Skocz do zawartości

wibracje silnika na wolnych obrotach w 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

320d 2000r 136KM...

Mam problem z nadniernymi wibracjami silnika na wolnych obrotach.

Jak tylko musnie sie gaz to silnik chodzi rowniutko nie trzesie.

Przeczytałem ze to moze wtryski i warto zalac specyfik do czyszczenia wtrysków w dieslu firmy STP. Kupiłem, włałem, przejechałem sie jakies 20km, zatrzymuje samochod i o dziwo silnik chodzi elegancko:) niestety... nastepnego dnie chodził juz "normalnie" czyli mocne wibracje...

Co moze byc wkońcu przyczna?

Wtryski a moze poduszki pod silnikiem?

Od czego zacząć?

Dodam ze nie mam problemow z brakiem mocy, czy nierowną pracą na wyzszych obrotach...

Opublikowano
nie wiem jak w e46 ale w e36 w kolektorze dolotowym jest czujnik masy powietrza, u mnie ostatnio był problem z wtyczką która raz kontaktowała a raz nie i objawy tego niekontaktowania były takie ze silnik wpadał w takie wibracje że całym samochodem dość mocno poniewierało.
Opublikowano

W e46 też jest ten czujnik- wiem bo jak czyściłem dolot to sie zastanawiałem po co kable elektryczne do plastikowego dolotu idą :-)

U mnie akurat czujnik był zabrudzony, ale jak go czyściłem to nie wiedziałem że to czujnik i czyściłem nadwyraz delikatnie.....prawie wcale nie wyczyściłem tej dziurki :D a może faktycznie byłoby warto...

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Stawiam dwa piwa do zakładu że to poduszka silnika. Niewiele ryzykuje, wymieniałem tydzień temu wrażenie jest takie że silnik pracuje równiej.

Pozdrawiam. :norty:

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano

ale ktora poduszka jest najbardziej podejrzana? Obie musze wymieniac czy raczej jedna? Mozna jakoś ocenic jej zuzycie na oko czy tylko wymienic w ciemno?

Gdzie najlepij kupic poduszki w sensownej cenie?

Opublikowano
przerabialem niedawno to samo .wymień poduszki i zapomnisz o problemie ,poduszki w e46 dieslu w nieoficjalnej rozmowie w ASo sa zasłabe do wagi tego slnika i dość szybko padają częsty problem , polecam poduszki lagenfordera (około 120pln szt ) ta firma produkuje również orginał bmw .pozdrawiam

było E-36 1,8 E-36 compakt 1,8d E-46 320dTa,jest E-46 330dt

http://www.bmwteam.pl

Opublikowano

A gdzie kupić te poduszki?

Chodzi o marke LEMFÖRDER zapewne... ale nie znalazłem nic w internecie...

Koniecznie musze wymieniac obie? pamietam ze w e36 kiedys wymieniałem tylko jedna...

Opublikowano

patrzyłam... ale do wersji 136KM nie ma dostepnej zadnej poduszki silnika... a do 150KM jest spory wybór... ale czy to to samo?

Lewa i prawa roznia sie czyms jesli mam manualna skrzynie?

Opublikowano

Też tak miałem, wymiana poduszek pomogła pomimo że stare wyglądały"na oko" OK.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

hmm... wymieniłem poduszki, obie były uszkodzone, ale niestety roznicy nie widze...

Mozliwe ze poduszka musi sie ułozyc przez pare kilometorow? Przejechałem z 10km ale bez zmian...

Opublikowano
To możesz mieć rzeczywiście coś z wtryskiwaczami. Proponuję diagnostykę komputerową.
Opublikowano
hmm... wymieniłem poduszki, obie były uszkodzone, ale niestety roznicy nie widze...

Mozliwe ze poduszka musi sie ułozyc przez pare kilometorow? Przejechałem z 10km ale bez zmian...

ile Cie to wszystko wyniosło? cena poduszek mnie najbardziej interesuje bo robocizna to juz zalezy od mechaniora :D

pozdrawiam

Opublikowano

poduszki od 90zł najtansze HANS PRIES na allegro, do 136zł Lemforder ze stronki www.czescidobmw.pl . Febi i inne w cenie pomiedzy akurat nigdzie nie moglem znalesc dostepnych... oczywiscie potrzeba dwie sztuki...

Wymiana to 2godz kombinowania w kanale ze znajomym poczatkujacym mechanikiem...:) mozna oczywiscie zrobic to o wiele szybciej, ale trzeba było wykombinowac jak te gorne nakretki odkrecic, a to klucza odpowieniego nie było a to lewarek nam nie pasował, a to sie silnik nie chciał o tyle podniesc, to sie troche zeszało...

Napewno wygodniej byłoby na podnosniku, ktos kto juz to robił pewnie dałby rade w 10-15min, nic skaplikowanego...

"przyjrzec" sie wtryskiwacza mozna tylko przez komputer czy moze jakos inaczej sprawdzic czy cos nie tak?

Opublikowano

W kwestii tego trzęsienia i jego znikania po "muśnięciu" gazu....

To nie poduszki, nie wtryski a na 99,9% "sterownik pompy".

Wiem bo miałem taki sam objaw kilka tygodni temu......

Zdaje się, że w Twoim modelu można ten sterownik zregenerować, ja niestety musiałem wymienić. (e36).... Koszt w moim przypadku to 1900,00 pln:( .

Mam nadzieję że się mylę...... Choc przy brudnych wtryskach problem występowałby nie tylko na niskich obrotach.....

Pozdrawiam

Opublikowano

a do załozyciela tematu pewna informacja lub pomysl

mój kumpel miał w borze 1.9 tdi takie wibracje na niskich obrotach i okazalo sie ze wystarczyło wymienic łozyska od alternatora.....

mechanik uzasadnil to tym ze wyjechane łozyska na wolnych obrotach mogły przytrzymywac silnik ..... wydaje sie to nieprawdopodobne za bardzo ale FAKT FAKTEM , po wymianie tych łozysk problem ustał :)

wiec moze jedz do mechaniora i to sprawdz

pzdr!

Opublikowano

ja u siebie wymieniłem poduszki pod silnikiem,

jedna okazala sie walnieta choc nie było widać dopiero po demontażu od wewn była pęknieta,

do tego wymieniłem małe podusie pod awtomatem,

zwiększyliśmy obr. o 50 - 80 juz nie pamietam

i było zdecydowanie lepiej choć nie idealnie,

ponoć te silniki tak mają,

u mnie wybracje były że na drzwiach było czuć i na tylnej kanapie,

nie rzuciało jak przyczepą na zakrętach ale było to dernerwujące..

Opublikowano
ja nosze sie z zamiarem wymiany poduszek silnika, poniewaz podczas gaszenia silnik tak jakos dziwnie sie trzesie, ze troche nawet autem szarpnie na boki (nie duzo, ale da sie to poczuc jak sie na tym skupi). jest to pojedynczy lub podwojny skok silnika taki... nie wiem jak dokladnie to opisac... ale wiem , ze to napewno wina poduszek
Opublikowano
ja u siebie wymieniłem poduszki pod silnikiem,

jedna okazala sie walnieta choc nie było widać dopiero po demontażu od wewn była pęknieta,

do tego wymieniłem małe podusie pod awtomatem,

zwiększyliśmy obr. o 50 - 80 juz nie pamietam

i było zdecydowanie lepiej choć nie idealnie,

ponoć te silniki tak mają,

u mnie wybracje były że na drzwiach było czuć i na tylnej kanapie,

nie rzuciało jak przyczepą na zakrętach ale było to dernerwujące..

poduszki pod silnikiem juz wymieniłem.. pod skrzynia nie ruszałem...

Jak podniesliscie obroty?

Dzis rano patrzyłem i jest teraz troche inaczej. Odpaliłem samochod, chodzi rownitko dałem troche gazu i po spadku obrotow zaczeło trzesc. Przy paru probach raz telepało bardziej raz mniej...

Opublikowano
ja nosze sie z zamiarem wymiany poduszek silnika, poniewaz podczas gaszenia silnik tak jakos dziwnie sie trzesie, ze troche nawet autem szarpnie na boki (nie duzo, ale da sie to poczuc jak sie na tym skupi). jest to pojedynczy lub podwojny skok silnika taki... nie wiem jak dokladnie to opisac... ale wiem , ze to napewno wina poduszek

tu raczej poduszki nie pomoga... Mi sie cos kojarzy ze to cos z kołem dwumasowym... oczywiscie zalezy od intesywnosci tych drgan bo niewielkie to raczej norma, musiałbys porownac z innym samochodem...

Opublikowano

u mnie nie że rzucało raz mocniej czy też raz słabiej,

miałem równy rezonans na całą budę, że było czuć na karoserii,

obroty zwiekszyliśmy IMPA z tego co pamietam,

co do dwumasówek nie miałem z tym w żadnym aucie doczynienia,

więc nawte nie wiem jakie są objawy,

ale raczej nie zaczynał bym od najdroższych wymian,

a poszukał mechanika co trochę na klekotach w bejcach się zna,

bo naprawianie na oślep to tylko koszty często w ogóle nie potrzebne

Opublikowano

problem nierozwiazany...

Moze macie do polecania jakis serwis ktory mogłby mi podłączyc samochodzik pod kompa i zdiagnozowac co jest nie tak? Skłaniam sie ku stwierdzeniu ze to cos nie tak z wtryskiem...

interesują mnie okolice Warszawy w strone Otwocka/Minska Maz/ Garwolina...