Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , jestem tu nowy wiec chyle czola dla szanownych forumowiczow :)

kilka dni temu kupilem 535d i jestem bardzo zadowolony z wyjatkiem kilku malych szczegolow.

1. nigdy nie jezdizlem na oponach RF i o ile na autostradzie jest idealnie to na tych bocznych autostradach :wink: jest ciezko, strasznie twardo i na koleinach troche chodzi. przezyl bym to, ale czasami autem jezdzi moja zona, a ona nie uznaje zwalniania na dolach itp.

mysle kupic felgi 17"( 5 grubych ramion z e60 ) i ubrac oponki 225/50lub55R17 - i tu prosze o opinie bo tak jak mowilem jestem tu nowy

kolega ma 16" w 530d ale sadze ze u mnie nie ma szans ze wzgledu na ogromne tarcze hamulcowe no i na walory wizualne.

2. skrzypi mi roleta - jest jakis sposob na nia ?

poza tymi szczegolikami jest super, nie wiem czy sa jakies czule miejsca w tym modelu na ktore trzeba zwrocic uwage i czesciej do nich zagladac ?

Opublikowano
witam , jestem tu nowy wiec chyle czola dla szanownych forumowiczow :)

kilka dni temu kupilem 535d i jestem bardzo zadowolony z wyjatkiem kilku malych szczegolow.

1. nigdy nie jezdizlem na oponach RF i o ile na autostradzie jest idealnie to na tych bocznych autostradach :wink: jest ciezko, strasznie twardo i na koleinach troche chodzi. przezyl bym to, ale czasami autem jezdzi moja zona, a ona nie uznaje zwalniania na dolach itp.

mysle kupic felgi 17"( 5 grubych ramion z e60 ) i ubrac oponki 225/50lub55R17 - i tu prosze o opinie bo tak jak mowilem jestem tu nowy

kolega ma 16" w 530d ale sadze ze u mnie nie ma szans ze wzgledu na ogromne tarcze hamulcowe no i na walory wizualne.

2. skrzypi mi roleta - jest jakis sposob na nia ?

poza tymi szczegolikami jest super, nie wiem czy sa jakies czule miejsca w tym modelu na ktore trzeba zwrocic uwage i czesciej do nich zagladac ?

Ja jeżdżę na Dunlopach 225/50 R17 RSC (runflat) i komfort bardzo dobry, prawie fantastyczny:)

P.S. 535d ma raczej takie same tarcze hamulcowe jak w 530d, gdyż seryjnie również wyjeżdża na siedemnastkach.

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

tez tak myslałem o hamulcach w 535d ale jest inaczej.Dnowinski kupował przy mnie hamulce do swojej i są inne niż w 530d.Oczywiscie cena tez.

hej

Opublikowano
tez tak myslałem o hamulcach w 535d ale jest inaczej.Dnowinski kupował przy mnie hamulce do swojej i są inne niż w 530d.Oczywiscie cena tez.

hej

No to dzięki że mnie poprawiłeś :) Pzdr

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano
P.S. 535d ma raczej takie same tarcze hamulcowe jak w 530d, gdyż seryjnie również wyjeżdża na siedemnastkach.

raczje nie , kolega ma 530d z 2006 i jezdzi na 16tkach, u mnie przy 18tce od zacisku do felgi jest 1 cm, powaznie obawiam sie o 17", o 16tkach nawet nie mysle :naughty:

a jak macie rozwiazany problem z zimowymi kolami ? na 17" ?

Opublikowano

Zimówki mam na feldze "138" czyli 5 ramienna seryjna, także na RF. 225/50/17. Jeszcze nie jeździłem na nich w zimę, ale z takim zestawem wyszły z salonu w DE. Pozdr!

Opublikowano

raczje nie , kolega ma 530d z 2006 i jezdzi na 16tkach, u mnie przy 18tce od zacisku do felgi jest 1 cm, powaznie obawiam sie o 17", o 16tkach nawet nie mysle :naughty:

No to nie wiem jakie Ty masz hamulce:) seryjne 535d potrafi jeździc na siedemnastkach...

Opublikowano (edytowane)
guteg, mysle ze 17tki wejda, ale tarcze sa duze :shock: Edytowane przez camel535d
Opublikowano
Duże? Jak to duże?:D Ja osobiście myślę, że to jest optymalny rozmiar na nasze drogi. 18 i 19 ładniej wyglądają - wiadomo, ale dla niektórych komfort jest ważniejszy, a dla innych wygląd. Ja wybrałem komfort ;)
Opublikowano

u mnie 535d jest z pelnym M pakietem. tarcze sa 330mm (chyba takie jak w M5).

pytanie: czy felga 17" wejdzie? teraz mam 18" 245/40/18 i mam wrazenie, ze ledwo sie miesci...

Opublikowano

wg. ETK tarcze z przodu powinny byc:

530d 324x30

535d 348x36

M5 374x36 (oczywiscie sa seryjnie nawiercane)

Wiec jak widac 530d spokonie moze turlac sie na 16", 535d to juz min 17", a M5 to juz wstyd sie turlac na mniejszych niz seryjne 19".

Pzdr

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
u mnie 535d jest z pelnym M pakietem. tarcze sa 330mm (chyba takie jak w M5).

pytanie: czy felga 17" wejdzie? teraz mam 18" 245/40/18 i mam wrazenie, ze ledwo sie miesci...

Siedemnastki (17'') spokojnie Ci wejdą, nie polecam tylko opon RunFlat są strasznie twarde, aż za twarde i wydają dziwny odgłos (buczą) przy jeździe im wolniej jedziesz tym jest coraz gorzej. Niedługo zmieniam na zwykłe oponki, myślę o założeniu M-pakietu i 18'' zwykłych nie RUNFLATACH ;-)

Opublikowano

Witam

Siedemnastki (17'') spokojnie Ci wejdą, nie polecam tylko opon RunFlat są strasznie twarde, aż za twarde i wydają dziwny odgłos (buczą) przy jeździe im wolniej jedziesz tym jest coraz gorzej. Niedługo zmieniam na zwykłe oponki, myślę o założeniu M-pakietu i 18'' zwykłych nie RUNFLATACH ;-)

Fakt ze run flaty bucza niemilosiernie (18 cali, profil 40 przod i 35 tyl- u mnie) no ale pozostaje kwestia kola zapasowego, no i ze jak zlapiemy "kapcia" to nawet nie zwalniamy tylko jedziemy dalej(mi runflaty juz raz tylek uratowaly- godzina 23. droga jednopasmowa bez pobocza, dookola las :worried: a tu ciach i zlapalem gume :doh: ale bez problemu dojechalem do domu a potem na serwis na wymiane :dance: )

Wiec ma zalety taka oponka ale ma tez wady- po tej przygodzie "w lesie" zostaje przy runflatych, a komfort i buczenie schodza u mnie na dalsza pozycje- nr.1 bezpieczenstwo.

pzdr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
czesc ja tez jestem nowy na forum. jezeli szanowna malzonka nie widzi roznicy miedzy polna droga a asfaltowa to proponuje kupic jej wlasne auto bo 535 na 16 to troche nie pasuje.nawet fabrycznie wychodzi na wiekszych.pozdro.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja mam 245/45/17 RF w 530d i nawet lubię ten szum turlających się gumek. Popieram że bezpieczeństwo ważniejsze. Na zime też kupiłem RF ale 225/50/17.