Skocz do zawartości

Klimatronik dwustrefowy ? Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam e36 z '97 i posiadam klimtronik 2 strefowy - mam problem gdyż po 10 h testów - akurat jechałem na drugi koniec polski zauważyłem iż gdy np. dla kierowcy nastawiam tem 18 stopni a dla pasażera 27 stopni to różnia w wianiu jest żadna z przewagą na temereture kierowcy . Czy cuś nie działa poprawie może Termostat ?

Ps. pokretło do regulacji temeratury od srodkowego nawiewu jest ustawione na zero więc nie ma innej ingerencji.

Opublikowano

Termostat nie ma tu nic do rzeczy. W klimatroniku temperaturą zajmuje się czujnik - sterownik , który znajduje się pod OBC , tam gdzie zapalniczka i ewentualnie przyciski od grzanych foteli. Może on jest uszkodzony. Jeden kolega z forum miałl podobny problem , wymiana tego sterownika przyniosła pozytywne rezultaty.

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
  • Autor
I on może odpowiadać za to że pomimo tego iż pasażer i kierowca mają inne temperatury to stopien grzania jest taki sam ?
Opublikowano

Wydaje mi się - chociaż tutaj mogę sie mylić - ze wina lezy po stronie elektrozaworów. Znajdują się one w przedziale silnika zaraz przy przegrodzie silnika - nieopodal kolumny kierowniczej. Czesto zdarza sie ze sie zawieszaja - wystarczy lekko popukac, mozna tez wykrecic i wyczyscic. Tych elektrozaworów jest dwa - stad tez wnioskuje ze jeden jest dla kierowcy, a drugi dla pasazera.

Dzięki jeszcze raz za whisky :) nie ma to jak relaks po pracy:)

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Wydaje mi się - chociaż tutaj mogę sie mylić - ze wina lezy po stronie elektrozaworów. Znajdują się one w przedziale silnika zaraz przy przegrodzie silnika - nieopodal kolumny kierowniczej. Czesto zdarza sie ze sie zawieszaja - wystarczy lekko popukac, mozna tez wykrecic i wyczyscic.

Zgadza się , dla tego też klimatronic może nie do końca działać poprawnie - choć to napewno też nie jedyna przyczyna

Tych elektrozaworów jest dwa - stad tez wnioskuje ze jeden jest dla kierowcy, a drugi dla pasazera.

2 elektro zawory występują gdy auto ma klime, 1 gdy auto jest bez klimy

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
  • Autor
hmm popukam :)
Opublikowano
  • Autor
No niestety to nie to :( jakieś inne propozycje ?
Opublikowano

a nie jest to czasami normalny objaw?? w końcu na kierowcę ma lecieć chłodniejsze powietrze więc mocniej dmucha zimnym na jego stronę a nie na pasażera. na tym chyba polega dwustrefowość tej klimy...

przy włączonym obiegu zamknietym (takie kółko ze strzałek) automat zaczyna miksować powietrze tak aby uzyskać temeratury nastawione oddzielnie dla kierowcy i dla pasażera....

można to sprawdzić w następujący sposób:

włącz obieg zamknięty, pokrętło nad panelami ustaw na nawiew ciepłego powietrza i dla kierowcy ustaw temp minimalną, a dla pasażera maxymalną. powinna być bardzo dobrze wyczuwalna różnica między obiema stronami.... choć tak czy inaczej wszystko zmiksuje się w środku Beti.

nie wiem czy to prawidłowe działanie ale tak to wygląda u mnie :dance:

Opublikowano
chyba raczej nie :duh:
Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Nie jest mozliwe aby na lewa i prawą strone leciało powietrze o takiej roznicy temperatur, z tego co zauwazyłem jak jeszcze miałem E36 to ten system radzi sobie najwyżej z róznicą rzedu kilku stopni, tak na oko 5stopni.

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano

nie wiem jaki jest rząd różnicy w tych temeperaturach ale jak wcześniej pisałem różnica u mnie jest bardzo wyraźna... nie mówie, że tak ma być :naughty: na bank - po prostu tak jest u mnie.

generalnie jeśli mnie jest za ciepło, a pasażerowi za zimno możemy indywidualnie na siebie skierować powietrze o skrajnie różnych temeperaturach choć tak czy siak w kabinie w sposób naturalny temperatura sie unormuje samoistnie :wink:

heh, może po prostu u mnie jest jakaś lipa z klimatronikiem, choć jak dla mnie wygodna :D

Opublikowano
Witam mam e36 z '97 i posiadam klimtronik 2 strefowy - mam problem gdyż po 10 h testów - akurat jechałem na drugi koniec polski zauważyłem iż gdy np. dla kierowcy nastawiam tem 18 stopni a dla pasażera 27 stopni to różnia w wianiu jest żadna z przewagą na temereture kierowcy . Czy cuś nie działa poprawie może Termostat ?

