Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

Pytanie brzmi: ile może brać oleju e46 2.0d. no i czy w ogóle może brać olej?

Moja bunia z 2005r ma już 200ts i dolewam litra na 10tys.

Pozdrawiam

Opublikowano
od wymiany do wymiany czyli u mnie co 15tyś km dolewam około litr oleju , mam teraz 270tyś km , ciężką nogę oraz nieco większą moc jak seria , wydaje mi się że litr to norma na 10tyś km , nowe TDi tyle biorą ;)
Opublikowano
3m sie tego co masz oleju :norty:
czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano
3m sie tego co masz oleju :norty:

Dokładnie , ja zawsze miałem 5w30 EDGE i tego się trzymam , mam 270tyś km , litr zawsze doleje od wymiany do wymiany czyli co 15tyś km

Opublikowano
to moje auto jest jakies dziwne, e46 320d 136km i nie bierze oleju w ogole, przebieg 252k uzytkowanie mieszane z przewaga autostrad (mieszkam w Irlandii ) wlany byl olej castrol, tyle ze nie pamietam juz jaki, do diesel'a, zmienial warsztat a naklejke wcielo...
Opublikowano
Witam forumowiczów,

Pytanie brzmi: ile może brać oleju e46 2.0d. no i czy w ogóle może brać olej?

Moja bunia z 2005r ma już 200ts i dolewam litra na 10tys.

Pozdrawiam

Nic nie powinna brac....

pozdrawiam
Opublikowano

E36 - nigdy nie dolewalem i nie dolewam - wymiana cos 8 tys ( ale oczywiscie sprawdzam stan )

E39 - chyba po 15 tys ubylo minimalnie na bagnecie cos ale mysle ze to kwestia 100 ml albo to takie wrazenie bo pole pomiaru jest mniejsze niz w E36.

Z tego co kojarze na spalanie oleju poza stanem silnika ma tez sposob uzytkowania. Jak ktos ciagle cisnie do deski to napewno cos oleu sie wypali.

Gdzies jest opisana wartosc graniczna i chyba byla nawet dosc spora, choc nie zmienia to faktu ze zadne BMW u mnie nie lyka oleju, zapewne spala jakas ilosc jednak nie wymaga to dolewek.

Dodam tak off topic ze np. fiat ducato z silnikiem CR tez nie bierze nic.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

moja bmka nie wiem czy bierze bo zrobiłem nią na razie 2 tyś km od wymiany ale passat b6 bierze normalnie olej i to dość sporo bo tam są pompowtryskiwacze czy inne coś co bierze olej jak potrzebuje

pozdro :norty:

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Myślę, że litr na 10tys to nie tragedia. Miałem znajomego z Hondą Accord co lał litr na 1tys a auto miało 3lata

Tragedia pewnie nie, ale malo to tez nie jest no i jakies dziwne, skoro wieloletnie auta potrafia sie zmiescic w 100ml na 10 tys a prawie nowki lykaja w litrach :)

Moze znajomy z Hondy kreci zawsze do czerwonego :).

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.