Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie

mam pewien problen od dłuzszego czasu było już z 5-8 tankowań do pełna po wspaniałej jeżdzie i normalnego ubycia paliwa wskazówka poziomu paliwa zatrzymuje mi się na 40 czasami jaki mi się zbliża rezerwa (teraz kieruje przejechanymi kilometrami) czasami spada z 40 na na dół na rezerwę świeci się kontrolka.

jak to można naprawić ?

a jeszcze jak wyłączam bunię wskaźnik paliwa spada do minimum

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

To akurat jest poprawne.

Co do reszty-sprawdź pływak w baku,być może się zawiesza.

Pozdrawiam

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Dobrze napisał kolega Basti735, ale dla wyeliminowania mechanicznego zacinania się wskaźnika, możesz jeszcze odpalić test zegarów i obserwować, jak zachowuje się wskazówka.

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
tez mam tak samo niektóre modele tak maja :P bo moich 4 kolegow tez tak ma w e34

Dokładnie :D Ja to z kolei mam tak, ze na ogół to wskaźnik chodzi normalnie, ale czasem zawiesza się przy 20 litrach lub na rezerwie i koniec ani drgnie. Dobra sprawa w tym ostatnim przypadku – kiedyś dałem ojcu auto jak w trasę jechał – wsiada, patrzy a tam żyd świeci(mimo iż było z połowę baku) to pojechał zatankować, wlał następne 20 litrów bajury, patrzy a tam dalej rezerwa:D Ale się wk…..ł:D ehehehhehe A ja miałem prawie cały bak…..:D

B-okiem M-ożna W-chodzić

Moja bawarka:

http://polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/41749

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Widzę że to nie tylko u mnie wskaźnik warjuje. :)

U mnie czasami z rezerwy potrafi podskoczyć na 20l.

Zaglądałem do baku i wszystko tam jest w porządku, nie wiem co jest z tymi wskaźnikami.

Pozdro

003.jpg
Opublikowano

Dwa razy zdarzyla mi sie podobna sprawa w E34. Po klopotach z padnietym akumulatorem, badz podlaczeniem akumulatora na dwa razy (zaiskrzylo i odruchowo cofnalem kleme, podlaczylem na stale po momencie).

Pisalem juz o tym na forum, ale ta szukajka... Nie ptrafie odnalezc tego tematu.

Wskaznik schodzil pod prawie rezerwe i wracal do okolo 40 litrow. Po wyjechaniu paliwa nie zapalala sie nawet rezerwa! Podejrzewalem zawieszenie sie plywaka, ale przed wyciagnieciem ze zbiornika zrobilem testy zwierajac przewody potencjometra poziomu i wlacznika rezerwy. Wszystko bylo OK i po ponownym podlaczeniu do czujnika poziomu wszystko wrocilo do normy. Mialem tyci paliwa w zbiorniku i zaswiecila sie rezerwa, a wskaznik zaczal pokazywac poprawnie.

Za drugim razem odlaczylem akumulator na 15 minut i tez wszystko wrocilo do normy po ponownym, pewnym podlaczeniu akumulatora.

Ciekawostka, gdy testowalem rezerwe i swiecila sie kontrolka, zgasla po symulacji pelnego zbiornika...

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
U mnie podobnie, w sumie to już sam nie wiem ile mam w baku. Raz mi wskazówka podskoczyła troszkę, ale przy kolejnym odpaleniu już była na "swoim" miejscu. Mianowicie cały czas leży na rezerwie, chociaż nawet ona nie świeci. Może to nie taki problem, bo na co dzień jeżdżę na gazie, ale nie dziwię się, że potrafi wkurzyć.
Opublikowano
Witam Serdecznie

mam pewien problen od dłuzszego czasu było już z 5-8 tankowań do pełna po wspaniałej jeżdzie i normalnego ubycia paliwa wskazówka poziomu paliwa zatrzymuje mi się na 40 czasami jaki mi się zbliża rezerwa (teraz kieruje przejechanymi kilometrami) czasami spada z 40 na na dół na rezerwę świeci się kontrolka.

jak to można naprawić ?

Pozdrawiam

Piotr

witam ja mam ten sam problem wskazówka wskazywała 20 litrów az pewnego dnia spadła i zaświeciła się rezerwa :shock:

myslalem ze mam dalej te 20 litrów tylko wskaznik zaszwankował a okazało sie ze po przejechaniu kilku km zrobilo sie pusto :duh:

czy ktoś moze podpowie ile trzeba wlac benzynki zeby zgasła rezerwa chodzi o bmw 520 24v E34

http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
10-15l ja mam 2.5l i mam 15l rezerwy a brat w e36 2.0l ma 10l rezerwy

Nie wiem skąd wziąłeś te dane chyba z kosmosu!!!! Bo np. instrukcja od E39 mówi o 8 litrach w silnikach 6 cylindrowych oraz 10 litrach w 8 cylindrach

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
no to w e39 ja mam e34 i nie patrzyłem na instrukcje w instrukcji tez predkosc max jest mniejsza niz w rzeczywistosci kolego :) zabrakło mi paliwa kupiłem 10l i nie zgasła rezerwa z ciekawosci kupiłem jeszcze 3 i nic kupiłem 2 i znikla a za 5 km sie zaswieciła no to okolo 15l chyba mam albo slabo licze :)
Opublikowano
U mnie też problemy z wskaźnikiem. "Przycina się" na 20l i później nagle spada do 0 (rezerwa). Dlatego nigdy nie mam w baku mniej niż 30-40l paliwa. Niedługo pewnie będę próbował rozwiązać ten problem, postaram się pocykać foty i zamieścić co i jak zrobiłem.
http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg
Opublikowano
w instrukcji tez predkosc max jest mniejsza niz w rzeczywistosci kolego :)

Liczysz na to,że prędkościomierz nie przekłamuje?

Czy może mierzyłeś jakoś?

Co do wskaźnika-wszystko to może być wina pływaka.

U mnie rezerwa zapalała się przy właśnie ok 8 litrach.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
...w instrukcji tez predkosc max jest mniejsza niz w rzeczywistosci kolego :) ...

Nie. W rzeczywistości to raczej kierowcy wydaje się, że jedzie szybciej niż jedzie :). Zawyżenie wskazań prędkościomierza jest zamierzone.

hej :)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

I u mnie jest tak samo że przy około 8 litrach zapala się kontrolka ale ja to wiem, ty to wiesz ale czy inni o tym wiedzą??? pozdro

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

I u mnie jest tak samo że przy około 8 litrach zapala się kontrolka ale ja to wiem, ty to wiesz ale czy inni o tym wiedzą??? pozdro

w/g instrukcji ma się zapalać właśnie przy 8l. Mnie też denerwuje paliwomierz, co prawda się nie zawiesza, ale źle wskazuje. Wczoraj było w/g niego 29l dolałem 10 l i ledwo przekroczyło 30. Cyrki są też ok rezerwy, po zapaleniu wskazuje prawie zero a po chwilowej jeździe potrafi wsoczyć na zasięg 100 km i nawet rezerwa zgaśnie :? BMW sie nie postarało :cry2:

Opublikowano

Wczoraj było w/g niego 29l dolałem 10 l i ledwo przekroczyło 30.

To chyba standard w naszych furach, ja miałem tak w sobotę jak leciałem w trasę wg. wskaźnika prawie 15 litrów zalałem jeszcze 21 literków a wskaźnik tak od niechcenia wyszedł za 30(ale za to utrzymywał taki stan prze około 80 km)