Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ! Jako ze jestem nowym uzytkownikiem i to moj pierwszy post w sumie, chcialem dodac ze bardo milo mi dolaczyc w koncu do tego grona.

Teraz do rzeczy, otoz pojawil sie pewien problem z moja mala e36. Kupilem samochod w poniedzialek(tego tygodnia) przyjechalem nim do domu (ok300km) wczoraj jezdzilem caly dzien, wszystko bylo w jak najlepszym porzadku. Wieczorkiem natomiast, po krotkiej wycieczce do bankomatu zatrzymalem samochod na parkingu zgasilem silnik, i po powrocie nie chce odpalic.. Tzn. tak jakos "dziwnie" kreci i silnik zachowuje sie tak jakby mial za malo paliwa. Dodam jeszcze ze autko jest w gazie od 3 lat(sekwencja lovato), pracowalo rowno, wszystko bylo ok. Pamietam ze przed calym zajsciem jeszcze, jechalem na benzynie i na parkingu zanim zgasilem samochod przelaczylem spowrotem na gaz i pozniej kicha. Ojciec mowi ze to pomka paliwa, ale jemu tez poszla niedawno i objawy byly troszke inne, tzn. jemu w ogole silnik nie "lapal" a tutaj sa jakies takie odruchy"zycia". Aa no i jest paliwo napewno, okolo 20litrow w baku. Co Myslicie ?

Samochod jest z 93r silnik jak wyzej 320i, przebieg licznikowy to 211tys.

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

a masz prad w auci ?? wszystko swieci tak jak nalezy ??

Musisz szukac wlasnie w pompie paliwa i przewodach paliwowych, znajdziesz pod tylnim siedzeniem, alternator ,aku mozesz tez sprawdzic...mozesz podpiac po inne auto i zobaczyc czy zakreci.

B M W
Opublikowano
Pamietam ze przed calym zajsciem jeszcze, jechalem na benzynie i na parkingu zanim zgasilem samochod przelaczylem spowrotem na gaz i pozniej kicha.

Hmm - jeździsz na benzynie, a jak gasisz, to przełączasz na gaz? Jeżeli chcesz odpalić na gazie, to jasne, że będzie z tym problem - chyba, że jest odwrotnie - jechałeś na gazie i przełączyłeś na benzynę.

W ogóle trochę dziwne, że masz ręczne przełączanie gaz/benzyna.

No i wyglądało by na to, że nie ciągnie ci benzyny z baku - zakładam, że jednak odpalasz na benzynie (a nie na gazie jak napisałeś) - możesz spróbować podpiąć się do pompy i zobaczyć, czy działa - albo chociaż posłuchać, czy chodzi.

Opublikowano

Sproboj tak: Przed przekreceniem kluczyka trzymaj wcisniety przycisk do LPG i normlanie zacznij krecic rozrusznikiem i caly czas trzymaj wcisniety przycisk LPG Jak odpali to znaczy ze cos z benzyna jest.

Sposob ktory opisalem to awaryjne odpalanie auta z sekwencja

Bylo:

E30 316 (M10b18) 86r - sedan

E30 325i (M20b25) 89r - coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 sedan

E36 328i (M52b28) 95r - sedan

E39 540i manual

E36 M3 3.2 sedan

E36 318Ti Compact

E46 330iA Touring

Opublikowano
Po 1 jeżeli jest to sekwencja to jak mogles przelaczyc na gaz skoro sekwencja sama sie przelacza przy odpowiednie tem. silnika. Po 2 pewnie był zalany i tyle. A 1 uwga jest najcenniejsza i ciekawa ??
Opublikowano

Ok odpalilem samochod pierwszy raz za pomoca "walenia w pompke" ;) odpalil na benzynie. Pozniej Mechanik powiedzial mi o tym odpalaniu awaryjnym na gazie, ten sam sposob o ktorym wspomnial Norbi328.

Varrol

Hmm - jeździsz na benzynie, a jak gasisz, to przełączasz na gaz? Jeżeli chcesz odpalić na gazie, to jasne, że będzie z tym problem - chyba, że jest odwrotnie - jechałeś na gazie i przełączyłeś na benzynę.

Chodzi o to ze bawilem sie tym przelacznikiem wczesniej i jest tam opcja taka ze przelacza na gaz przy 2tys obrotow ale mozna to tez wylaczyc, i jezdzic na benzynie. Tak tez zrobilem przelaczylem na benzyne i zapomnialem wlaczyc spowrotem zeby przelaczal na gaz przy tych 2tys. Wspomnialo mi sie na parkingu tuz przed bankiem, wcisnalem ten guzik przegazowalem zobaczylem ze przelaczyl sie na gaz i zgasilem silnik. Chwile pozniej chcialem odjechac z parkingu i nic z tego.

