Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tematów jest faktycznie sporo na ten temat ;] ale nie doszukałem się nich sprawy filtrów.

Otóż chcę wymienić olej silnikowy i nie wiem jakiej firmy kupić filtry, nie chciałbym kupić sugerowanych przez mechanika (syfów). No i w sumie to nie wiem ile ich jest, dwa?

Druga sprawa to olej. Autko ma 194 tkm na liczniku, więc pewnie ma trochę więcej, i teraz pytanie Castrol EDGE? (5w40), czy jakiś part syntetic Castrol Magnatec?(5w40,10w30)? naprawdę nie wiem, na stronie castrola zaleca Edge Sport 0W-40 ;/

Edge 5W-30 będize dobry?

No i nie wiem jakim olejem był zalany wcześniej ;/

Opublikowano
olej możesz dać syntetyk o ile nie był zalany mineralnym, dla bezpieczeństwa możesz zalać półsyntetykiem i też bedzie dobrze. Miałem podobny dylemat dałem mobila 10 w 40 przejechałem 10 000 km i jest naprawdę dobrze, silniczek chodzi cicho a olej po takim przebiegu nie jest az taki brudny, ale zmieniam za miesiac. Filter jest jeden, olej 10w40 mieści się w normach jakie podawało bmw dla e39 sprzed liftu.
Opublikowano
A co sądzicie o oleju Quaker State Synquest Fully Synthetic 5W-40? Przy najbliższej wymianie oleju mam zamiar zalać silnik tym olejem.
Opublikowano
mam zalany Orlen Platinum 10/40. Filtr Boscha (jak i wszystkie inne). Po 8 kkm olej czysty (jak na te kilometry). Silniczek chodzi cichutko, rowno. Olej polecil mi jeden z zaufanych serwisantow jako bardzo dobry i sprawdzajacy sie w BMW... poki co zdanie jego podzielam. Olej wymieniam zawsze co 9500-10 000 km

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
No nic, Magnatec 10W40 wpadnie do mojej buni, nie mam pewności co było wcześniej, nie będę ryzykował,

nie jestem pewien ale lepiej nie zalewaj magnateciem a mobilem 10 w 40. Słyszaem wiele niepochlebnych opinii o magnatecu. Absolutnie nie chcę wywoływać kolejnej wojny.

Opublikowano
hmm a co Valvoline 10W40 będzie lepszy? - cenowo nawet o 2 zł tańszy od Magnateca u mnie w hurtowni...

To jeszcze Ci zostanie na pół litra... benzynki ;)

Opublikowano
każdy olej będzie dobry o ile nie kupisz go na allegro :lol: Nie mówię, że wszystkie to podróby, ale łatwo się naciąć. Ostatnio przy wymianie nie skasowałem inspekcji, powiedzcie mi mniej więcej po ilu kilometrach należy wymienić według inspekcji ? Tzn po ilu kilometrach schodzi na czerwone pole z zielonych. Wiem, że to zależy też od sposobu jazdy, a jak wygląda u was ?
Opublikowano
[...]nie wiem jakiej firmy kupić filtry, nie chciałbym kupić sugerowanych przez mechanika (syfów)[...]?

Syf = filtr, przy którego zakupie i sprzedaży Tobie mechanik ma maksymalną marżę :twisted2:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
jest nalany magnatec 10W40 i filtr knecht, na razie chodzi równo ale to dopiero 500 km więc zobaczymy. Dziwne bo inspekcje udało się skasować tylko z pomaranczowego i czerwonego klocka, więc zostało 5 zielonych, to tak ma być? - czy stopniowo powinny się uzupełniać?, hmm