Skocz do zawartości

gumy usztywniajace

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. chcialbym u siebie wymienic gumy usztywniajace na sprezynach. znalazlem cos takiego http://moto.allegro.pl/item422915701_gumy_usztywniajace_zawieszenie_najtaniej.html i nie wiem jaki rozmiar kupic, czy:

I - średnica 10cm, wysokość 3cm

II - średnica 14cm, wysokość 3,5cm

III - średnica 16cm, wysokość 4,5cm

moje bmw to e34 520i z fabrycznym zawieszeniem.

pozdr

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano

do przednich sprezyn kup te najgrubsze bo inne sie szybko niszcza. guma parcieje, peka itd.

na tylne sprezyny kup te najmniejsze bo jest problem z ich wcisnieciem miedzy zwoje.

Opublikowano

Nie wydaje ci sie że tuning za 3pln jest wart swojej ceny? :duh:

Po co ci te gumy?:shock:

Nie lepiej jakieś naklejki kupić - pitbul, rieger tuning czy coś.... Myślę że sie lepiej sprawdzą w kwestii ulepszania zawieszenia.:lol:

Wojtek

Brot Mit Wurst
Opublikowano

Witam!!!

Nie wiem jak z przodem, ale na tył kup te najmniejsze I - średnica 10cm, wysokość 3cm, bo z innymi będzie problem z wciśnięciem, kupiłem niedawno trochę grubsze i niestety nie weszły:/ Ale dwa dni temu zakupiłem właśnie te które pokazujesz i już do mnie idą więc mogę Ci niedługo napisać czy pasują i jak się sprawują:) Zobacze odrazu jak z przodem. Ja je akurat kupiłem nie jaku tuning, ale za sprawą iż siada mi delikatnie czasem tył-mam butle gazową 80 litrów, więc jak zatankuje do pełna, ludzi wezmę to mi trochę przysiada i chce sprawdzić czy takie gumy pomogą.

B-okiem M-ożna W-chodzić

Moja bawarka:

http://polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/41749

Opublikowano

kiedy ja kupowalem do swojej (524td 89rok sedan) to koles z allegro doradzil na tyl rozmiar I a na przod rozmiar II.

ale i tak nie ma efektu, trzeba wsadzic ze 3 sztuki zebyc cos odczuc ; ] moje ledwo co weszly a w czasie jazdy sie zagubily... ; p

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano
  • Autor
Nie wydaje ci sie że tuning za 3pln jest wart swojej ceny? :duh:

Po co ci te gumy?:shock:

to nie jest zaden tuning!!!!! moje gumy sa juz zuzyte i tak jak lechue34 tez mi siada tyl wiec chce zakupic nowe i zobaczyc czy to cos da. ja chce tylko na tyl i sprobuje wsadzic po dwie na str.

p.s. lechue34 daj znac jak ci przyjda i czy pasuje.

pozdr

Opublikowano

Alti, czytaj dokładnie. czy było wspomniane ze to ma byc uzyte jako tuning ? :duh:

wwwrona, po jednej gumie spokojnie mozesz wkladac na tyl bo masz tam cienkie zwoje i jedna guma zwinie sie na okolo tworzac wizualnie tak jakby dwie byly wlozone.

Jak wlozysz po 2 gumy to nie wiem czy beda wogole pracowac sprezyny.

roznica jest jeszcze w wysokosci wkladania ich w sprezyny.

Opublikowano
Prawda zwoje sa cieńkie, po dwie na strone tez mi się wydaje że za dużo, ale nawet gdyby je dać po dwie to bendą jeszcze pracować-chodż pewnie bendą bardzo słabo tłumić. Jak mi przyjdą to potestuje bo wziołem 4 sztuki:D Jak jest właśnie z wkładaniem tych gum w zwoje sprężyny?? Bo słyszałem, że w zależności od miejsca w jakim się je da, mozna uzyskać rózną charakterystyke???

B-okiem M-ożna W-chodzić

Moja bawarka:

Opublikowano

wwrona dziś dostałem gumy i odrazu założyłem, pasują idealnie i trzymają dobrze. Jak bendziesz je zakładał to posmaruj całe olejem to wtedy wejdą bez problemu(ja je polałem olejem roślinnym z biedronki hehehhe innego niemiałem pod ręką:D) Efekt zamierzony jest bo tył się podniósł i teraz stoi równo tak, jak chciałem. Co do przodu to faktycznie trzeba rozmiar wiekszy bo te są za małe i wylatują. Ja dałem na tył po jednej na strone i tyle mi wystarczyło, choć mozna i dwie bez problemu. Narazie jeszcze nie jeżdziłem z tymi gumami, ale jak potestuje to dam znać jak ten patent się zprawuje podczas jazdy.

Pozdro

B-okiem M-ożna W-chodzić

Moja bawarka:

Opublikowano

zapomnialem ze ja mam obnizone sprezyny wiec po 2 gumy to za duzo u mnie.

wkladalem te gumy jak mialem felgi z niskim ET okolo 4 i cale kola wystawaly mi 1cm poza blotnik, gumy uratowaly mi opony. teraz mam felgi o normalnym ET 20 wiec kolo sie lekko chowa pod rant blotnika i gum nie potrzebuje.

Opublikowano
  • Autor
ok to ja skladam zamowienie i czekam na paczke. jakbyscie sie cos dowiedzieli o miejscu w ktorym je najlepiej sie umieszcza dajcie znac. pozdr

Opublikowano

wwwrona, chodzi o to ze jak masz jedna gume i jedna sprezyne a chcesz aby beemka byla podniesiona najwyzej jak mozna to gume zakladasz w najnizsze partie zwojow.

jak jezdzisz z pelnym obciazeniem( 5os) tylko raz na jakis czas a na codzien zawsze sam to wkladasz ja po srodku.

Opublikowano

Wielki szacunek dla kolegi ALTIEGO panowie skoro auto wam siada to czas na nowe spręzyny a nie na wciskanie jakiegoś syfu który napewno niekorzystnie wpłynie na amortyzowanie

:nienie:

Obecnie E36 325 touring

Kiedyś E36 325 coupe

E39 535

Opublikowano
  • Autor
Wielki szacunek dla kolegi ALTIEGO panowie skoro auto wam siada to czas na nowe spręzyny a nie na wciskanie jakiegoś syfu który napewno niekorzystnie wpłynie na amortyzowanie

:nienie:

jak mi auto bedzie siadac to wymienie, narazie mi sie stare gumy zuzyly i chce wsadzic nowe. moze i syf ale z tym niekorzystnym wplywem to chyba przesadziles

Opublikowano
a co, charakterystyka i praca sprężyn jest OK?
PawełH
Opublikowano
jeśli sprężyna jest ok to żadne gumy nie sa potrzebne

Obecnie E36 325 touring

Kiedyś E36 325 coupe

E39 535

Opublikowano
  • Autor
sprezyny sa ok ale mialem zalozone gumy ktore popekaly wiec zamowilem nowe.

Opublikowano
ale chlopak napisal ze tylko po jednej i w dodatku na tyl potrzebuje wiec co za problem. pogorszy to cos? napewno nie !
Opublikowano
Daj spokój z tymi gumami to jest dobre do poloneza. Założyłem to jak jechałem Kraków-Sycylia na doładowanym aucie w poprzedniej 535i. Nawet nie wiem kiedy je zgubiłem, chyba gdzieś przed Wadowicami :lol:
Opublikowano
Chłopaki ja np. tych gum nie włożyłem bo mi się sprężyny skończyły itp. tylko z powodu dodatkowego obciążenia tak jak chce wwwrona zrobić, żeby je wzmocnić(tzn. butla z gazem po zatankowaniu na full ok. 80 l) więc jest rocheę tego+komlet pasażerów i bagaż wiec sumuje się trochę masy:D Wiem, że BMW seryjnie nie wkladalo gum w sprężyny, ale seryjnie też nie montowało gazu więc jedno jest następstwem drugiego:P Jak będzie się zobaczy, każdy ma jakieś doświadczenia i każdy musi się o niektórych rzeczach przekonać.

B-okiem M-ożna W-chodzić

Moja bawarka:

Opublikowano
  • Autor
czekam na te gumy, sciagam zuzyte, zakladam nowe. jak to bedzie wygladac to sie okaze, zaszkodzic nie zaszkodzi a jak pogubie to trudno.

Opublikowano
Daj spokój z tymi gumami to jest dobre do poloneza. Założyłem to jak jechałem Kraków-Sycylia na doładowanym aucie w poprzedniej 535i. Nawet nie wiem kiedy je zgubiłem, chyba gdzieś przed Wadowicami :lol:

Polonez ma resory piórowe :mrgreen:

To cosik musiałeś je źle założyć, albo jakieś trefne trafiłeś. Ja w poprzednim autku miałem takie gumy zamontowane ok. dwóch lat i nie pogubiłem.

Opublikowano
Polonez ma resory piórowe :mrgreen:

To cosik musiałeś je źle założyć, albo jakieś trefne trafiłeś. Ja w poprzednim autku miałem takie gumy zamontowane ok. dwóch lat i nie pogubiłem.

Nie wiedziałem, że z przodu też :twisted2: założyłem je na farta na czas podróży. Nigdy więcej tego nie zrobię bo jest to dla mnie bez sens.

Opublikowano

Nie wiedziałem, że z przodu też :twisted2: podróży.

:duh: i tu mnie masz.

Ale dyskusja dotyczyła tyłu :D

Ja u siebie też założyłem na wyjazd i tak się zostały na dwa lata. Sam byłem zdziwiony że się uchowały tyle czasu.