Skocz do zawartości

Wymiana mechanizmu opuszczania szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Muszę wymienić mechanizm opuszczania szyby (prawy tył) i mam w związku z tym pytanie : jak odkręcić gorną śrubę (torks, nie ma do niego dostępu bo szyba go zasłania)?. Czy trzeba do tego wyjmować szybę, a jeśli tak, to jak ją wyjąć?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba wyjąć szybę.

Robiłem to u siebie i nie jest to bardzo kłopotliwe.

Ale ja mam touringa i nie wiem jak ta czynność wygląda w sedanie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Nie trzeba wyjmować szyby. Zdejmujesz chromowaną listwę tę od zewnątrz (trzeba ją delikatnie podważyć) i albo płaskimi kleszczykami odkręcasz albo śrubokrętem i młotkiem :)
Opublikowano

Nie do końca podoba mi się perspektywa odkręcania tej śruby młotkiem i śrubokrętem, ale dzięki za odpowiedź. Czy możecie opisać, jak się wyjmuje szybę (domyślam się, że górą, ale nie wiem, jak zdjąć listwy, które idą wokół szyby, a nie chciałbym czegoś połamać).

Dzięki

Opublikowano
jak już pisano wyzej absolutnie szyby nie ma potrzeby wyjmowania. Zmieniałem już kilka razy. Stosuję do tego klucz płaski z treszczotką. Owszem jest troszke mocowania się z tym zwłaszcza przy skręcaniu ale do zrobienia. Brzydkie ale prawdziwe powiedzenie mówi: "masz łeb i h.. to kombinuj" Oczywiście bez brania do siebie to tylko powiedzenie. Pozdrawiam i życze powodzenia a napewno się uda.
Opublikowano

też nie wyjołem szyby

wsadziłem samą końcówkę ze zestawu kluczy i na to kluczyk płaski (chyba 6mm) a jak się popuści to u mnie szło wykręcić palcami

jedynie przy montażu śrubę wymieniłem na zwykłą M6