Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nosze sie z zamiarem ponownego zakupu e30 i mam kilka pytan

1.bardzo odczuwalna jest róznica miedzy 2.0 a 2.5 w osiągach jak i w spalaniu

2. jak odróżnic 2.5 od 2.0 lub ety

3. jaka wagowa różnica jest miedzy coupe a sedan

autko będzie do jazdy na codzien i co piątek do starć z tymi pier..... hondami :lol:

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

1 jest i to dość bardzo w osiągach, w spalaniu jest minimalna, o ile wogóle

3 co do wagi to wejdź na główną stronę klubu, kliknij zakładkę samochody i tam masz dane techniczne wszystkich beemek ja jak kupowałem swoją to nie patrzyłem ile ma drzwi tylko w jakim jest stanie

co do ganiania hond to bierz 2.5L, hondy są lekkie i wcale nie tak łatwo je dogonić, jak trafisz na jakiegoś vteca w dobrym stanie to i 2.5 nie da rady

ps taka moja mała uwaga co do kupna trudno znaleźć 2.5 niezarżnięte, więcej jest 2.0 w dobrym stanie no i w M20b20 lubią padać głowice

ps oględziny zacznij od opon, jak są to jakieś tanie parchy to zazwyczaj nie ma co samochodu oglądać dalej bo skoro ktoś oszczędza na oponach to i na resztę skąpi grosza

Opublikowano
jak chcesz sobie urządzać "kille" z hondami v-tec to bez dłubania szału nie zrobisz. BMW e30 325i zadbana da wiele przyjemności z jazdy na luźnych czy śliskich nawierzchniach gdzie wcale mocno nie nadwyręża się układ napędowy jak na suchym asfalcie a frajda z kontrowania długich poślizgów jest naprawdę wyjątkowa niż jakiś błędny kill 0-160 bo przy widoku w długiego driftu gość z hondy może się tylko oblizać.
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
No jeśli już miałeś e30 w posiadaniu to znasz auto i możliwości więc trochę głupie pytanie jak dla mnie ale odpowiem ci na ww pytania. Więc kolego różnica w dynamice auta między tymi silnikami jest kolosalna to tak jakby porównać 1.6 do 2.0 i na pewno się nie mylę. jak odróżnić?? Mój brat ma 2.0 a 2.5 to nie widziałem w e30 to nie powiem ale pewnie wizualnie się różnią . Waga?? e30 jest mała i dużo nie waży wiec coupe może ważyć podobnie lub być nawet ciut cięższe przez dodatkowe wzmocnienia użyte w konstrukcji nadwozia. Co do HOND to szkoda się ścigać z nimi bo nie sztuka jest się rozpędzić lecz sztuką jest wyhamować !!! Zapamiętaj.. Z tego co zauważyłem to Hondy rozpędzają się szybciej bo są lekkie i mają przedni napęd więc silnik je ciągnie.My natomiast tzw łby w beemkach mamy ciężkie fury i napęd na tył więc silnik je pcha co za tym idzie wolniej się rozpędzamy ale później to ciężko nam uciec. 2,5 na pewno :twisted2: da rade przy starcie nie jednej hondzie ale nie każdej więc na to nie licz .. kup 2 litry dobrze chodzą i tak dużo nie palą,a 2.5 to kocha paliwo jak się ciśnie a z tego co napisałeś to będziesz ścigać Hondy więc wybór należy do ciebie.. też zależy jak kto potrafi jeździć i wcale nie musi być rakieta w posiadaniu aby kogoś wyprzedzić
Opublikowano
w M20b20 lubią padać głowice

Nie w b20 tylko w b25 głowice padają.

kup 2 litry dobrze chodzą i tak dużo nie palą,a 2.5 to kocha paliwo jak się ciśnie

B20 nie jedzie za dobrze, palą prawie tyle samo co b25 a jadą dużo gorzej.

320i/325i/325e odróżnisz po kolektorze ssącym - każdy ma inny kształt: 2.0 ścięte, 2.5 lekko zaokrąglone, 2.7 najdłuższe.

