Skocz do zawartości

320d osłona silnika a temperatura pracy,ma to związek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,od niedawna stałem sie szczęśliwym posiadaczem E46 320D.Mam pytanie odnośnie temeperatury pracy i czasu w jakim silnik uzyskuje właśnie odpowiednią temeperaturę.Nie chciałbym odrazu iść w wymiane termostatu i stąd tez moje pytanie czy brak dolnej osłony silnika może mieć wpływ na zbyt wolne a na trasie zazwyczaj prawie nie możliwe osiągnięcie właściwej temperatury pracy? Na mieście samochód rozgrzewa się po przejechaniu około 10km czasami więcej a na trasie dociera wskazówka tylko do pierwszej kreski (przy obecnych warynkach pogodowych).
Opublikowano
Tak układ odpowietrzony,sprawdze też jeszcze jedną sugestie odnośnie żaluzji na chłodnicy bo prawdopodobnie spadł wężyk podciśnienia sterujący jej pracą i nie zasłania chłodnicy tak jak trzeba.Z oględzi wstępnych już zauważyłem brak tego wężyka a więc może to o to chodzi.Dam znać jak założe wężyk czy to pomogło bo faktycznie nie koniecznie to wina termostatu.
Opublikowano

Podłączę się pod temat z innym problemem i innym autem

E36 316i M43 '95 compact

Otóż, nie mam tunelu pomiędzy chłodnicą a wiatrakiem z visco. Czy fabrycznie powinien on być? Czy może były robione wersje "bez"?

Jeśli byc powinien, to mogę dokupić dowolny od E36 z silnikiem m43? czy są różne rodzaje, wielkości itd?

Opublikowano
Podłączę się pod temat z innym problemem i innym autem

E36 316i M43 '95 compact

Otóż, nie mam tunelu pomiędzy chłodnicą a wiatrakiem z visco. Czy fabrycznie powinien on być? Czy może były robione wersje "bez"?

Jeśli byc powinien, to mogę dokupić dowolny od E36 z silnikiem m43? czy są różne rodzaje, wielkości itd?

Do 1,6 i 1,8 M43 będzie na pewno taki sam, i radzę kupić używany oryginał bo wiem z doświadczenia że człowiek łakomi się na zamienniki tańsze od używki oryginału a potem żałuje-jak montowałem nadkola ani jeden otwór oryginalny nie pasował :duh:

A co do tunelu-raczej montowali we wszystkich, auto było prane z przodu? Jeśli tak to lecąc po kosztach może ktoś nie zamontował-wiem jak ja składałem przód to też fachman mówił "aaaaa nie kupuj, tego nie trzeba-kiedyś tam sobie założysz" :lol: