Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeżeli do M3 (bo taki model masz wpisany w profilu) to tylko 18 :) tylko profil opony będzie mały :) ale to problem na polskie drogi :lol:
Opublikowano
Ja w coupe mam 18 cali i przy oponie 225/40 nic nie obciera. Jak miałem 255 to musiały być sklepane ranty. Oczywiście już przy twardym zawiasie. Bierz 18-stki :cool2:
Opublikowano
Mialem 18" x 8" Mille Miglia Evo5 oponki 225/40 et chyba 35. Wyglad wypas ale na slasku cieszko sie jezdzilo (szkody gornicze) zmienilem spowrotem na 16". Serce mnie bolalo jak slyszalem rąbanie na dziurach. Pozdro to jest moje zdanie
Opublikowano

Uważam że większe felgi niż 16' nie są do jazdy na naszych drogach. Już nie raz widziałem jak np Tico wyprzedza takiego cwaniaka na 18' na dziurawej drodze.

Jak chcecie wymieniać po co chwila zawieszenie to wasza sprawa. W takim sztywnym aucie szybciej o pękniecie szyby, czy ogniska rdzy spowodowane pęknięciami nadwozia. Jeździłem na 15 i 16, do jazdy zdecydowanie lepiej nadają się 15.

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
Uważam że większe felgi niż 16' nie są do jazdy na naszych drogach. Już nie raz widziałem jak np Tico wyprzedza takiego cwaniaka na 18' na dziurawej drodze.

Jak chcecie wymieniać po co chwila zawieszenie to wasza sprawa. W takim sztywnym aucie szybciej o pękniecie szyby, czy ogniska rdzy spowodowane pęknięciami nadwozia. Jeździłem na 15 i 16, do jazdy zdecydowanie lepiej nadają się 15.

Na dziurawej drodze to tego cwaniaka na 18" to i traktor by wyprzedził. Jak mnie by papaj wyprzedzał to też bym się nie zdziwił. Poprostu gosć dbał o auto i powoli jechał. Felgi trzeba dobierac do gustu, dróg na jakich się jeździ. Ale i tak to pierwsze stanie najpierw. Ja miełam 16" i też myśle o 17 lub nawet 18". Tylko ja mam tekie pytanie. Jak innym wchodza 18 to czy i mi wejda? Tylko ze np iinni majś 2,2 lub 2,5 a ja mam 1,6. Z osiągami się licze i z opiniami. Bo niektórzy mówią że do 1,6 za dóze. Z jakim et szuka? Czy może typowe do serii 300

Opublikowano
Komfort jazdy zależy od tego jak szerokie opony ma się na tych 18 calach i jaki jest jej profil. Założyć 205/35 na polskie drogi to porażka, ja jeżdżę na 225/45 - komfort mniejszy niż na wyższym profilu, trochę gorsze prowadzenie przy wzdłużnych koleinach (przez szerokość opony), ale nie jest to aż tak męczące jak się wydaje. Po prostu kwestia przyzwyczajenia. Do E36 najbezpieczniej jest brać felgi z minimum ET35 (oryginalne stalowe mają ET42)
Opublikowano
a jak zmierzyć et bo felgi które kupiłem z samochodem mimo opon z przodu 195 mi obcięrały i wystawały poza nadkola 16 cali

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

M-technik - ET musi być wytłoczone na wewnętrznej stronie felgi. Inna nazwa ET to także IS, więc tego szukaj. Jak taka "mała" felga Ci obciera, tzn. że pewnie masz felgi od 5'er, czyli ze zbyt małym ET.

Co do temaru, to bierz 18x8J ET 35 z oponą 215/40 i 225/40 i wszystko będzie ok. Jeżeli chodzi o prędkośc i przyśpieszenie, to najwięcej spowalniają szerokie lacie, a nie średnica felgi.

Opublikowano (edytowane)

A jak bym chciał takie felgi wrzurzic? Weszły by? Wiem ze są od E46 ale chyba wiochy się nie zrobi jak załoze do E36.? Gość założył do e36 na zdjęciu i ładnie wygląda. Mam obniżenie 40/40. Ktoś wie jak by to się krenciło w nadkolu?

http://www.allegro.pl/item446435175_alu_felgi_z_oponami_bmw_e46_e36_polerowane.html

Edytowane przez dąbasz
Opublikowano
zapomniałem dodać że to przód 9 na 16 a z tylu 10 na 16 a obcięra o nadkole wewnętrzne jak skręcam

Opublikowano
et 20 da się zrobić żeby było dobrze czy koniecznie muszę wymienić

Opublikowano
już mi przetarlo nadkole dziś zakładam nowe a co do wystawanią to już mam jakieś pół centymetra za dużo

Opublikowano
a ja niechce 18 bo teraz wszyscy je zakładają będę orginaly :mrgreen: