Skocz do zawartości

jakie zimowki? zmienic na zime felgi na 16?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Podajcie prosze swoje sprawdzone typu zimowek. Zastanawiam sie czy kupic po prostu komplet np Dunlop SP WINTER SPORT M3 za 2k pln, czy dolozyc 1k do np Continental ContiWinterContact. Macie jakies doswiadczenia czy warto dokladac ten 1k (no powiedzmy 800pln).

Druga sprawa to rozmiar. Auto jezdzi na 17, czy wymieniacie na zime na 16 alu lub stalowe? Nie chodzi mi o oszedzanie tych 17 a jedynie prowadzenie auta w zime, wiadomo ze na wezszych oponach jest lepsze.

Mariox.

Opublikowano
Witam,

Podajcie prosze swoje sprawdzone typu zimowek. Zastanawiam sie czy kupic po prostu komplet np Dunlop SP WINTER SPORT M3 za 2k pln, czy dolozyc 1k do np Continental ContiWinterContact. Macie jakies doswiadczenia czy warto dokladac ten 1k (no powiedzmy 800pln).

Druga sprawa to rozmiar. Auto jezdzi na 17, czy wymieniacie na zime na 16 alu lub stalowe? Nie chodzi mi o oszedzanie tych 17 a jedynie prowadzenie auta w zime, wiadomo ze na wezszych oponach jest lepsze.

Mariox.

W poprzednim aucie ( audi A6 :D ) jezdzilem na 16 wlasnie tym modelu continentala i uwazam ze nie warto. Powyzej 140 km/h odczuwalne byly drgania na kierownicy. Kolega mial ten sam model i romiar opon tez w A6 tylko w najnowszej budzie i mial ten sam objaw.

Niby w drugim sezonie po zalozeniu chamskich ciezarkow wywazajacych bylo ok, ale niesmak pozostal i teraz szykuje sie wlasnie na DUNLOPA lub GOODYEARA.

POZDRO

Opublikowano

Polecam opony Nokian WR G2, są po prostu najlepsze wg. wielu opinii użytkowników, ja również założyłem te opony i potwierdzam. Jak chcesz to wrzucę link do testów. Jedyna ich wada to taka że nie idzie za bardzo bączków pokręcić - tak trzymają się asfaltu. Tanie i porządne.

Założysz 16" będzie większy komfort.

Chciałem sobie zafundować 205 zamiast minimalnego 225 z takiego samego rzekomego przekonania że węższa = lepsza. Oponiarz stwierdził że nie powinienem schodzić poniżej 225 i tym samym podnosić profilu w aucie o takim ciężarze i mocy bo mogę być niemiło zaskoczony pogorszeniem się stabilności. Powiedział też że kontrola trakcji ma wspomóc rozum a nie go zastąpić - to tak na marginesie.

Opublikowano
Witam,

Mariox.

Mialem kiedys w MB (tez RWD i >200KM) te Dunlopy i byly OK. W sumie nie moge ich odradzic...

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
W kwestii Dunlopów M3 Wintersport to są to chyba niezłe opony, skoro BMW je zaleca na zimę. Są w najnowszym katalogu akcesoriów Zima 2008/2009. Ja takie kupiłem w rozmiarze 225/50/17 RSC w komplecie z oryginalnymi felgami, ponieważ jestem przeciwnikiem przeżucania samych tylko opon.
Opublikowano

Oleg, ile zaplaciles za ten zestaw felg i opon? Pytam troche z ciekawosci, bo raczej rozwazam zakup 18 na lato 2009 i jeszcze jedne 17 w moim przypadku raczej nie wchodza w gre. Co do RSC to swietny wybor, obecnie jezdze na takich oponach i juz kilkukrotnie udowodnily swoja wartosc.

Mariox.

Opublikowano

W ASO taki zestaw kosztuje 5600zł, ja kupiłem taniej bo mam starszy wzór felg, którego nie ma w katalogu na ten rok. No i od tej ceny odejmij jakieś zniżki i nie wychodzi tak tragicznie :D Ja też planuje na następny sezon 18 cali, albo zwykłe opony do moich SS 122, bo felgi które mam są mocne i wystarczająco szerokie (8"). Pożyjemy, zobaczymy. pozdrawiam

P.S. Dla zainteresowanych M-packiem. Lepiej zakładać w zimę najnowsza cena w ASO to 4490zł+lakierowanie i montaż.

Opublikowano

P.S. Dla zainteresowanych M-packiem. Lepiej zakładać w zimę najnowsza cena w ASO to 4490zł+lakierowanie i montaż.

W ebayu niemieckie ASO BMW sprzedaje to za cos kolo 900€.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

W ebayu niemieckie ASO BMW sprzedaje to za cos kolo 900€.

Jak to w niemczech, zawsze taniej :D

Opublikowano
Witajcie. Wczoraj napisalem zapytanie do Foty w Gdyni, w sprawie kompletu 16tek zimowek. Odeslal mnie do strony internetowe bmw.pl.Zaznaczajac,iz zimowe komplety beda oferowane po 1pazdziernika. Troche kiepska ta stronka bo nie ma cennika. Interesuja mnie tylko 16tki. Jesli ktos ma sprawdzone zrodelko i jest zadowolony z zakupu i rabatu to prosze o namiary. Dziekuje.
Opublikowano
Już dawno jest taki sam katalog, ale na zimę. I cena 16-stek do e60 to 1219zł/sztuka. Felgi to Radial Spoke 50, a opony Pirelli Sotto Zero
Opublikowano

witam

Ja zamówiłem sobie fulda KRISTALL SUPREMO 245/45r17 tyle że nie run flat,zobaczymy jak się będzie spisywała .

hej

Opublikowano
witam

Ja zamówiłem sobie fulda KRISTALL SUPREMO 245/45r17 tyle że nie run flat,zobaczymy jak się będzie spisywała .

hej

Jeździłeś już na czymś takim w zimę? Nie uważasz, że jak na tą porę roku to taka guma jest za szeroka?

Opublikowano
witam

hej

jezdzilem na tych oponach w rozmiarze 205/55/16 w fordzie mondeo 2003 tdci i byly ok, ale nie wiem czy skusze sie na te kapcie do e61 ....

Opublikowano
witam

hej

Jeździłeś już na czymś takim w zimę? Nie uważasz, że jak na tą porę roku to taka guma jest za szeroka?

pierwszy raz będę miał takie laczki w zimę :D .Sprawę przemyślałem,nie jeżdżę wyczynowo(chociaż 500 Nm zobowiązuje :D ),dojazdy do domu i do pracy mam utwardzone ,raz w roku jeżdżę na narty,myślę że ta opona będzie optymalna na moje potrzeby.Nie ukrywam że poważnym argumentem była cena ok.540zł za szt.

hej