Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam powazny problem z moja Beemka 530d wrecz nie spotykany! Objawy to szarpanie tylko podczas równej spokojnej jazdy! Gdy ostro naciskam w pedal gazu wszystko jest ok autko przyspiesza wrecz wyrywa jak torpeda bez zadnych szarpniec! Szarpanie wystepuje tylko podczas rownej jazdy i to nie zawsze!!!! Na wolnych obrotach silnik chodzi jak zegarek, stojac na postoju i trzymajc silnik w obrotach tez nawet nie szarpnie! dzieje sie to tylko podczas jazdy tak jak juz pisalem!Teraz moze napisze co juz zrobilem i wyminilem! Sprawdzalem silnik pod komputerem oryginalem w serwsie BMW 0-bledow!Wyminilem poduszki silnika i skrzyni. Jeden wtryskiwacz troszke odbiegal od normy to go wyminilem niestety nic nie pomoglo! Wyminilem filtr paliwa myslalm ze moze brudny niestety tez nic! Myslalem ze to moze cos od napedu moze byc wyminilem komplente sprzeglo z kolem dwumasowym(kolo mialo luz 4 centymetry) nic nie pomoglo! Na pewno to jest jekiesz uszkodzenie mechanicze bo komp pokazuje 0 bledow ! Zastanawiam sie ze moze ktoras koncowka wtrysku jest zapieczona no ale na wolnych oborotach chodzi jak zegarek jak ostro jade to tez pieknie ciagnie takze nie wydaje mi sie ze to bedzie to! Poza tym tak jak juz pisalem nie zawsze szarpie sa dni co przejade 30 kilomterow i jedzie plynnie! Moze to cos z pompa wysokocisnieniowa? Tylko wiedza jakiegos eksperta jest mi wstanie pomoc co dalej robic bo juz nie mam sil:)

Tomek
Opublikowano
no ale co mam zobaczyc na egr? nie bylo by bledu pod kompem? problem zaoru egr to jest raczej brak mocy! A u mnie tak ciagnie ze szyja az boli!:)
Tomek
Opublikowano

heja

zobacz te elektrozaworki sterujace turbo i egr - w dziale zrob to sam "robertbmw" opisuje rozne przypadlosci spowodowane tymi zaworkami wlasnie http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=29414

druga sprawa to moze cos z cisnieniem paliwa, pompa w zbiorniku moze zasyfiona/padajaca albo pompa pod fotelem - podlaczajac pod kompa i mozna sprawdzic cisnienie wstepne paliwa mozliwe ze jest niskie i autko wariuje

jesli ci sie uda naprawic to napisz koniecznie co bylo powodem

Pozdr

Opublikowano

a sprawdź sobie sztywność wału.

Niby nie na temat, ale jak na podporze wału ma mały luz, może nie szumieć, albo szumieć na tyle głucho, że we wnętrzu nie słychać - będzie drgał i przenosił drgania na auto, a jak wciśniesz gaz to pod obciążeniem sztywno kręci.

Opublikowano
heja

zobacz te elektrozaworki sterujace turbo i egr - w dziale zrob to sam "robertbmw" opisuje rozne przypadlosci spowodowane tymi zaworkami wlasnie http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=29414

druga sprawa to moze cos z cisnieniem paliwa, pompa w zbiorniku moze zasyfiona/padajaca albo pompa pod fotelem - podlaczajac pod kompa i mozna sprawdzic cisnienie wstepne paliwa mozliwe ze jest niskie i autko wariuje

jesli ci sie uda naprawic to napisz koniecznie co bylo powodem

Pozdr

autko wlasnie sprawdzalem pod kompem wszystie parmatry rzeczywiste czy to wtrysko czy pompki itd wszystko ok!! Sprawdze te zawroki dokaldnie to przepatrze wyminie tez ten filt odmy bo czytalem ze jeden z klubowiczow mial problemy z sarpaniem i po wyminie tego problem znikl!

Tomek
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam.Napisz czy udało się usunąć to zjawisko.bo kolega ma to samo.Między 90-120 przy spokojnej jeżdzie szarpie,a po dodaniu gazu -przeciąg.Dodam,że wyczyścił wszystko co się dało.pozdrawiam.