Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej wszystkim,takie pytanko,mam e46 316i chcialbym zmienic na e39 {malo mocy}.Pytanie dotyczy tego czy 528i czy 525i,moce takie same ale 525i nowoczesniejszy silnik. Prosze o opinie. Pozdrawiam.
m3GreenHell
Opublikowano
tak ale czy tak samo bezawaryjny

To Ty Kolego chyba fora pomyliłeś... BMW to skrót od Bezawaryjna Maszyna Wogóle :twisted2:. Każde BMW jest totalnie bezawaryjne :mrgreen:...

(to oczywiście żart, bo rozszerzenie skrótu z wydatkami jest bliższe prawdzie, choć to drobne usterki i awarie to upierdliwe)

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Hej wszystkim,takie pytanko,mam e46 316i chcialbym zmienic na e39 {malo mocy}.Pytanie dotyczy tego czy 528i czy 525i,moce takie same ale 525i nowoczesniejszy silnik. Prosze o opinie. Pozdrawiam.

Silnik to praktycznie taki sam jak poprzednik, a "nowocześniejszość", to żadna, tylko małe modyfikacje. Jak już to 528. Ale jeśli chodzi o rocznik to 525 i wrażenia będą porównywalne jak i w 528 oraz auto "świeższe".

Trochę zamotałem. Ale chodzi mi o to, że lepiej zakupić sobie 525 po lifcie i nie będziesz żałował, że nie kupiłeś 528 (mowa oczywiście o utrzymanych egzemplarzach)

Pozdro :D

Opublikowano

Wyższy moment i lepszy przebieg zapewne wynika z pojemności a napewno ze skoku tłoka który w przypadku m52B28 jest większy

Poniżej dane silników

M52 B28 Tub 2xvanos od 1998

Średnica cylindrów 84 mm

Skok tłoka 84 mm

Pojemność 2793 cm³

Stopień sprężania 10,2:1

Moc maksymalna (193KM) @ 5300 obr/min

Obroty maksymalne 6500 obr/min

Maksymalny moment obrotowy 280 Nm @ 3500 obr/min

A tutaj M54B25

Średnica cylindrów 84 mm

Skok tłoka 75 mm

Pojemność 2494 cm³

Stopień sprężania 10,5:1

Moc maksymalna (192 hp) @ 6000 rpm

Obroty maksymalne 6500 obr/min

Maksymalny moment obrotowy 245 Nm @ 3500

Jeżeli pytanie o wybór silników to raczej powinno być 528i czy 530i Gdyż to silnik m54B30 jest rozwinięciem konstrukcji M52B28 o zwiększonym skoku itd

A silnik M54B25 Jest ulepszonym M52B25 czyli modelu 523i

Aż się prosi spytać konstruktorów dlaczego nie zrobili M54B28 a nie wywalili M54B22.

Ale zdecydowanie jeżeli chodzi o kupno to doradzam model po lifcie nie najdą cie później myśli typu musze zmeinić lampy zderzaki i bóg wie co jeszcze na po-liftowe a ta choroba bardzo szybko dopada

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
Z ta choroba to masz racje,ogladajac tylko zdiecia w necie modelu 528 mowilem sobie ; naprawde ladna ale zmiana swiatel przod i tyl obowiazkowo,fele tez itd... :lol: Jest tez mozliwosc zachowac wyzszy moment{528} i wyglad {525}mysle o 528 M-SPORT
m3GreenHell
Opublikowano

Z tych dwóch - 525i. Jeśli masz możliwość to 530i.

Też miałem ten dylemat, wybrałem 525i (znalazłem ładny egzemplarz, 530i były zajechane) i nie żałuję :) Autko świeższe, może trochę słabsze, ale nie będziesz się bawił w lifting ;)

Opublikowano

A ja dla odmiany kupiłbym 528 a zaoszczędzoną kasę wydał na dokompletowanie auta w jakieś fajne gadżety typu ładna fela, NAVI 16:9

1. 528 jest wieej na rynku = łatwiej coś znależć

2. 528 ma wiekszy moment jest więc przyjemniejsza w codziennej eksploatacji

A najlepiej to szukaj 530 :mrgreen:

Opublikowano

Ja mam 528iA i jestem zadowolony.

Moc Ok (mogło by być trochę więcej), spalanie (średnio 12.5 OK). Jeśli dużo jeździsz po mieście to masakra. Ja nie potrafię zejść poniżej 19l/100 Pb, ale ta średnia mi odpowiada.

Polecam, a co najważniejsze, to jest ten najlepszy R6, mistrzostwo świata. Super silnik w super samochodzie. Wsiadasz i cieszysz się, ta radość z jady, nie jest porównywalna z niczym (a jeździłem V8 3l) i radości takiej nie było (może dlatego, że to nie było moje auto :-) ).

pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano
Witam . bardzo przekonuje mnie wypowiedz kolegi mariusz827 , bo slyszalem ze te R6 sa najlepsze i chyba skusze sie na zadbana 528.
m3GreenHell
Opublikowano
Dzieki za wszystkie opinie jak cos kupie to dam znac i moze dodam jakies fotosy.Co bym nie kupil napewno bedzie to BMW.Pozdrawiam Ps. chetnie poczytam wiecej opini.
m3GreenHell