Opublikowano
No jeśli już miałeś e30 w posiadaniu to znasz auto i możliwości więc trochę głupie pytanie jak dla mnie ale odpowiem ci na ww pytania. Więc kolego różnica w dynamice auta między tymi silnikami jest kolosalna to tak jakby porównać 1.6 do 2.0 i na pewno się nie mylę. jak odróżnić?? Mój brat ma 2.0 a 2.5 to nie widziałem w e30 to nie powiem ale pewnie wizualnie się różnią . Waga?? e30 jest mała i dużo nie waży wiec coupe może ważyć podobnie lub być nawet ciut cięższe przez dodatkowe wzmocnienia użyte w konstrukcji nadwozia. Co do HOND to szkoda się ścigać z nimi bo nie sztuka jest się rozpędzić lecz sztuką jest wyhamować !!! Zapamiętaj.. Z tego co zauważyłem to Hondy rozpędzają się szybciej bo są lekkie i mają przedni napęd więc silnik je ciągnie.My natomiast tzw łby w beemkach mamy ciężkie fury i napęd na tył więc silnik je pcha co za tym idzie wolniej się rozpędzamy ale później to ciężko nam uciec. 2,5 na pewno :twisted2: da rade przy starcie nie jednej hondzie ale nie każdej więc na to nie licz .. kup 2 litry dobrze chodzą i tak dużo nie palą,a 2.5 to kocha paliwo jak się ciśnie a z tego co napisałeś to będziesz ścigać Hondy więc wybór należy do ciebie.. też zależy jak kto potrafi jeździć i wcale nie musi być rakieta w posiadaniu aby kogoś wyprzedzić

powalające arumenty:

"rozpędzają się szybciej...mają przedni napęd więc silnik je ciągnie...", " łby w beemkach...napęd na tył, więc silnik je pcha..."

Wow

Nie pisz takich głupot, bo jeszcze ktos dalej powtórzy :lol:

Generalnie różnica między 2.0 m20, a 2.5 m20 jest dośc duża - 2.0 ma moment 165 Nm, a 2,5 220 Nm - to już daje do myślenia, poza tym 40KM różnicy... Zdrowe 2,5 jedzie bardzo ładnie, zdrowe 2.0 jedzie trochę, ale dopiero powyżej 4 tys obr.

Głowice padają i tu i tu, ale nie bez powodu - trzeba w tych R6 bardzo uważać na wszelkie objawy przegrzania. Sprawny termostat, pompa wody, przewody, chłodnica to ważne sprawy. Ewentualnie zamiennie można montowac elektryczny wiatrak włączany z kabiny lub automatycznie.

Co do Hondy to konkurencyjne wobec 2,5 jeśli chodzi o osiągi są 1.6 160KM z CRX-a i 1.8 169 KM z Civica, ale momentu mniej dużo, więc muszą ostro kręcić, żeby jechać.

Mam i Hondzie i BMW więc wiem o czym piszę :twisted2:

ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...
Opublikowano
Zapamiętaj.. Z tego co zauważyłem to Hondy rozpędzają się szybciej bo są lekkie i mają przedni napęd więc silnik je ciągnie.My natomiast tzw łby w beemkach mamy ciężkie fury i napęd na tył więc silnik je pcha co za tym idzie wolniej się rozpędzamy ale później to ciężko nam uciec.

Jakoś mi to umknęło :lol: :lol: :lol:

Auta z napędem na tył wcale nie są wolniejsze dlatego, że są "pchane" a przednionapędówki szybsze, bo "ciągnięte" :lol:

Straty mocy na przeniesieniu napędu, ot co.

KHADAFI, celuj w zdrowe 325 albo ewentualnie zdrowe 320 z zajechanym silnikiem i swap na m50b25.

Opublikowano
Zapamiętaj.. Z tego co zauważyłem to Hondy rozpędzają się szybciej bo są lekkie i mają przedni napęd więc silnik je ciągnie.My natomiast tzw łby w beemkach mamy ciężkie fury i napęd na tył więc silnik je pcha co za tym idzie wolniej się rozpędzamy ale później to ciężko nam uciec.

