Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, jak w temacie ,przy wbiciu wstecznego od razu ciągły sygnał nie ukrywam że jest to wkurzające,zwłaszcza przy dłóższym cofaniu usterka wystąpiła nagle żadnych mechanicznych uszkodzeń zdeżaka nie było...może ktoś tak miał??
Opublikowano

Padał deszcz ? Auto masz mocno brudne ?

1. Umyj ale z daleka.

2. Wydmuchaj powietrzem dokładnie czujniki.

3. Opukaj je lekko reką, aby wycisnac resztki wody.

4. Sprawdź instalację za zderzakiem czy nie jest wilgotna lub uszkodzona.

Jesli nie pomogło masz awarię :)

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
witam, jak w temacie ,przy wbiciu wstecznego od razu ciągły sygnał nie ukrywam że jest to wkurzające,zwłaszcza przy dłóższym cofaniu usterka wystąpiła nagle żadnych mechanicznych uszkodzeń zdeżaka nie było...może ktoś tak miał??

Gdy PDC ulegnie uszkodzeniu to własnie takie objawy występują(bo wbiciu wstecznego słychać ciągły pisk) gdy uszkodzeniu ulegnie choćby jeden czujnik w zderzaku cały system przestaje działać. Najlepiej na włączonym zapłonie wbij wsteczny i przykładaj ucho po kolei do każdego z czujników i słuchaj sobie,te które robią "cyk cyk" są sprawne a ten który jest cicho nadaje sie do wymiany koszt w aso ok 140pln..po wymianie wadliwego wszystko wróci do normy.pozdro

Opublikowano

Gdy PDC ulegnie uszkodzeniu to własnie takie objawy występują(bo wbiciu wstecznego słychać ciągły pisk) gdy uszkodzeniu ulegnie choćby jeden czujnik w zderzaku cały system przestaje działać. Najlepiej na włączonym zapłonie wbij wsteczny i przykładaj ucho po kolei do każdego z czujników i słuchaj sobie,te które robią "cyk cyk" są sprawne a ten który jest cicho nadaje sie do wymiany koszt w aso ok 140pln..po wymianie wadliwego wszystko wróci do normy.pozdro

wielkie dzięki ,jutro obsłucham co w trawie piszczy...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
dokladnie tak jak pisali koledzy, masz usterke w ukladzie PDC, czujnik , okablowanie, odczytac bledy z modulu wszystko sie wyjasnii, ciagly sygnal - system niesprawny
Opublikowano
Padał deszcz ? Auto masz mocno brudne ?

1. Umyj ale z daleka.

2. Wydmuchaj powietrzem dokładnie czujniki.

3. Opukaj je lekko reką, aby wycisnac resztki wody.

4. Sprawdź instalację za zderzakiem czy nie jest wilgotna lub uszkodzona.

Jesli nie pomogło masz awarię :)

Też bym proponował od tego zacząć, ja dziś tak naprawiłem swoje PDC ;) Ciągły pisk z tyłu auta spowodowany był błotem pośniegowym na jednym z czujników. Przetarłem palcem i przestał dzwonić :)

Jeśli autko jest czyste, to tak jak koledzy pisali. Powinieneś czuć na palcu "cykanie". Oczywiście podłączenie pod komputer będzie najlepszym rozwiązaniem :)

Opublikowano

U mnie jest jeszcze gorzej. Wbijam wsteczny przez około 3-5 sekund słyszę sygnał. Póxniej cisza. Podjeżdzam na masymalną odległość, a tu ciągle cisza. Omal nie wjechałem na samochód stojący za mną.

Również umyłem i wydmuchałem powietrzem, ale nic się nie zmieniło

Pozdrawiam

Opublikowano
zaleca się wymianę wszystkich czujników na stronę , wymieniając po jednym wymienia się wszystkie z czasem jedyny plus to czas w którym to przeprowadzamy.