Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli w E60 nie ma wyłącznika to rzeczywiście zonk... widać w BMW bezpieczeństwo stoi na pierwszym miejscu... A jak masz zamiar wozić dzisiusia to polecam środek tylnej kanapy... tam mu będzie najbezpieczniej. Jeśli chodzi o miejsce pasażera z przodu, to jest to najbezpieczniejsze miejsce - kierowca odruchowo "chroni" własną dupę... nawet kosztem najbliższych którzy siedzą obok... Uwierz, że tak na prawdę jest...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Hello. Zamierzam wozic dzidziusia w foteliku na przednim siedzeniu tylem do kierunku jazdy. Jak wylaczyc poduszke czolowa pasazera?

Mi sie wydaje, ze sie nie da. Ja od 6 miesiecy tez mam malego pasazera na pokladzie, wiec kupilem podstawke pod Isofix i odpowiedni fotelik. I uwazam, ze to jest najlepszy pomysl.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Jeśli dobrze pamiętam to w instrukcji można się dowiedzieć jak dezaktywować poduszkę z przodu. Chyba wiąże się to z wizytą w ASO.
Opublikowano

Witam

Przeciez poduszki sa nieaktywny dopoki nie usiadzie osoba powyzej X kilogramow, wtedy dopiero system poduszek sie aktywuje automatycznie i dlatego nie ma recznego odlaczenia poduch(po to jest ta mata pod siedzeniem) jak ktos siada na miejsu pasazera i wazy te X kilo to kontrolka od pasow sie zapali. Czy jestem w bledzie :?:

pzdr

Opublikowano
Jeśli chodzi o miejsce pasażera z przodu, to jest to najbezpieczniejsze miejsce...

Chyba najniebezpieczniejsze...

Oczywiste, że najniebezpieczniejsze :mrgreen: ... pośpiech :mrgreen:

Jedyne

Opublikowano
Witam

Przeciez poduszki sa nieaktywny dopoki nie usiadzie osoba powyzej X kilogramow, wtedy dopiero system poduszek sie aktywuje automatycznie i dlatego nie ma recznego odlaczenia poduch(po to jest ta mata pod siedzeniem) jak ktos siada na miejsu pasazera i wazy te X kilo to kontrolka od pasow sie zapali. Czy jestem w bledzie :?:

pzdr

Mata matą, ale nie ma sygnalizacji, czy system "wie", że ktoś siedzi, czy nie... Zamontujesz fotelik w przekonaniu, że z dzieckiem waży mniej niż limit maty, dociągniesz pasem i się okaże, że już nacisk wyjdzie większy... Ty będziesz żył przekonaniem, że poducha jest odłączona, a samochód, że powinien odpalić poduszkę przy kolizji... A skutki przy foteliku ustawionym tyłem do kierunku jazdy mogą być opłakane...

Jedyne

Opublikowano
Widze Panowie,ze nie polecacie wozenia niemowlaczka na przednim miejscu. Troszke to nieporeczne wozic z tylu maluszka jeszcze tylem do kierunku jazdy. Lada dzien moje dziewuchy beda wypisane ze szpitala. Co za tym idzie zaopatrzylem sie juz w fotelik-nosidelko i zamocowalem na tylnym siedzeniu. Tylko jak to bedzie,kiedy bede podrozowal sam z malenstwem-nawet nie bede mial jej na oku. :cry2:
Opublikowano
Mata matą, ale nie ma sygnalizacji, czy system "wie", że ktoś siedzi, czy nie... Zamontujesz fotelik w przekonaniu, że z dzieckiem waży mniej niż limit maty, dociągniesz pasem i się okaże, że już nacisk wyjdzie większy... Ty będziesz żył przekonaniem, że poducha jest odłączona, a samochód, że powinien odpalić poduszkę przy kolizji... A skutki przy foteliku ustawionym tyłem do kierunku jazdy mogą być opłakane...

Bez przesady to jest co najmniej obciazenie rzedu 50-60 kg. Jesli mata wykryje ze ktos usiadl to kontrolka pasow sie zapali ze sa nie zapiete.

Opublikowano
Widze Panowie,ze nie polecacie wozenia niemowlaczka na przednim miejscu. Troszke to nieporeczne wozic z tylu maluszka jeszcze tylem do kierunku jazdy. Lada dzien moje dziewuchy beda wypisane ze szpitala. Co za tym idzie zaopatrzylem sie juz w fotelik-nosidelko i zamocowalem na tylnym siedzeniu. Tylko jak to bedzie,kiedy bede podrozowal sam z malenstwem-nawet nie bede mial jej na oku. :cry2:

Dzieci mają to do siebie, że jak jadą w aucie to śpią... więc nie martw się tym zbytnio :cool2:

Jedyne

Opublikowano
Bez przesady to jest co najmniej obciazenie rzedu 50-60 kg. Jesli mata wykryje ze ktos usiadl to kontrolka pasow sie zapali ze sa nie zapiete.

Jesteś w błędzie: myślę, że u sąsiadów dziecko może jeździć na przednim fotelu od wieku około 10-12 lat... Jaka część populacji naszego społeczeństwa w tym wieku waży 50-60 kg :mrgreen:??? Uważasz, że BMW ryzykowałoby nie zapewnienie bezpieczeństwa tym lżejszym, którzy już mogą podróżować z przodu, a nie ważą jeszcze 50-60 kg??? Nie pamiętam, ale gdzieś była na forum podana waga "zadziałania" maty wznosząca kilkanaście kilogramów. Policz dziecko 3-4 kg i fotelik, coś koło 6-9 kg...

Nie wiem jak w E60, ale w E39 kontrolka pasów gaśnie krótko po przekręceniu kluczyka, nawet jak ich nie zapniesz...

Jedyne