Co ty piszesz przednionapędówka czym mocniejsza tym bardziej ma problem z przeniesieniem napedu np. start na mokrym na wprost itd zaczynają koła buksować a tylnonepedowy idzie do przodu bardziej sprawnie , nie pisze jakiś górek śniegów i ekstremalnych warunków gdzie okiełznać BMW będzie ciężej

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

tak ci z Hond to straszne cfaniaki , zwłaszcza ci z V-tecami , siadł mi kiedyś na dupie na siekierkowskim taki cfaniak , ja jechałem normalnie , to go puściłem i za nim , przy 160 już grzecznie na prawy pas zjeżdżał

zobaczyć mine karpia takiego cfaniaka - bezcenne :)

dodam że nie mam żadnych nalepek z tyłu :)

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
powalające arumenty??? Analfabeto nie pisz tak bo jeszcze ktoś powtórzy.. napęd przedni ciągnie auto a tylny pcha.. przywiązując linkę do holowania ciągniesz auto a pchając na stacje to pchasz.. Taki arument zrozumiesz
Opublikowano
powalające arumenty??? Analfabeto nie pisz tak bo jeszcze ktoś powtórzy.. napęd przedni ciągnie auto a tylny pcha.. przywiązując linkę do holowania ciągniesz auto a pchając na stacje to pchasz.. Taki arument zrozumiesz

Studiowałeś retorykę?

ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...
Opublikowano
emcio27 zapoznaj się z tym artykułem:

http://www.technikajazdy.info/techniczne/awd-rwd-fwd/ :cool2:

Super artykuł , jasno i zwięźle wyjaśnione ,

ja bym dodał od siebie że porównując dwa podobne samochody

BMW 330D i BMW330xd to na suchym asfalcie bedzie napewno szybsze 330D na innych warunkach bedzie oczywiście 330xd

ciekawi mnie tylko jak duża jest róznica na suchym do 100 miedzy 330xd a 330d , długość samochodu ? powyżej 100 już raczej minimalne sa różnice,

musze kiedyś dorwać na mieście 330d i przetestować

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

.

literówka faktycznie chodziło o b25,

i to był jeden z powodów dla którego darowałem sobie 2.5, poza tym że większość egzemplarzy 2.5 jest mocno zajeżdżona

Opublikowano
hmmm dzięki czyli nie polecacie 2.0 bo to nie jedzie?? bo akurat mam do kupienia ładne 2.0 i niewiem czy czekac na 2.5 czy brac to 2.0 a jak sie mają osiągi 2.0 w porównaniu do hondy civic 1.6 16v lub celicy 2.0
Opublikowano
hmmm dzięki czyli nie polecacie 2.0 bo to nie jedzie?? bo akurat mam do kupienia ładne 2.0 i niewiem czy czekac na 2.5 czy brac to 2.0 a jak sie mają osiągi 2.0 w porównaniu do hondy civic 1.6 16v lub celicy 2.0

e30 320i ma moc 129 KM masę 1090 a moment obrotowy 170Nm przyspieszenie 0-100 w danych fabrycznych to 10,2sek

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
hej mój brat ma e30 z silnikiem 2.0 i ma Celice z silnikiem 1.6 tylko,że ją rozbił no ale nie w tym rzecz.. w obu autach ma naprawdę dobre silniki i mówił,że jego e30 nie ma szans na starcie... Powiem,że to prawda.. nie czytaj bzdur co piszą na mnie w tym dziale te wszystkie ciołki ja na to leje tak jak na nich .. Każdy myśli,że rozumy pozjadał i jest mądrzejszy.. nie zawsze chodzi o moc auta bo zależy z kim się ścigasz.. zależy jak bardzo ty się posuniesz i jak twój rywal.. jedz na nielegalne wyścigi a zobaczysz,że nie trzeba mieć 200 kucy pod maska by wydupczyć kogoś kto ma 150... zależy jak kto jeździ... moje 316 e36 w mieście ru... prawie każda 2,0 tylko za sprawa umiejętności jazdy między autami.. Nie jeden by nie dał rady tak jeździć a uważam się za cieniasa za kółkiem.. na 1\4 mili no to co innego...jestem na końcu.. najlepiej jeździ mi się po warszawie tylko hamulce są za słabe
Opublikowano

