Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
uszkodzony silnik był w bmw 730d,wymieniłem pierscienie na tłokach nowe,nowa głowice po regeneracji nastepnie zregenerowałem wtryski i na koniec kupiłem nowy przepływomierz.Problem jest taki ze auto dalej kopci na czarno.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Spróbuj pojezdzic trochę i obserwuj poziom oleju w silniku.Czasami podczas awari dostaje się olej do układu wydechowego i po remoncie w czasie jazdy zaczyna się spalać stąd dymienie. :)
Opublikowano
Spróbuj pojezdzic trochę i obserwuj poziom oleju w silniku.Czasami podczas awari dostaje się olej do układu wydechowego i po remoncie w czasie jazdy zaczyna się spalać stąd dymienie. :)

Ale olejem dymi na niebieskawo. Czarny dym to ropa, najprawdopodobniej zbyt duża dawka. Przyczyn może być wiele i trzeba szukać od najprostszych, np. brudny filtr powietrza.

A tak na marginesie, to ile taki remoncik kosztował?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
sprawdz zawor egr jesli sie zawiesza a po dluzszym postoju jest to mozliwe to dolot cały czas pobiera spaliny . silnik nie bedzie spalał oleju ale przez zły skład mieszanki będzie kopcił
Opublikowano

KUP NOWY SILNIK!!!!!!!!!

Boshe czy to konkurs przekrzykiwania się i licytowania. Co post to większy ... lepiej nie napisze. Zauważyłem 1 wypowiedź co do Turbiny.

Zanurkuj bod maskę i sprawdź czy przewód (nie da się tego nazwać rurą bo nie jest elastyczne) który idzie od filtra do turbiny jest założony na nią! Uważaj bo bez problemu spada! Będzie w tedy kopcił zawsze gdy nadusisz pedał gazu. Sprawdź też czy są do tego przewodu podłączone wszystkie małe wężyki, nie pamiętam ile ich jest ale chyba 2. Sprawdź dokładnie! Dojście fatalne ale dasz radę, odsłonięte turbo to wielkie niebezpieczeństwo uszkodzenia go! Jeżeli wszystko Ci działa i wszystko masz podłączone to stawiam na uszkodzoną turbinę. O ile oczywiście silniczek pracuje Ci bardzo ładnie i jest dobrze naprawiony. Przypominam też o docieraniu silnika po remoncie.

Opublikowano

pisales ze wtryski po regeneracji - moze cos jednak z nimi jest nie tak - sprawdz na kompie jakie bledy - lejace wtryski powoduja dymienie, mozna tez zajrzec do egr no i turbo - najpierw na kompa i sprawdzic bledy

pozdr

• 1 rok później...
Opublikowano
a czemu moja benzynka 730 kopci ... raz na biało z rana a teraz na czarno... dodam ze na gazie chodzi normalnie a na benzynie kopci i musze pedałem podtrzymywac silnik bo gaśnie
Opublikowano
730d że to diesel to nie ma prawa kopić. Nie programowana przepływka, lejące wtryski. Źle dokonana regeneracja wtrysków. Po regeneracji dostałeś wydruki o szczelności, czasie rekacji dawce wtrysków?
... hominis est errare, insipientis in errore perseverare