Ps. pokretło do regulacji temeratury od srodkowego nawiewu jest ustawione na zero więc nie ma innej ingerencji.

Ustaw pokrętło na grzanie i powinno być oki ja tak mam. Na kierowce ustawie 16 a na pasażera 32 i tak wieje tu chłodem a tam ciepłem ale pokrętło tak jak mówiłem na grzanie

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Na początku witam forumowiczów :)

Czy da się ustawić w klimatronicu, aby stawiając temp. dla kierowcy automatycznie zmieniala sie rowniez dla pasazera?

U mnie jest tak, ze najpierw ustawiam dla siebie a pozniej drugi raz ustawiam dla pasazera...

Opublikowano

Czy da się ustawić w klimatronicu, aby stawiając temp. dla kierowcy automatycznie zmieniala sie rowniez dla pasazera?

U mnie jest tak, ze najpierw ustawiam dla siebie a pozniej drugi raz ustawiam dla pasazera...

yyy ustawiasz dla siebie i dla pasażera, wciskasz auto i jazda

po co ma sie automatycznie ustawiac temp pasazera ??

Ty możesz chciec 16 stopni kobitka 32 i co ? Komp ma jej wysterować przy Twoich 16 np 22 ?

Opublikowano

yyy ustawiasz dla siebie i dla pasażera, wciskasz auto i jazda

po co ma sie automatycznie ustawiac temp pasazera ??

Ty możesz chciec 16 stopni kobitka 32 i co ? Komp ma jej wysterować przy Twoich 16 np 22 ?

:roll:

czyli się nie da?

Opublikowano

u mnie też jest beton z tym całym 'dwustrefowym' tematem. Mam klimę manualną czyli dwa pokrętła temp. (lewy i prawy).

Po naprawdę wielu testach u mnie wychodzi, że tylko lewa gałka (kierowcy) steruje temperaturą dla obu stron ....prawa jakby była atrapą! :| po prostu kręcenie prawą czy min czy max w nawiewach temp. pasażera nie zmienia się ...nieważne czy na nogi czy na fejs.

Ale jest jeden dziwny wyjątek przy nawiewie skierowanym na nogi:

Jak lewa gałka (kierowcy) jest na ciepło, a prawa (pasażera) na zimno to jest ok ....czyli leci ciepło na nogi dla kierowcy a dla pasażera chłodne powietrze

Ale! jak wezmę dla kierowcy zimno (na nogi) a gałkę pasażera na ciepło (na nogi)....to i tak pasażer ma zimne powietrze na nogi .....no beton na maxa :doh:

W ogóle myślę że ogrzewanie w E36 to padaka, ojciec w Mercedesie 124 miał takie ogrzewanie że przejechało sie 1kilometr to można się było zagotować tak się szybko ogrzewał no i oczywiście dwustrefowy temat działał bez zarzutu.

nie wiem ....postaram sie te zawory rozkręcić ..ale nie za bardzo wiem jak do tego podejść. Czy płyn gdzieś mi nie wyleci w cholerę jak rozmontuję.

bamse77:

hmm ...nie kumam ......u mnie przycisk (te srzałki w kółku) włącza klimę w obiegu zamkniętym

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie natomiast zauważyłem dziwną rzecz. Klimatronic, ustawiona temp. np.16st, to dla pasażera wieje chłodem a na kierowcę gorące powietrze! Tak jakby regulowanie temp. dla kierowcy w ogóle nie reagowało.

Czy te elektrozawory, o których pisał wcześniej kolega są też za to

odpowiedzialne? Czy diagnostyka komputerowa wykaże jakiś błąd?

Na marginesie po co jest to pokrętło pod nawiewem z czerwonymi i niebieskimi kropkami? Wiem, że jak się je kręci to zmienia się temp. raz grzeje a raz chłodzi. Pytam bo nie rozumiem po co to jest skoro temp. ustawia się na wyświetlaczu? :roll:

Opublikowano

Jednak elektrozawór :( Wykręciłem to usrojstwo, wkręciłem znowu i ładnie wiało chłodem przy niskiej temp. Jak temp. ustawiłem na max, to już do chłodu nie chciało wrócić. Wnioskuję, że się zawiesza.

Ponawiam pytanie:

Na marginesie po co jest to pokrętło pod nawiewem z czerwonymi i niebieskimi kropkami? Wiem, że jak się je kręci to zmienia się temp. raz grzeje a raz chłodzi. Pytam bo nie rozumiem po co to jest skoro temp. ustawia się na wyświetlaczu?