Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam e46 z 2001r 318i kombi i chcialbym podladowac aku czy mozna sciagnac klemy z tego akumulatora czy nic sie nie stanie?? Czy ladowac niesciagajac klem jezeli niesciagac to dlaczego??

Pozdrawiam

Zgadnij do czego służy dział SERIA 3?????

Opublikowano
Witam

Posiadam e46 z 2001r 318i kombi i chcialbym podladowac aku czy mozna sciagnac klemy z tego akumulatora czy nic sie nie stanie??

Pozdrawiam

Oprócz skasowania wskazań komputera nic się nie stanie.

Spokojnie możesz ściągać klemy - pytanie tylko po co??

Pzdr,

Opublikowano

Akumulator to element samodoładowujacy sie podczas pracy silnika. Chcesz go podładowac, to chyba sie rozładował nie kreci rozrusznika i nie zapala silnika?Czy jak?

Instrukcja mowi, ze w momecie ładowania akumulatora mozesz podłaczyc prostownik bez wyjmowania jego z auta. z tym , ze + podłaczasz nie do bieguna + na aku tylko do tego na aucie( w komorze silnika) Tak samo podczas rozruchu awaryjnego silnika

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Akumulator to element samodoładowujacy sie podczas pracy silnika. Chcesz go podładowac, to chyba sie rozładował nie kreci rozrusznika i nie zapala silnika?Czy jak?

Instrukcja mowi, ze w momecie ładowania akumulatora mozesz podłaczyc prostownik bez wyjmowania jego z auta. z tym , ze + podłaczasz nie do bieguna + na aku tylko do tego na aucie( w komorze silnika) Tak samo podczas rozruchu awaryjnego silnika

No własnie tam pod ta klapa silnika to tylko podłacza sie tylko plusową kleme ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pod maską do ładowania jest PLUS oraz masa (niedaleko plusa specjalna śruba-chyba 17). Ja zawsze podłączam prostownik pod maską i nie ma problemu (jest przede wszystkim szybciej, wygodniej, bezpieczniej a ładowanie takie samo).

Prąd też pożyczam "spod maski" :-)

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No ale chyba nic sie nie dzieje jesli bede ładował Aku w bagarzniku bo ja własnie tam mam i no jak to kolega napisał porzyczał prad?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Witam. BMW wymyśliło ten patent z dodatkowym odprowadzeniem + i - pod maską silnika żeby nie dopuścić do wybuchu akumulatora podczas odłączania po intensywnym ładowaniu ( wydziela się wodór )W czasie odłączanie może nastąpić zaiskrzenie na łączu co jest przyczyną zapłonu wodoru ( wybuch aku ), ponadto łatwiej jest podłączyć do istniejącego złącza + i - pod maską.
Szulman
Opublikowano
Wybuchnięcie akumulatora? :jawdrop: chyba pędzej 6-stka w totka się komuś trafi :worried:

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Ja tam szóstki nie wygrałem a aku wybuchło , całe szczęście że stałem dalej od niego.
Opublikowano
Witam. Nie chciał bym aby kolega sprawdzał na własnej skórze jak wybucha akumulator, bo efekt jest bardzo nie przyjemny bo oprócz urazów mechanicznych są poparzenia kwasem a ponadto jest cały bagażnik do gruntownego odkwaszania wodą wapienną. Korozja i tak potem znajdzie miejsca nie domyte.
Szulman
Opublikowano
Pod maską do ładowania jest PLUS oraz masa (niedaleko plusa specjalna śruba-chyba 17). Ja zawsze podłączam prostownik pod maską i nie ma problemu (jest przede wszystkim szybciej, wygodniej, bezpieczniej a ładowanie takie samo).

Prąd też pożyczam "spod maski" :-)

Właśnie , może mi ktoś rozjaśnić umysł ? jak bym chciał podładować np przez noc akumulator ? chodzi o to że on jest w bagażniku a pod maską jest takie jak by wejście czy coś po lewej , jak tego uzyć ?

Opublikowano
Wybuchnięcie akumulatora? :jawdrop: chyba pędzej 6-stka w totka się komuś trafi :worried:

kiedyś odkręcałem kleme + w aku i klucz dostnął mi masy przez przypadek , normalnie w kilka chwil go zespawało a ja natychmiast go oderwałem , poparzyło mi palce i to zdrowo , to były ampery

Opublikowano
A ile powinno byc elektrolitu w akumulatorze jak sprawdzic? iles mm nad plytkami czy do takich "haczyków" ktore widac po odkreceniu korków?
http://img299.imageshack.us/img299/402/zegaryod9.jpg
Opublikowano
Wlasnie tyle iwem ale w jakim stopniu zakryte ile elektrolitu nad nimi?

Nie pamietam już jak lałem ale tyle żeby doszło pod szyjki otworu na pewno 1cm ponad płytki