Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wymieniłem termostat na orginalny bmw po pierwszym tygodniu było wszytko ok, silnik się dogrzewał już szybko w trasie trzymał temperature, a teraz po trzech tygodniach zadowolonia wyjeżdzam w trase i silnik z temperatury 90st spada na pierwszą kreske powyżej niebiskiego pola.

Myślicie, że powinienem reklamować termostat czy coś innego mogło się popsuć :mad2: , miał ktoś już taki przypadek?

Opublikowano
niby dobrze odpowietrzony bo pilnowałem swoich mechaników, będę próbowal reklamować :mad2:
Opublikowano
Może padł ten drugi termostat EGR ? Bardzo możliwe .

Padnięty termostat EGR to długie nagrzewanie. Jak spada podczas jazdy to termostat główny.

Opublikowano
Witam,

wymieniłem termostat na orginalny bmw po pierwszym tygodniu było wszytko ok, silnik się dogrzewał już szybko w trasie trzymał temperature, a teraz po trzech tygodniach zadowolonia wyjeżdzam w trase i silnik z temperatury 90st spada na pierwszą kreske powyżej niebiskiego pola.

Myślicie, że powinienem reklamować termostat czy coś innego mogło się popsuć :mad2: , miał ktoś już taki przypadek?

Ja mialem przypadek ze po zmiane termostatu glownego w ASO auto nagrzewalo sie 15 km.

Zmienilem potem oba termostaty, okazalo sie ze glownego nie trzymal jeden plastikowy zabek, ktory odziwo nie jest zlamany.

Wyglada to tak

http://img201.imageshack.us/img201/64/dsc02593ep9.th.jpg

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Witam, u mnie był podobny problem, spadała temperatura podczas jazdy więc podejrzenie padło na główny termostat bo takie objawy jak by się po prostu nie zamykał. Niestety po wymianie głównego termostatu nie było efektu, dopiero wymiana termostatu egr przyniosła pożądany efekt. Oryginał egr to koszt ok 120-130 zł, u mnie to on był winien. Łatwo możesz sprawdzić, termostat egr jest na wierzchu, wyjąć to 3 minuty i odpowiedź gotowa.
Opublikowano
Witam, u mnie był podobny problem, spadała temperatura podczas jazdy więc podejrzenie padło na główny termostat bo takie objawy jak by się po prostu nie zamykał. Niestety po wymianie głównego termostatu nie było efektu, dopiero wymiana termostatu egr przyniosła pożądany efekt. Oryginał egr to koszt ok 120-130 zł, u mnie to on był winien. Łatwo możesz sprawdzić, termostat egr jest na wierzchu, wyjąć to 3 minuty i odpowiedź gotowa.

Zgadza się , wyjąć go to 3 minuty ale jak sprawdza się ten termostat ?

Opublikowano
Ja też jestem ciekaw jak sie go sprawdza:) bo normalny termostat można wrzucić do ciepłej wody i wszystko widać
Opublikowano
Ja też jestem ciekaw jak sie go sprawdza:) bo normalny termostat można wrzucić do ciepłej wody i wszystko widać

Pewnie jesli lata w nim wszystko w srodku, i przepuszcza sporo powietrza podczas dmuchania to jest uszkodzony.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

jutro to rozbiorę, przepuszcza sporo powietrza to pojęcie względne :)

pozdrawiam

Opublikowano
rozumiem , że w przypadku przepuszczania dużej ilości powitrza mówimy o zimnym silniku
Opublikowano
rozumiem , że w przypadku przepuszczania dużej ilości powitrza mówimy o zimnym silniku

Mowimy o termostacie, pozatym nie radze ci rozbierac tego jak silnik bedzie goracy :?

Opublikowano

o termastacie mowimy :D wiem, wiem :lol: jutro to sobie rozbiorę i podziele się wrażeniami.

pozdro

Opublikowano
Otóż wracając do mojej wypowiedzi, sprawdzić jest bardzo łatwo, własnie dmuchając w niego z jednej strony. Można go zdemontować ale tylko na zimnym bo na gorącym zdecydowanie nie polecam!! :nienie: A jak jest nawet ciepły to na zewnątrz jest dość zimno, wystawić za okno na 15 minut i nie powinieneś nawet trochę go przedmuchać.
Opublikowano

W końcu udało mi się wyciągnąć termostat egr, był "pusty" w środku, wymieniłem na orginał od e60 jest identyczny jak do e39 i auto nagrzewa mi się do 90st po 5km, a nie po 20km.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam