Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Od kiedy kupiłem samochód delikatnie przycinała mi się stacyjka. Czasami w ogóle nie było tego czuć, czasami czuć było podczas przekręcania kluczyka jakby delikatnie o coś zaczepiał.

Ostatnio niestety (w zasadzie z dnia na dzień) zaczeła się zacinać bardzo mocno. Zdarza się że mam problem z przekręceniem kluczyka. Nie chcę tego robić na siłę żeby czegoś dokumentnie nie zniszczyć.

W związku z tym mam pytanie czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim i czy da się to naprawić czy pozostaje tylko wymiana w ASO? Jeśli ktoś z Was naprawiał to czy znacie w W-wie zakłąd który to zrobi dobrze i nie weźmie więcej od ASO? (co wcale nie jest oczywiste - kiedyś po włamie chciałem wymienić zamek w drzwiach i okazało się że "rzemieślnik" chciał 200 PLN, a ASO tylko 100 :wink: )

Dodam że kluczyk jest z immobiliserem... Więc nie wiem czy ktoś poza ASO da sobie z tym radę.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Ja kiedys wymienialem stacyjke w mojej starej S-klasie. Nie wiem, jak jest w BMW, ale w Mercu mistrz od zamkow nie podejmowal sie naprawic stacyjki, kupilem druga na szrocie i od tej pory mialem juz inny kluczyk do otwierania drzwi, a inny do uruchamiania furki :doh:

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Miałem to samo, aż pewnego pięknego dnia nie zdołałem przekręcić kluczyka pomimo godziny prób. Auto stało pod biurem, więc chcąc nie chcąc wezwałem lawetę i podjechałem do serwisu (nieautoryzowanego). Goście sobie tylko znanym sposobem wyjęli wadliwą stacyjkę i na jakiś czas wsadzili jakąś swoją zapasową abym do domu dojechał. Za parę dni umówiłem się z nimi, zamontowali mi używaną, koszt wraz z przerobieniem wszystkich zamków pod nowy kluczyk 250 zł. Działa do dziś a starą mam w garażu.

Zatem niestety tylko wymiana.

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wykonałem kilka telefonów i ustaliłem co następuje:

1) Panie na Narbutta nie sprzedają stacyjek pod kluczyk z immobiliserem, bo takie stacyjki sprzedają tylko ASO w których można kupić samochód (czyli jeśli ASO ma tylko warsztat to już stacyjki takiej nie kupimy)

2) Serwis ASO Inchcape-Motor w Warszawie powiedział że żeby zamówić taką stacyjkę muszę

- przyjść z dowodem osobistym, drugim dokumentem potwierdzającym tożsamość i dowodem rejestracyjnym

- termin realizacji zamówienia ok. 5 dni

- koszt stacyjki ok. 500 PLN, robocizny ok. 200 PLN

3) Serwis ASO Auto-Fus w Warszawie powiedział że żeby zamówić taką stacyjkę muszę:

- przyjść z dowodem osobistym, dowodem rejestracyjnym i samochód musi być zarejestrowany na mnie

- odbiór stacyjki również wyłącznie przez właściciela samochodu

- termin realizacji zamówienia ok. 2 tygodni

- koszt stacyjki ok. 250 PLN, robocizny 120 PLN

Ciekawa jest rozbieżność terminów i kosztów. :roll:

Wracając do domu zajrzę jeszcze do ASO Bavaria Motors i ciekawe co tam mi powiedzą... :wink:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Dobrze przeczytałem, można przerobić zamki pod nowy (do stacyjki) kluczyk? Ile sama taka operacja może kosztować?
Opublikowano
Dobrze przeczytałem, można przerobić zamki pod nowy (do stacyjki) kluczyk? Ile sama taka operacja może kosztować?

Można, to nie problem. Ile ? Bo ja wiem, chyba stówkę maks. Nawet nie trzeba z tym do serwisu BMW jechać tylko do szpeców od zamków.