.

literówka faktycznie chodziło o b25,

i to był jeden z powodów dla którego darowałem sobie 2.5, poza tym że większość egzemplarzy 2.5 jest mocno zajeżdżona

Tak podejrzewałem ;)

Civic 1.6 16V objedzie 2.0 :) Celica też ;)

Jeśli masz na oku naprawdę ładne 2.0 za rozsądną cenę, to zastanów się po prostu, czy nie kupić tego i nie przełożyć silnika z bmw e36 - 2,5 litra, 192 KM. Powinno Cię to wynieść ok. 3000 zł, ale masz przyspieszenie rzędu 7.6 do 100 km/h.

Opublikowano
hej mój brat ma e30 z silnikiem 2.0 i ma Celice z silnikiem 1.6 tylko,że ją rozbił no ale nie w tym rzecz.. w obu autach ma naprawdę dobre silniki i mówił,że jego e30 nie ma szans na starcie... Powiem,że to prawda.. nie czytaj bzdur co piszą na mnie w tym dziale te wszystkie ciołki ja na to leje tak jak na nich .. Każdy myśli,że rozumy pozjadał i jest mądrzejszy.. nie zawsze chodzi o moc auta bo zależy z kim się ścigasz.. zależy jak bardzo ty się posuniesz i jak twój rywal.. jedz na nielegalne wyścigi a zobaczysz,że nie trzeba mieć 200 kucy pod maska by wydupczyć kogoś kto ma 150... zależy jak kto jeździ... moje 316 e36 w mieście ru... prawie każda 2,0 tylko za sprawa umiejętności jazdy między autami.. Nie jeden by nie dał rady tak jeździć a uważam się za cieniasa za kółkiem.. na 1\4 mili no to co innego...jestem na końcu.. najlepiej jeździ mi się po warszawie tylko hamulce są za słabe

Ogarnij się chłopcze, sam się tu zachowujesz, jakbyś rozumy pozjadał. Tylko nie z tych głów, co trzeba.

Opublikowano
chłopcze JASIU CZY COŚ CI NIE PASUJE????? Ja podchodzę do tego jak wy!!!!!!!!!!!!!!! Ktoś wjeżdża mi na schemat to ja jemu... leje na to co myślisz bucu!! napisałem chłopakowi prawdę o e30 i Celice więc sam się ogarnij bo ja w wojsku byłem i nadal pracuję wiec nie mam problemów...!!!
Opublikowano
chłopcze JASIU CZY COŚ CI NIE PASUJE????? Ja podchodzę do tego jak wy!!!!!!!!!!!!!!! Ktoś wjeżdża mi na schemat to ja jemu... leje na to co myślisz bucu!! napisałem chłopakowi prawdę o e30 i Celice więc sam się ogarnij bo ja w wojsku byłem i nadal pracuję wiec nie mam problemów...!!!
jak byłeś w wojsku to zapewne znasz zasady i regulamin więc dawno po capstrzyku czas już spać ,ja też służyłem w wojsku w czasie kiedy Ty śmigałeś do podstawówki i pamiętam że staremu żołnierzowi kocina nie podskakiwał .Daruj sobie teksty w stylu "leje na wszystkich" wielki facet z Ciebie skoro wszystkich z góry traktujesz no chyba że jesteś generałem wtedy jestem w stanie zrozumieć.Co do problemów to w wojsku obowiązywało powiedzenie "problemy i żale po wejściu na fale " Ty na fale się nie załapałeś to po co się unosisz?
Opublikowano

I co się jątrzysz? Twoje rady są równie przydatne, jak grzebień łysemu, wypisujesz bzdury a gdy ktoś cię poprawia, to zamiast podjąć rzeczową dyskusję pieklisz się jak smarkacz, któremu ktoś zabrał lizaka. Na dodatek brakuje ci kultury. EOT z mojej strony, o ile wiesz, co to oznacza.

Opublikowano
:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :hand: :hand: :hand: :hand: :hand: :hand: :hand: :hand: :hand: :hand: :hand: :hand: :hand:
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.