Skocz do zawartości

[1999] Wymiana sprzegla + docisk + dwumasowka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musze wymienic te elementy bo siadlo mi sprzeglo a przy okazji trzeba i reszte...

Moje pytanie nastepujace: jak to wyglada w praktyce? czy da sie to zrobic bez kanalu? jak tak to czy bardzo skomplikowane?

potrzebuje jak najwiecej detali bo autko mi jest potrzebne a mam 4 dni na naprawe takze zalezy mi na szybkiej odpowiedzi i bardzo konkretnej

mam na mysli jakie narzedzia dodatkowe czesci i krok po kroku jak by to zrobic czy olej do skrzyni tez trzeba nowy itp.

z gory wielkie dzieki za pomoc i licze na was forumowicze tylko wy mi zostaliscie! :)

Opublikowano
wymieniałes kiedys sprzegło ??? ja robiłem bez kanału w fordzie ale uwierz ze zadna przyjemnosc a co od narzedzi to zaopatrz sie w dobre komplety bo potem traci sie duzo czasu gdy czegos braknie

http://img.userbars.pl/98/19415.gif

Sprzedam lampa kombi e39 prawy tył , poduszki pow.dzrzwi przednich- pytania na pw lub gg

Opublikowano
Musze wymienic te elementy bo siadlo mi sprzeglo a przy okazji trzeba i reszte...

Moje pytanie nastepujace: jak to wyglada w praktyce? czy da sie to zrobic bez kanalu? jak tak to czy bardzo skomplikowane?

potrzebuje jak najwiecej detali bo autko mi jest potrzebne a mam 4 dni na naprawe takze zalezy mi na szybkiej odpowiedzi i bardzo konkretnej

mam na mysli jakie narzedzia dodatkowe czesci i krok po kroku jak by to zrobic czy olej do skrzyni tez trzeba nowy itp.

z gory wielkie dzieki za pomoc i licze na was forumowicze tylko wy mi zostaliscie! :)

Raczej z podnśnika bo z kanału to za duzo miejsca to nie bedziesz miał, no i jakis podnosnik do skrzyni by ci sie przydał. Nasadki typu trox, napewno bedziesz musiał zdemontowac układ wydechowy, rozrusznik,i poluzuj stabilizator bo bedzie przeszkadzał,hydraulika sprzegła. troszke jest zabawy. Ja swoja automatyczna wyciągałem i zakładałem na podnosniku w 4 godziny.

Opublikowano

jak ma być dobrze i szybko do na Twoim miejscu zostawiłbył auo na naprawę w jakimś serwisie cieszącym się dobrą opinią klientów (oczywiście trzeba zapłacić więcej ale cos za coś - jak ktoś się ceni to zapewne dobrze zrobi).

Tak jak kolega Grzegorz napisał... najlepiej podnośnik, na kanale będzie niewygodnie i ciężko, bez kanału możesz zapomnieć o wyjęciu skrzyni.

Zdecydowanie polecam serwis, masz tylko cztery dni, a jak coś nie wyjdzie to i tak zakończy się w serwisie, i tak będziesz musiał zapłacić i tylko czasu i nerw duzo stracisz.

Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano

Umowilem sie juz ze znajomym mechanikiem niestety na srode dopiero, a i tak zrobil wyjatek bo normalnie to dopiero wolny termin za 2tyg. Bede musial pozyczyc od kogos autko na pare dni hihi... Mam nadzieje ze ktos mi zaufa i odda swoja maszynke w moje rece :twisted:

Tak z innej beczki jak myslicie czy cena za komplet tj. tarcza+docisk+lozysko+dwumasowka = 1200zl to duzo, malo czy w sam raz? Wszystko firmy LUK.

Opublikowano
samo sprzęgło normalnie w detalu kosztuje około 1100zł a do tego koło dwumasowe i wszystko za 1200zł to rewelacyjna cena, jak możesz to daj jakieś namiary na miejsce gdzie można tak tanio kupić (oczywiście mam nadzieję że wszystko jest nowym oryginalnym produktem LUKa a nie po jakiejś regeneracji).
Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano
kto ci naopowiadal kolego takich bzdur z cena 1100zl za sprzeglo (chyba ze oryginal ASO). sprzeglo LUKA albo SACHSa kosztuje w granicach 600-700zl.

... w odpowiedzi:

1) proponuję zapoznać się z definicja terminu "cena detaliczna"

2) do 09.1997 sprzęgła (detal brutto):

- SACHS 816zł (3000 724 001)

- LuK 843zł (624 2065 00)

3) od 10.1997 sprzęgła (z automatycznym nastawnikiem) (detal brutto):

- SACHS 918zł (3000 836 601)

- LuK 1082zł (624 2333 00)

Tak jak już pisałem są to ceny detaliczne.....

więc uważam że cena 1200zł za zestaw razem z kołem dwumasowym to bardzo dobra cena zakupu takiego zestawu.

Ponadto podałem numery dla kolegi, aby zweryfikował sobie zakup, czy został zrobiony prawidłowo, żeby nie było przykrej niespodzianki po demontażu skrzyni biegów.

Ponadto zalecam dokupić jeszcze łożysko pilotujące dla wałka sprzęgłowegi i je wymienić przy okazji zdemontowania skrzyni, łożysko:

1) FEBI 21298, SWAG 20 92 1298 rozmiary:

- Szerokość [mm]: 9

- Średnica wewnętrzna [mm]: 15

- Średnica zewnętrzna [mm]: 32

dobrze też mieć uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni biegów:

1) ELRING 702.994 lub GOETZE (oryginał dla BMW) 50-306091-50, rozmiary:

- Średnica wewnętrzna [mm]: 90

- Średnica zewnętrzna [mm]: 110

- Szerokość [mm]: 12

Oczywiście wymieniać nie trzeba jak stare są OK, ale warto je mieć w chwili zdemontowania skrzyni biegów.

Dla weryfikacji zakupionych części, jeszcze koło zamachowe dwumasowe:

1) LuK do 09.1997 det.brutto 2465zł (415 0050 10)

2) LuK od 10.1997 det.brutto 1852zł (415 0122 10)

Mam nadzieję że pomogłem :)

Pozdrawiam.

Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano

Wszystkie czesci so nowiutkie sam odbieralem wszystko w kartonach originalnie bylo zapakowane + faktura ponizej fotki:

http://rs170l33.rapidshare.com/files/117486870/dl/25052008358.jpg

http://rs47gc.rapidshare.com/files/117487242/dl/25052008359.jpg

wszystkie byly dobrane pod konkretny model wiec nie ma szans na pomylke ale dzieki serdeczne za info :)

czesci kupowane w UK.

p.s dane zweryfikowane:

http://rs156l33.rapidshare.com/files/117489087/dl/25052008361.jpg

Opublikowano

Ponadto zalecam dokupić jeszcze łożysko pilotujące dla wałka sprzęgłowegi i je wymienić przy okazji zdemontowania skrzyni, łożysko:

1) FEBI 21298, SWAG 20 92 1298 rozmiary:

- Szerokość [mm]: 9

- Średnica wewnętrzna [mm]: 15

- Średnica zewnętrzna [mm]: 32

dobrze też mieć uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni biegów:

1) ELRING 702.994 lub GOETZE (oryginał dla BMW) 50-306091-50, rozmiary:

- Średnica wewnętrzna [mm]: 90

- Średnica zewnętrzna [mm]: 110

- Szerokość [mm]: 12

.

a masz moze szanowny kolego jakies fotki jak to wyglada? moze bym dokupil te czesci bo nie wiem jak one wygladaja znaczy w jakim stanie sa... czesto padaja ?

pozdrawiam.

Opublikowano
fotek niestety nie mam, ale masz rozmiary i numery katalogowe, więc nawet w UK w sklepie motoryzacyjnym myślę że dobiorą je bez problemu, a co do zużywania, no cóż, jak nie ma wycieku oleju z tyłu silnika między silnikiem a skrzynią to uszczelniacz może byc OK, a co do tego łożyska to zweryfikujesz po wyjęciu skrzyni, ponadto w nowym kole zamachowym może nie byc tego łożyska, więc i tak będzie Ci potrzebne nowe, bo stare przy demontażu można w łatwy sposób uszkodzić, mało tego, trudno wręcz je wyjąć nie niszcząć go, więc w Poniedziałek weź się jeszcze za poszukanie i kupienie uszczelniacza i łożyska.
Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano
kto ci naopowiadal kolego takich bzdur z cena 1100zl za sprzeglo (chyba ze oryginal ASO). sprzeglo LUKA albo SACHSa kosztuje w granicach 600-700zl.

Do swojej, za komplet sprzęgła SACHS zapłaciłem 1300 zł plus wymiana 300. Tylko że ja mam diesel wiec chyba nieco droższe to jest.

Komplet, czyli tarcza, łożysko i docisk.

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano

Jestem wsciekly na tego ziomka co mial mi robic bo sie umowil, a tu kicha ciagle mi przekladal terminy to o dzien to o dwa dni... Ogolnie nie milem czasu zeby po warsztatach pokrazyc wiec popytalem znajomych czy nie znaja kogos zaufanego i solidnego ktory wywiazuje sie z umow...

Teraz jestem umowiony na wtorek i mam nadzieje ze bedzie ok. w poniedzialek zawoze autko i we wtorek ma byc do odbioru. Dam znac jak sie sprawuje z nowym sprzegielkiem jak odbiore.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam, nareszcie moge sie rozkoszowac z powrotem jazda moja Bunia :) Sprzegielko zrobione, od razu inna jazda! Tarcza i docisk generalnie nie do uzytku, a dwu-masowka jeszcze byla zdatna ale dlugo by juz nie pochulala... W sumie to i tak dlugo pociagnelo to sprzegielo bo od nowosci nie bylo wymieniane [ znaczki BMW na wymienionych partach ] Jak na razie mordka mi sie smieje ale czeka mnie jeszcze kilka drobnych napraw zebym mogl sie rozkoszowac Bardziej Moim Wozkiem :)
  • 2 tygodnie później...