Skocz do zawartości

Akcyza od 19 lipca!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie da się wykupić AC dla niezarejestrowanego auta

na pewno ?

słyszałem że można wykupić na Vin cały pakiet ubezpieczenia....

• Odpowiedzi 295
  • Wyświetleń 48,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

na pewno ?

Da się ubezpieczyć na pewno. Kumpel z roboty to przerabiał buchnęli mu auto jeszcze nie zarejestrowane spod US.

Trochę czekał ale kasę mu zwrócili.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano

>> słyszałem że można wykupić na Vin cały pakiet ubezpieczenia....

Może jakaś firma ubezpiecza, ale w Centrum Ubezpieczeń Komunikacyjnych (CUK) w moim mieście nie chcieli mi ubezpieczyć, a mają kilkunastu ubezpieczycieli w ofercie.

Artekk
Opublikowano

Przypomnę mój przypadek.

Udałem się do UC z kwotą na umowie xxxx zł.

Na to urzędnik że samochód jest watry yyyy zł.

Na to ja że nie zgadzam się i mogę zapłacić akcyzę od kwoty xxxx zł.

Urzędnik "dobrze ale w ciągu trzech dni trzeba wyjaśnić dlaczego kwota na umowie jest xxxx zł."

Zapłaciłem od kwoty xxxx zł. akcyzę i wydali mi dokumenty że opłaciłem akcyzę.

Opłaciłem w US i zarejestrowałem samochód w Urzędzie Komunikacji.

Po dwóch miesiącach UC nie odpowiedział na moje wyjaśnienie w sprawie.

Ktoś wcześniej napisał że mają na to 2 a później mogą mnie cmoknąć nie powiem gdzie.

Czy jest na forum jakiś prawnik aby to potwierdził.

Na jakiej podstawie na co mam się powoływać ( jakie przepisy) w razie przypomnienia sobie mojej sprawy w UC.

[E34] 525i - 1989

[E32] 730i - 1988

[E32] 740iAL - 1992

[E38] 730iA - 1994

[F32] 430dA - 2015

Opublikowano

na pewno ?

Na podstawie czego chcesz ubezpieczyć auto???

Wątpię aby ktokolwiek ubezpieczył ci samochód niezarejestrowany, bez zaświadczenia o przeglądzie, bez ważnego dowodu rejestracyjnego.

te wszystkie informacje (oprócz VINu ) są zawarte w upowie OC.

pzdr,

Podobnie jest z żółtymi tablicami. Po skończeniu się ważności tablic mimo ubezpiczenia i tak nie można na nich jeździć.

Opublikowano
Można ubezpieczyć na ac i oc auto które jest jeszcze na celnych numerach. Jestem tego najlepszym przykładem bo tak zrobiłem. Jedynym warunkiem jest to, że auto musi już być po pierwszym przeglądzie w kraju.
Opublikowano
Ja natomiast dorzucę taki dylemat. Kupuję samochód na firmę w DE w kwocie netto, np. od autoryzowanego komisu, ASO, (mam euro nip). I teraz akcyza jest liczona od kwoty netto, czy najpierw muszę zapłacić 22% vat i dopiero od tego naliczana jest akcyza?

Akcyze placisz od ceny Eurotaxu w Polsce np

cena auta jest 40tys zl od tego odliczaja ci vat i akcyze i zostaje np kwota 32tyszl i od tego placisz akcyze rachunek juz sie nie liczy jezeli chodzi oczywiscie o naliczanioe akcyzy.

A Vat musisz zaplacic od ceny netto+ kwoata akcyzy =oplata koncowa VAt.

Diesel Forever x5
Opublikowano
Można ubezpieczyć na ac i oc auto które jest jeszcze na celnych numerach. Jestem tego najlepszym przykładem bo tak zrobiłem. Jedynym warunkiem jest to, że auto musi już być po pierwszym przeglądzie w kraju.

Dokładnie tak jest

Tez ten temat przerabiałem :cool2:

Opublikowano

witam

mam takie pytanko, ale tylko do osob które korzystały z czegoś takiego.

Na allegro ( i nie tylko) pojawiły się oferty że ktoś zapłaci za nas opłatę recyklingową w wysokości 150zł zamiast 500zl i bez problemu auto zarejestrujemy,

czy ktoś wie na czym to polega? Gość ma 2 pozytywy za taką aukcje ale żadna z osób z allegro nie odpisała mi na czym to polega.

