Skocz do zawartości

bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale przecież większość mineralnych spełnia odpowiednią normę VW, więc do skody się nadaje. W ASO nie mają olejów niezalecanych do danego modelu. Kto Ci powiedział, że ten olej nie nadaje się do tego silnika? W książce serwisowej masz napisane wymiana oleju w silniku. Oni mają dopilnować, żeby wlano ZALECANY olej.

Mamy na flocie Toyoty Auris które od nowości śmigają na mineralnym - żeby było taniej.

Przecież to tylko klasa SAE - lepkość oleju. Tabele ich stosowania są podane w instrukcjach obsługi i obejmują też 15W40, zwłaszcza w Skodach. Można wlać 0W40, można 15W40, byle spełniał normę VW, jeden droższy, drugi tańszy, ale nie wlali Ci złego oleju...

Stać i patrzeć można, ale z tego co pamiętam trzeba za to zapłacić ;)

• Odpowiedzi 56
  • Wyświetleń 7,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dobra normy normami ale wytłumacz poco w nowym aucie wlewać taki olej? Czy niemilej będzie mu się pracowało na oleju syntetycznym który wiadomo że właściwości smarujące i czyszczące ma o wiele lepsze?
Opublikowano
Dobra normy normami ale wytłumacz poco w nowym aucie wlewać taki olej? Czy niemilej będzie mu się pracowało na oleju syntetycznym który wiadomo że właściwości smarujące i czyszczące ma o wiele lepsze?

Koledz spokojnie. W nowych autach stosuje sie mineralny w okresie docierania (pierwsza wymiana np po 3tys) i potem przejscie na syntetyczny. Jest to uwarunkowane wzgledami ekonomicznymi (szkoda dobrego oleju)

A olej mineralny w wielu wypadkach moze z powodzeniem zastapic syntetyczny (silniki pracyjace w lekkich warunkach). Skoleii duzo oleji syntetycznych (a raczej ich dodatki) powstało dla nowoczesnych silników i z tego wzgledu nie zaleca sie stosowania ich w starych konstrukcjach.

Xdrive

Koder

Opublikowano
Jak pracowałem w Skodzie to masa ludzi w benzynowych Fabiach przywoziła swój filtr filtrona i olej Castrola 15W40, poza tym z dystrybutorów oleju na serwisie najwięcej schodziło i najczęściej trzeba było wymieniać beczki z mineralnym. W Polsce większość samochodów jeździ na mineralnym, wiele ludzi ma przekonania do tego oleju, i jeździ na nim nawet w kilkuletnich samochodach.
Opublikowano
wcale mnie nie dziwi że wam mineralny schodził skoro skoda to auto flotowe,a każda firma idzie po kosztach leje co popadnie bo auto robi 100tys i biorą następne.Oni się nie martwią jak często i co było wlewane,to będzie zmartwienie następnego własciciela.Zgodzę się że większość jezdzi na mineralnym bo najwięcej aut w Polsce ma 6-10 lat.Do swojego auta mimo że ma 12 lat leje 5w-40 i na razie z tego oleju jestem najbardziej zadowolony,a próbowałem róznych.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Mój samochód ma 21 lat. Był wlany oczywiście mineralny, bo wbrew temu co pisze się na forum o silnikach BMW, zwłaszcza M40, i tak spora część, jak nie większość jeździ na minerale. Teraz mam półsyntetyk Magnateca i ogolnie to różnicy nie widzę - zimny olej rano jest tak samo gęsty i tworzy tak samo grubą warstwę na bagnecie. Jedno licho, byle olej ten był dobrej jakości, było go dość i żeby przesadnie nie przeciągać okresów między wymianami.

Choć z tym ostatnim różne, bo mam kolegę który już masę samochodów miał i w żadnym oleju nie wymieniał i nie miał problemów z silnikami.

Opublikowano

Koledz spokojnie. W nowych autach stosuje sie mineralny w okresie docierania (pierwsza wymiana np po 3tys) i potem przejscie na syntetyczny. Jest to uwarunkowane wzgledami ekonomicznymi (szkoda dobrego oleju)

A olej mineralny w wielu wypadkach moze z powodzeniem zastapic syntetyczny (silniki pracyjace w lekkich warunkach). Skoleii duzo oleji syntetycznych (a raczej ich dodatki) powstało dla nowoczesnych silników i z tego wzgledu nie zaleca sie stosowania ich w starych konstrukcjach.

Tylko ze zalali mineralny juz po paru wymianach syntetycznego. Wiec to niebyla pierwsza wizyta ASO