie-to są 2 (!) godziny roboty i trzeba nawet demontowac klosz i zderzak (!).Koszt-ok.350 zł.

No nie ukrywam ściłeo mnie-raz,że cena,dwa-nie chciało mi sie wierzyc,ze jak mi padnie żarówka na autostradzie to nic z tym nie zrobię.

Zadzwoniłem do drugiego serwisanta-tam okazało sie,ze koszt żarówki ok.50 zł + nastepne 50 za wymiane, która trwa 15 minut (!)i dokonuje sie bez demontażu połowy auta.

Z ciekawości zadzwoniłem do Wrocławia (Incchape)-tam podali mi,że operacja kosztuje 450 zł i że trzeba zdejmowac zderzak i klosz.

Czy to nie jest lekko porabane,że dla pierdoły jaką jest wymiana żarówki nie ejst przewidziana przez BMW jednolita procedura ? :shock:

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
hmm...rzeczywiście ciekawe :) Będę dziś w serwisie to zapytam się :) a powiedz, w którym to serwisie zmieniają w 15 min? :)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

no chyba żarty jakieś , ludzie !!!!!! sam wymieniałem żarówki na fajniejsze pod domem i zajeło mi to max. 10 min.

Panowie żeby facet nie potrafił żarówki zmienić, ja rozumiem rozrząd lub filtr powietrza w dieslach przed liftem, ale żarówka :))))

oczywiście bez urazy, żartuję sobie :D no ale 450 pln to chyba Panowie w serwisie jeszcze coś dodatkowo robią..... :lol:

Opublikowano
no chyba żarty jakieś , ludzie !!!!!! sam wymieniałem żarówki na fajniejsze pod domem i zajeło mi to max. 10 min.

Panowie żeby facet nie potrafił żarówki zmienić, ja rozumiem rozrząd lub filtr powietrza w dieslach przed liftem, ale żarówka :))))

oczywiście bez urazy, żartuję sobie :D no ale 450 pln to chyba Panowie w serwisie jeszcze coś dodatkowo robią..... :lol:

Loda może? :mrgreen:

A poważnie, kiedyś czytalem w jakimś Auto, Motor albo cus,

test samochodów współczesnych na samodzielną wymianę żarówek.

I wcale to fanie nie wygladało, sporo aut było, w których moze to zrobić

serwis w zasadzie... Ale nie pamietam już konkretnych marek...

To chyba było cos takiego

Pozdroofka

TT

Opublikowano
(Wawe)-tak przypuszczałem,że nie obejdzie sie bez osobistych wycieczek i docinków w związku z żarówką.Więc i ja zrobie osobistą wycieczkę: wymieniaj sobie żarówkę przy temp. na zewnątrz wahającej się między : -12 a -19 st.C-powodzenia :mrgreen:

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

procedura wymiany zarowki swiatel mijania opisana jest w instrukcji - nie jest specjalnie skomplikowane przedsiewziecie, choc w zimie faktycznie moze byc utrudnione (np. popekaja plastikowe oslony itd.). Nie wymaga to jednak demontazu zderzaka (jak w Megane II)

powodzenia

vazq~

~ The Gator Nation ~
Opublikowano
Wniosek tego z taki,ze w dwóch z 3 dealerów do któych dzwoniłem-zagrało w kulki :nienie:

MIKE

Opublikowano
w toyocie avensis przed liftem np. bylo tak ze zarowke od strony kierowcy spokojnie mozna bylo samemu wmontowac ale z lewej strony juz trzeba bylo zbiornik na plyn do spryskiwaczy demontowac... :mad2:
Opublikowano
(Wawe)-tak przypuszczałem,że nie obejdzie sie bez osobistych wycieczek i docinków w związku z żarówką.Więc i ja zrobie osobistą wycieczkę: wymieniaj sobie żarówkę przy temp. na zewnątrz wahającej się między : -12 a -19 st.C-powodzenia :mrgreen:

no bez urazy jak już napisałem :D , mi chodzi tylko że Panowie z serwisu walą w ......., aż się scyzoryk w kieszeni otwiera :)

fakt no za ciepło nie jest, ale wiesz skąd mam wiedzieć że naprzykład nie posiadasz miejsca w garażu:)

Opublikowano
Nie wymaga to jednak demontazu zderzaka (jak w Megane II)

vazq~

eee, w megance do zarowki dostajesz sie przez specjalny otwór w nadkolu, nic nie trzeba odkrecac, wystarczy wyjac zaslepke :)

ale faktem jest ze rozwiazanie beznadziejne...