Podobno trzeba mu przesłać potem jakies dokumenty jeszcze, ale moze ktoś wie o co chodzi?

pozdrawiam

Dlaczego przed warsztatami i serwisami samochodowymi zawsze stoi jedno BMW?

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin

Opublikowano
Firma zajmujaca sie recyklingiem za 150zl zobowiazuje sie w przyszlosci do utylizacji samochodu. Ale z tego co mi wiadomo to tylko daja takie zaswiadczenie jezeli samochod rejestrowany jest na firme zajmujaca sie sprowadzaniem samochodu. Z UK niema problemu, honoruja takie certyfikaty.
Opublikowano

a co w przypadku jeśli firma na przykład zbankrutuje zanim auto bedzie trzeba zezłomować?

albo jesli gośc mi na przykład taki świstek wyda, a ja mam do niego 600km i po wypadku auto bedzie na przykład warte 500zł a transport do niego 3 razy tyle?

Nie wiesz czy wszystkie urzędy takie zaświadczenie honorują?

pozdrawiam

Dlaczego przed warsztatami i serwisami samochodowymi zawsze stoi jedno BMW?

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin

Opublikowano
Wiem ze handlaze wykupuja takie certyfikaty bo ich tylko jeden aspekt interesuje czyli cena :D . Wiem ze na 100% takie cos honoruja w Radomiu. Mysle ze w innych tez honoruja bo wypelniasz swoj obowiazek w mysl ustawy. A co sie stanie jak bedziesz musial zezlomowac go to niemam pojecia. W sumie to ciekawe bo jezeli zaplacisz te 500zl to kazda stacja demontazu ma obowiazek zezlomowac samochod za darmo? A niejest juz tak ze za zlomowanie pare groszy dostaniesz? :doh:
Opublikowano
placisz 500zl. jak bedziesz chcial zezlomowac ten samochod, to tez zaplacisz. nie pamietam konkretnie stawki, w kazdym badz razie wplata 500zl nic tu nie zmienia...
Opublikowano

dobrze bo ja miałem troche szczęścia i bo sprowadziłem swoje 530d 17 lipca a 18 załatwiałem wszystkie formalności bo bym ładnie zapłacił w/g Euro tax'u.

aco do tych 500zł za recykling to każda instytucja musi swoja działke dostać - czyli dosłownie każdy kradnie jak może

to jest poprostu śmieszne

takie rzeczy to tylko w Polsce

Pzdr

BMW - Radość z jazdy

http://i46.tinypic.com/161kd53.jpg

Opublikowano
Też to gdzieś juz widziałem, zamiast iśc w strone europy cofamy sie do afryki. Niedługo zanim kupisz auto, będziesz musiał zgłosić fakt samej chęci kupna, po czym dostaniesz wezwanie na policje w celu przesłuchania skad masz na to kase a jak sie nie wytlumaczysz to ci ją zabiorą. Jeszcze lepszy pomysł na załatnie dziury w budźecie, bo kasa nie została jeszcze wydana i odrazu można ja podjąć od podejrzanego. :) No ale coż zdaje mi się że nasz Słońce Peru chyba niebawem zgaśnie.
Opublikowano
takie rzeczy to tylko w Polsce - taki kraj :mad2:

BMW - Radość z jazdy

http://i46.tinypic.com/161kd53.jpg

Opublikowano
Ktos tu napisał, że mozna kupić OC na żółte tablice, zgadzam się mozna, ale podczas kontroli laweta i tyle, przerabiałem dwa razy. Polcjanci w wrmińsko-mazurskim, nie przepuszczą żadnego auta na żółtych tablicach po terminie/
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
Ktos tu napisał, że mozna kupić OC na żółte tablice, zgadzam się mozna, ale podczas kontroli laweta i tyle, przerabiałem dwa razy. Polcjanci w wrmińsko-mazurskim, nie przepuszczą żadnego auta na żółtych tablicach po terminie/

jeśli masz wykupione OC i zrobiony polski przegląd to może grozić Ci co najwyżej mandat za jazdę nigdzie nizarejestrowanym pojazdem