Mechanik powiedzial ze to pompa pewnie, jutro pojade na spokojnie rano i zobaczymy co z tego bedzie, jak na razie autko pali z gazu bez problemowo.

Pozdrawiam i Dzieki Wszystkim za Odpowiedzi.

Marcin

Opublikowano

Witam ponownie,

Dziwna sprawa, otoz wymienilem dzisiaj pompke paliwa z boscha na harta i po przejechaniu okolo 5km pompka zaczęła pracowac dosc glosno. Slysze takie bzzyyyy z prawej strony, jednak nie od srodka tylko jakby z zewnatrz w rejonach baku. Nastepna kwestia to to ze jakby wskaznik pokazuje mi troche wiecej paliwa, tj. bylo okolo 20litrow przed wymiana pompki a teraz jest troche ponad 25litrow.

Opublikowano
tym mechanikom to niewolno wierzyc chyba ze znajomym kto wie czy ci wstawil to harta pompke moze mial jakas inna uzywana i teraz kicha ,mi siadla pompka kupilem z allegro wymienilem sam i dziala jak nalezy.zera odglosow loepiej sobie sprawdz czy napewo dal tego harta
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
Sek w tym ze sam ja wymienilem, hart prosto ze sklepu. Na poczatku bylo ok teraz sie zastanawiam co moglem spierniczyc podczas zakladania.
Opublikowano
mowisz ze teraz ci pokazuje wiecej paliwa wiec moze cos wygieles,od czujnika paliwa to cos dotyka pompki i poprzez wibracje daje takie odglosy ,no i pokazuje wiecej paliwa,umnie natomiast,pokazuje za malo jak wskazowka wejdzie na zero to mam jeszcze okolo 5 litro ,od kiedy kupilem tak mialem wiec sie cziesze bo zawsze wiem ze jeszcze te 5 literkow jest tam
Opublikowano
niewiem najlepiej sprawdz przeciez to glugo nie zajmie
Opublikowano

Bylem sprawdzilem, wyciagnalem pompke jeszcze raz , obejrzalem czy wszystko wporzadku i tak to wyglada.. Wlozylem pompke spowrotem i dalej to samo. Przy okazji podjechal kolega mechanik i mowi zeby sie nie martwic ze one poprostu czasami sa glosne. Sam Odpalil swoj samochod i tez w sumie slyszalem takie bzyczenie tyle ze cichsze.

Jutro maly test bedzie, zrobie troszke kilometrow to sie okaze.

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano
Hej , bylem dzisiaj u mechanika. Mowi zeby sie nie przejmowac, poprostu glosno chodzi. Co mnie zdziwilo jednak to to ze Powiedzial ze jesli jade na gazie to wylaczyc sobie pompe(mam wylacznik) mowi ze bez sensu zeby chodzila. Gdzies czytalem na forum jednak ze nie jest to wskazane. Jednak o wiele przyjemniej zatrzymywac sie i przy otwartych szybach nie slyszec tego bzykopiszczenia ;)
Opublikowano
zapomnialem wlaczyc spowrotem zeby przelaczal na gaz przy tych 2tys.

piersze slysze ze sekwencja przelacza sie przy obrotach

Sprzedam e90 320d 163km , wiecej info na PW

http://files.tinypic.pl/i/00648/l0zon5mzpefi_t.jpg

Opublikowano
witam wszystkich! powiem tak:nasze panie nie cierpią LPG,taka jest prawda i nic się na to nie poradzi!
Klema
Opublikowano
zapomnialem wlaczyc spowrotem zeby przelaczal na gaz przy tych 2tys.

piersze slysze ze sekwencja przelacza sie przy obrotach

kiedy silnik jest cieply nie przelacza mi na gaz ponizej 2-2.5tys obrotow. Instalacja Sekwencyjna Lovato tak jak mowilem w pierwszym poscie.

Wymienilem niedawno tez filtr paliwa, okazalo sie ze niezly syf tam byl, mechanik mowi ze masakrycznie zapchany i ze wcale sie nie dziwi ze ta pompka tak glosno chodzila, mowil ze to w ogole dziwne ze paliwo jakos przechodzilo przez ten filtr...