Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 523i e39 98r. od paru m-cy wiec dużo rzeczy jeszcze nie wiem...

... i mam pytanie, pokazal mi sie komunikat: check coolant level,

i nie wiem ile tego plynu chłodniczego ma byc, w zbiorniku wyrównawczym było na dnie, wiec rozpocząlem dolewanie i od razu wyjechał mi taki patyk do góry ponad zbiornik(ok. 4cm).

Prosze o porade ile ma być tego plynu i czy lepiej zmienić całość, czy dolać? i jakiej firmy polcacie?

A wogole jakoś strasznie mi szumi silnik, zwłaszcza przy podjazdach pod górę, wiecie moze co to oznaczać?

Opublikowano

Ja u siebie dolewam aż ten patyk w zbiorniczku jest na równo z tym kołnierzem co nakręcasz korek i wszystko gra

Pozdrawiam

SEX JEST JAK BMW RADOSC Z JAZDY :-)
Opublikowano
Jest tak jak pisze Pete: prawidłowy poziom to jak na zimnym silniku patyk jest na równi z płaszczyzną otworu wlewu, ale jak trochę wystaje to nie problem...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Wg. napisu na chłodnicy ten patyk może wystawać chyba 2-3cm, trzeba by sprawdzić. Zalać najlepiej koncentrat BMW do chłodnic aluminiowych, koszt w ASO ~23zł za 1l. Do chłodnicy wchodzi 10.5l, ale łatwo wszystkiego nie spuścisz. Ja też nie wiedziałem co wcześniej było wlane, więc przepłukałem 3 razy obwód zwykłą wodą destylowaną, dopiero później zalałem koncentrat + woda destylowana 1:1.
Opublikowano

Chodzi mianowicie o ta kreskę na zbiorniczku wyrównawczym na zimnym powinno byc rózno z tą kreską albo około 1-2 cm powyżej też nic sie nie dzieje.

PS Do kolegi który płukał układ, jak to robiłeś woda destylowaną wlewales rozgrzewales autko i spuszczales potem jak sie ostudzi czy jak??? moze jakimś szlaufem pod cisnieniem??

Opublikowano
Spuszczałem stary płyn (znaczy mechanik), zalewałem wodą destylowaną, jeździłem 1 dzień, znowu zlewałem i tak ze 3 razy. Dopiero później zalałem koncentrat. Myślę, że większość wcześniejszego płynu spuściłem, część na pewno została. Tak mi doradził mechanik i tak zrobiłem :)