Opublikowano
zalezy od serwisu i jego sprytu. standardowo szukasz zarowki przez otwor w nadkolu,niestandardowo auto na podnosniku i odkrecony zderzak :/ obie metody skuteczne (w 1 klniesz na renault i na podrapane rece, w 2 klniesz na renault, rece cale)
~ The Gator Nation ~
Opublikowano
Procedura w serwisie ASO Renault jest jedna - przez nadkole. W warsztacie, który nie ma pojęcia o co chodzi potrafia rozkręcić pół samochodu - klient i tak zapłaci. Mi kiedyś wyskoczyła w Megane sprężyna dociskająca żarówkę podczas wymiany. Tyle bluzgów co wtedy nigdy więcej nie zdażyło mi się wydobyć z siebie w tak krótkim czasie. Gdy kupiłem BMW to od razu zajrzałem pod maskę. Na szczęście jest dostęp. Ale za to w serii 1 wymiana bezpiecznika to dopiero wyzwanie. Wymiana żarówki w Megane to przy tym małe piwo. Ciężki dostęp, klapka od bezpieczników nie dała się otworzyć bez podważenia (u mnie). Wymiana możliwa chyba tylko dla leworęcznych - inaczej zasłaniasz sobie widok.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Zadzwoniłem do serwisu tak z głupia Franc-coby sie dowiedzieć.

Usłysząłem odpowiedź: Panie-to są 2 (!) godziny roboty i trzeba nawet demontowac klosz i zderzak (!).Koszt-ok.350 zł.

No nie ukrywam ściłeo mnie-raz,że cena,dwa-nie chciało mi sie wierzyc,ze jak mi padnie żarówka na autostradzie to nic z tym nie zrobię.

Zadzwoniłem do drugiego serwisanta-tam okazało sie,ze koszt żarówki ok.50 zł + nastepne 50 za wymiane, która trwa 15 minut (!)i dokonuje sie bez demontażu połowy auta.

Z ciekawości zadzwoniłem do Wrocławia (Incchape)-tam podali mi,że operacja kosztuje 450 zł i że trzeba zdejmowac zderzak i klosz.

Czy to nie jest lekko porabane,że dla pierdoły jaką jest wymiana żarówki nie ejst przewidziana przez BMW jednolita procedura ? :shock:

FAJNIE ŻE WSPOMNIAŁEŚ, chyba idziemy łeb w łeb z usterkami, bo tydzień temu zmieniałem żarówkę H7 55W lewy reflektor.

Musiałem sam to zrobić bo nawet nie było czasu, to była sytuacja mniej wiecej jak taka "na autostradzie", kupiłem żarówkę w FeuVert bo otwarty był jeszcze w sobotę za 16,70pln ;) i kalecząc rękę i stojąc na zimnie ok 40minut w końcu ją zmieniłem, ale rzeczywiście graniczy to z cudem i gdyby zdemontować przód samochodu byłoby znacznie łatwiej ;) NO ALE NIE ZA 450PLN!!

Opublikowano
niezłe jaja z tą wymianą, lukaszlad jak mi padnie w mojej to jade do ciebie do łodzi odkupić twoje know-how w tej kwestii!!! o ile weźmiesz mniej niż 450zł hehe
Opublikowano
A na jaką żarowke wymieniacie ? Myślę nad tym aby kupić może jakaś jaśniejsza. Nie posiadam niestety xeonow :( Jaki typ zarowki pasuje do naszych e87?
Opublikowano
A na jaką żarowke wymieniacie ? Myślę nad tym aby kupić może jakaś jaśniejsza. Nie posiadam niestety xeonow :( Jaki typ zarowki pasuje do naszych e87?

nie wiem o co chodzi ale dzien po przeczytaniu tego wątku spaliła mi się zarówka :)

jakis czas temu czytalem o trzeszczacej kratce nawiewu, dzien pozniej oczywiscie i moja zaczela trzeszczec :)

Opublikowano
Przemsoon, Ty lepiej nie czytaj, że komuś Jedyneczke ukradli...

:mrgreen:

no wlasnie zapomnialem wczesniej napisac ze teraz bede sie bal cokolwiek czytac na forum :)

a o zarowce oczywiscie zapomanialem, jutro wymienie i sprawdze potrzebny na to czas :)

Opublikowano (edytowane)
A czy ktos z was probowal wstawic zarowki xeony? sa na allegro zestawy po 300zl.

zaraz Cię wszyscy zjedzą za ten tekst o nieoryginalnych xenonach :)

przygotuj się :)

Edytowane przez przemsoon
Opublikowano

Za ile te xenony? Boże-to jakaś chińska robota :duh:

Nie są ORYGINALNE :mrgreen:

:twisted2:

MIKE