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano
A może chłopaki problem nie tkwi w stacyjce tylko w zapadce która jest odpowiedzialna za blokadę kierownicy po wyjeciu kluczyka.To normalna rzecz ze kiedy mamy zablokowaną kierownicę i przekrecamy kluczyk to przekrecenie kluczyka moze stanowic maly problem do momentu dopoki nie ruszy się kierownicą.Zobaczcie sami.
Opublikowano

Podjedz do speca od auto zamkow na Zelazna. nie pamietam adresu

ale to bedzie gdzies tak w polowie drogi pomiedzy Chlodna a al.solidarnosci, pamietam ze po drugiej stronie ulicy jest taki punkt

oklejania reklamami PLAYLAND.

oni potrafia "zregenerowac" taki zamek a nawet ulozyc w bebenku

zapadki "pod klucz". naprawialem u nich zamek tylnej klapy

w mercedesie

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Witam

Abyles na PL.Grzybowskim?

Takie rzeczy zawsze u niego robie bo jest dobry i nie zdziera.

pozdrawiam

Dokładnie Bastek przejedź sie tam (wejscie w bramie) jak kluczyk jest w dobrym stanie to zmieni ci zebatki i bedzie git, ja ostatnio tam pytalem czy moze mi kluczyk do zamku do bagaznika dorobic a on :duh: po co jak juz masz kluczyk do ci tak zrobie ze i zamek ni otworzysz, :cool2: magij jest niesamowity :mrgreen:

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano
Podjedz do speca od auto zamkow na Zelazna. nie pamietam adresu

ale to bedzie gdzies tak w polowie drogi pomiedzy Chlodna a al.solidarnosci, pamietam ze po drugiej stronie ulicy jest taki punkt

oklejania reklamami PLAYLAND.

Dzięki za namiar. Co prawda w tym miejscu które opisujesz jest gość od immobiliserów, ale polecił mi niedaleko (na ul. Krochmalnej chyba) czlowieka który zajmuje się zamkami, sejfami itp. Obejrzał jak działa moja stacyjka i stwierdził że naprawa będzie kosztować 160 PLN.

Abyles na PL.Grzybowskim?

Takie rzeczy zawsze u niego robie bo jest dobry i nie zdziera.

Belgus, Prymus - w którym miejscu to dokładnie jest? Macie tam może jakiś dokładny adres lub telefon?

Pozdrawiam

Bastek

Opublikowano
pl.Grzybowski chyba nr 5,ale plac jest bardzo maly i kazdy Ci pokaze wkazdym badz razie od ul, grzybowszkiej w strone marszalkowskiej to jest po prawej stronie .
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Bastek i jak naprawiles stacyjke, czy montowales nowa :?: Opisz dokladnie gdzie co i jak i za ile, bo niestety mam to samo i to doslownie sa ostatnie chwile mojej stacyjki :cry2:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Bastek i jak naprawiles stacyjke, czy montowales nowa :?: Opisz dokladnie gdzie co i jak i za ile, bo niestety mam to samo i to doslownie sa ostatnie chwile mojej stacyjki :cry2:

Ostateczenie trafiłem do sklepu/zakładu na ul. Waliców 19 (ale nie wiem czy wjazd nie od jakiejś innej ulicy :doh: ). Pogadałem z człowiekiem, wydawał się konkretny i sprawiał wrażenie takiego który wie co mówi. Stwierdził że da się to naprawić i ocenił koszt na 160 PLN i jakieś 2 godziny roboty. Miałem się z nim umówić na następny tydzień, ale mojej stacyjce się poprawiło :wink: i przycina się teraz delikatnie tak jak to miało miejsce przez ostatnie 3 lata. A że ten zakład jest mi tak średnio po drodze to jakoś się jeszcze za to nie zabrałem... :duh:

Telefon do tego zakładu: 654 50 60.

Pozdrawiam

Bastek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

mi równiez delikatnie zacinała sie stacyjka dorobiłem nowy kluczyk i jest super

jak sie komus bardzo zacina to podstawia takie blaszki pod klucz zeby zabki były wyzsze tak ze trzeba mu dokładnie opisac co i jak

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
  • 9 lat później...
Opublikowano

Jak wymienić własnoręcznie stacyjkę w 318 I z 1990 e30?

Nie ma na śrubę, wszystko jest zaczopowane, czy można to zrobić bez wiertarki?

Opublikowano
Stacyjka jest skręcana na specjalne śruby aby ją rozkręcić , wystarczy je naciąć i normalnie rozkręcisz śrubokrętem( niektórzy używają młotka i przecinaka , ale to ostateczność ).