Skocz do zawartości

e36 jak bezpiecznie samemu wymontowac kierownice z poduszka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pytanie takie jak w temacie otoz mam krzywa kierownice prawdopodobnie jak cos bylo wymieniane kierownica zostala zle ustawiona i tak zostawili,czy samemu dam rade zrobic to,czy jest mozliwe ze poduszka wystrzeli? z gory dziekowac
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
z tego co pamiętam to nie ma możliwości krzywego założenia kierownicy po demontażu gdyż jest ona na klinie albo czymś podobnym co ustala jej pozycje ale w 100% pewny nie jestem.
Opublikowano
Są tam ząbki. Jest możliwość krzywego zamontowania. Ja też mam kżywą ale przez takie przestawianie jej nic mi to nie da. Jest za małem przechylenie jej. Jedynie zbieżność. Poduszka nie wystrzeli. Ale jak ją odkręcisz to nie musisz jej wcale odlączać. Najlepiej w dwie osoby zeby ktos ją trzymał. Odchylasz ja w dół i odkręcasz śrubę i odciągasz kiere. Jak odłączysz poduszkę i podłączysz spowrotem to nie wystrzeli tylko zaświeci ci się kontrolka AIRBAG i trzeba bedzie skasować inspekcję. Próbuj bez odłączanie poduszki da się tak na 100%
Opublikowano

Rafti nie wiem jak w E46 ale kiedy ja oddawałem kierę do obszycia w E36 to było to tak:

-odłączasz aku dla bezpieczeństwa i po to aby Air Bag się nie zapalił.

-poduszkę trzymają u mnie 2 torxy.

-kiedy się ją wyjmie masz dostep do śruby która trzyma kierę. U mnie odkręcałem ją kluczem do kół :wink:

Masz tam wieloklin. Ja wyjechalem sobie na prostą drogę i ustawaiłem sobie kierownicę co kilkaset metrów aby była prosto :mrgreen:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
o e36 mi chodzi bop dalej ja mam.ok no to wiem ze sie da tez tak myslalem zeby aku odlaczyc.dzieki wielkie
Opublikowano

Oto moja wersja , bo niedawno odkręałem kierownice do obszycia:

Przede wszystkim trzymaj zdala kluczyk od stacyjki. Poduszka ci nie wystrzeli ani NIE ZAPALI SIę ŻADNA KONKROLKA AIRBAG. Poduszke możesz śmiało odłączyc od kabelka. Kierownica jest na ząbkach więc zaznacz markerem jeszcze przed wyjęciem kiery i potem włóż w to samo miejsce. Unikniesz jakiś kombinacjii z jazdą na prostej drodze. Kluczyk do stacyjkii wkładamy po zmontowaniu wszystkiego. Akumulatora nie odłączałem ;-)

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Kolego nie baw się sam w to!jedz na zbieżność kół,kolo przestawi Ci to na drążkach a przy okazji sprawdzisz sobie zbieżność.
Klema
Opublikowano
jak to wina złego założenia kierownicy na wiloklin, to nic nie da zbieżność, no chyba że to minimalne przestawienie, a już wogule nie ma po co wydawać kasy na ustawianie zbieżności jak jest dobra. To jest robota na 10min. Poduszka nie wystrzeli ne pewno.
Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano
Kolego nie baw się sam w to!jedz na zbieżność kół,kolo przestawi Ci to na drążkach a przy okazji sprawdzisz sobie zbieżność.

popieram Kolegę skąd pewność że przy kierownicy było coś robione i została krzywo założona? jeżeli takiej pewności nie ma to trzeba jechać na zbieżność i sprawdzić

Opublikowano
no zbieznosc to mi sie wydaje ze mam dobra,nie sciaga ani niepolyka opon z jakiejs strony,wymieniane byly jakies czesci w zawieszeniu niewiem jak po polsku sie to nazywaz ale najczesciej pada ponoc w zawieszeniu ale niewazne a kierownica jest dosyc dosyc przekrzywionaokolo 45 stopni w prawo wiec mysle ze nie da tu nic zbieznosc jak kolega mowil
Opublikowano
ale jak sciagniesz kiere to zobaczysz czy poduszka jest wogule,skoro ktos tam grzebal...wiesz o co chodzi... Zrob to bo to nic nie kosztuje,a jesli nie pomoze,jedz na zbieznosc, choc musi pomoc :8)
B M W
Opublikowano
ooo spokojnie samochod na 100 procent nie byl pukniety ani nic takiego :mrgreen: